Trainer

Onze tenniscoaches in de spotlights als #Gamechangers

Is het doorzettingsvermogen? Een betere techniek? Of zien ze het spelletje anders dan wij het zien? Feit is dat ze ons anders naar tennis doen kijken. Ze verleggen de grenzen. Ze maken het onmogelijke mogelijk. Ze maken anderen beter en zijn dus de échte Gamechangers, onze tennistrainers! Zonder hen geen perfect uitgevoerde forehand. Geen lobbal die monden doet openvallen. Geen interesse die overslaat in passie. Zonder hen géén tennis! Om onze trainers extra in de kijker te zetten en het trainerstekort tegen te gaan, willen we onze trainers in de spotlight zetten als #Gamechanger. Dankzij deze campagne, i.s.m. BNP Paribas Fortis en Vlaamse Trainersschool, willen we hen bedanken vanuit de sport waar we zo van houden. Daarom lanceren we o.a. een gloednieuw Instagramkanaal vol inspiratie voor tennistrainers! Ga zeker eens kijken op www.instagram.com/gamechangerstennis.

Bekijk ook de video die we maakten voor onze Gamechangers!

Wil jij ook een Gamechanger worden? Bekijk dan zeker de opleidingen die we voor jou organiseren!

Bedankt, #Gamechanger, want jij maakt écht het verschil!

Trainer, de mooiste job ter wereld!

Clubs hebben er alle belang bij te kunnen beschikken over goed gevormde trainers. Trainers zijn een belangrijke schakel in de dagelijkse clubwerking voor zowel het initiëren van nieuwe leden, het begeleiden van recreatieve, competitie- en topsportspelers als voor het sportieve management van de club.

Trainersopleidingen: 5 niveaus

Een goede sporttechnische omkadering is één van de basisvoorwaarden om een kwalitatief hoogstaand sportaanbod te realiseren. Tennis Vlaanderen tracht hier een voorbeeldrol in te spelen door professionele cursussen aan te bieden zodat clubs en leden beroep kunnen doen op degelijk opgeleide trainers.

 • Op het instapniveau organiseert Tennis Vlaanderen de cursus Aspirant-Initiator. Deze cursisten worden opgeleid om gediplomeerde trainers te assisteren bij de lessen KidsTennis. Deze opleiding is niet verplicht om te starten op het 1e niveau met de cursus Initiator.
 • De cursus Initiator is de 1e cursus waar trainers opgeleid worden om zelfstandig kinderen en volwassenen te initiëren in tennis.
 • Op het 2e niveau zijn er de cursussen Instructeur B en Trainer B.
 • Op het 3e niveau is er de cursus Trainer A.

Bijscholingen voor trainers

Enkel een trainersopleiding volgen is onvoldoende om up-to-date te blijven. De tennissport evolueert ieder jaar, ook als trainer dien je te evolueren volgens de nieuwste inzichten en trainingsmethodes:

 • Jaarlijks worden er bijscholingen georganiseerd. Hiermee houden we trainers op de hoogte van de laatste (internationale) ontwikkelingen voor de lesgever/ trainer. Een bijscholing is daarnaast ook een ontmoetingsplaats voor trainers met uitwisseling van interessante ideeën en inzichten.
 • In de infotheek vind je heel wat info voor trainers: gaande van artikels over techniek, coördinatie en methodiek.
 • Via de Facebookgroep `Trainers' houden we je dagelijks op de hoogte met dagelijkse updates.
 • 2-maandelijks verstuurt Tennis Vlaanderen een direct mail met de belangrijkste info voor gediplomeerde trainers.

Trainers, cruciaal in een degelijke clubwerking

Trainers zijn vaak het eerste contact van startende en recreatieve spelers met hun club. Trainers en clubs hebben er alle belang bij dat eerste contact zo goed mogelijk in te vullen, met het oog op een langetermijn binding tussen club en speler. Om trainers en clubs hierin te ondersteunen heeft Tennis Vlaanderen de laatste jaren sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van enkele clubprojecten. Iedere club kan met de steun van Tennis Vlaanderen volgende clubprojecten integreren in haar eigen werking:

 • Met Start to Tennis Kids kan je club jonge spelers van 3 tot 12 jaar op een leuke en kwalitatieve manier stap voor stap leren tennissen.
 • Dankzij het Start to Tennis krijgen ook (jong-)volwassenen snel onder de knie.
 • Via het Jeugdfonds wordt de jeugdwerking van je club door de clubconsulenten van Tennis Vlaanderen ondersteund, en kan je club een extra geldsubsidie en een kwaliteitslabel `Jeugdvriendelijke Tennisclub' behalen.