Wat is Padel?

Heb jij padel al ontdekt?

Spelregels padel

Basisprincipes voor padel

Wat is padel?

Padel is een relatief nieuwe sport, maar is in no-time ontzettend populair geworden. De sport is voor iedereen die zin heeft in fun, rally, uitdaging, energie, een sociale format, ... De sport wordt 2 tegen 2 gespeeld op een rechthoeking terrein omgeven door kooi/hekstructuur en met in het midden een net. 

Ontstaan in Mexico

Algemeen wordt aangenomen dat de sport onstaan is in Mexico waar Enrique Corcuera als eerste een padelterrein bouwde. In eerste instantie was dit echter niet de bedoeling. Enrique Corcuera wilde eigenlijk een tennisterrein, maar wegens ruimtegebrek bedacht hij zijn eigen spel. Aanvankelijk werd padel alleen door de Mexicaanse elite gespeeld.

Van Mexico naar Spanje

Via een vriend van Enrique Corcuera werd padel meegenomen van Mexico naar Spanje. In 1974 werd de eerste Europese Padel club opgericht in Marbella. Ook in Spanje speelde voornamelijk de elite het spel. De sport won echter drastisch aan populariteit door promotie van publieke figuren zoals koning Juan Carlos & Manolo Santana (voormalig Wimbledon winnaar).

Padel in Vlaanderen

In Vlaanderen was Herentalse Tennisclub de eerste club die padelvelden aanlegde in 2003. Het idee kwam van de eigenaar van de club die in Spanje had gewoond. De club had 2 betonnen terreinen waarrond betonnen muren waren gezet. Padel was in deze tijd echter nog zeer ongekend, en de terreinen werden dus niet vaak gebruikt.

In 2012 opende Padel 4U2 in Gent als eerste volwaardige padelclub in Vlaanderen. In 2015 stapten Padelclub Brugge (nu Arenal Brugge) en Padel on the Beach Westende mee in het padelverhaal. Sinds 2016 neemt Tennis Vlaanderen de werking van de padelsport op en intussen kan je al op meer dan 150 clubs padel spelen in Vlaanderen.

Het speelveld

Een padelterrein is rechthoekig, 20m lang en 10m breed met in het midden een net. De hoogte van de kooi is achteraan 4m en 3m aan de zijkanten. Er zijn twee manieren om een court op te bouwen: met metalen roostering en gehard veiligheidsglas of met metalen roostering en betonnen wand. Een padelterrein kan in open lucht of overdekt (min. hoogte 6m, bij voorkeur 7m).
Er bestaan ook oefenterreinen om 1vs1 te spelen. De afmetingen zijn: 20m lang en 6m breed. Alle andere kenmerken zijn identiek aan de standaard 20x10 terreinen.

Spelverloop

Puntentelling

De puntentelling is identiek zoals in tennis.

Spelverloop 

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenspelers gespeeld worden. De bal moet eerst botsen op de grond voor hij één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenspelers te beletten de bal terug te slaan. Spelers mogen de bal onmiddellijk met volley spelen of na de bots spelen. Na de bots mag de bal eerst om het even welke wand raken alvorens hij wordt teruggespeeld. De speler mag ook met behulp van de wand (niet de metalen structuur) de bal terugspelen naar de andere speelhelft.

Opslag

 • De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal één keer laat botsen achter de servicelijn.
 • De bal moet steeds op of onder middel-/navelhoogte geraakt worden.
 • De bal moet zoals bij tennis steeds diagonaal gespeeld worden.
 • De serveerder moet met één voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken.
 • De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenspelers en mag daarna de metalen structuur niet raken, het glas of de muur wel.
 • Een 'drop-opslag' (die 2x in het servicevak botst) is toegelaten.
 • Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen.
 • Als de bal bij een opslag het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenspelers landt zonder de metalen structuur te raken voor de tweede bots, geldt dit niet als een poging, maar wordt de opslag opnieuw gespeeld.
 • Opgelet: als de opslag na het raken van het net botst in het servicevak, en daarna de kooi via de deur verlaat, wordt de opslag enkel opnieuw gespeeld indien op een terrein met officiële uitloopzones gespeeld wordt. Als het terrein geen officiële uitloopzone heeft, dan is het een foutieve opslag.
 • De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat deze eventueel de zij- of achterwand raakt.
 • Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Bal en racket

De bal

Tennisballen en padelballen zien er bijna hetzelfde uit, maar in de meeste gevallen verschillen ze en dat kun je voelen wanneer je aan het spelen bent. Om deze reden verkopen de meeste merken twee verschillende soorten ballen: een voor padel, en een voor tennis. De conclusie is dan ook: om padel te spelen moet je een padelbal hebben.

De racket

 • Een padelracket bestaat voornamelijk uit carbon.
 • Een padelracket bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket (verplicht) aan de pols vast te maken.
 • Er is geen officieel gewicht voor padelrackets en net zoals in tennis zijn er veel verschillen in gewicht te vinden. Een lichter racket is wendbaarder, maar heeft minder power. Een zwaarder racket is minder wendbaar, maar heeft wel meer power. Speel met het hoogste gewicht waarmee je je comfortabel voelt en je je arm niet overbelast.
 • De dikte van een racket ligt meestal tussen 36mm en 38mm. 
 • Het racket heeft een maximale lengte van 45,5 centimeter en een maximale breedte van 26 centimeter.
 • Er zijn enkele vormen:
  • Rond: Deze rackets hebben een grote sweetspot in het midden van het racket. Voor beginnende spelers wordt een rond racket met een grotere sweet spot geadviseerd. Hierdoor is het eenvoudiger om de bal `goed' te raken. Toch zijn er ook heel wat topspelers die met een ronde racketvorm spelen aangezien dit veel controle geeft.
  • Druppelvorm: Voor medium tot gevorderde spelers. Een hybride tussen ronde vorm en diamantvorm. De sweet spot zit hoger op het racket dan de ronde vorm, waardoor het racket meer power heeft.
  • Diamantvorm: Voor gevorderde spelers. De sweet spot bevindt zich hoog op het racket. Moeilijker om de bal goed te raken, maar wel meer power tijdens het aanvallen.