Tennis
Padel

Sportieve matchfixing

Matchfixing: niet alleen een problematiek op internationale tornooien

Matchfixing staat hoog op de agenda van ITF, ATP en WTA, maar ook op Vlaams en Belgisch niveau is het probleem aanwezig. Wat is matchfixing? In welke vormen worden we er in onze competities mee geconfronteerd en hoe gaat Tennis Vlaanderen hiermee om?
Foutief resultaat laten noteren
  • Vragen aan de wedstrijdleider om een WO te noteren ipv FF is een verzoek tot vervalsing van het wedstrijdresultaat. Je vraagt immers om een uitslag te noteren die niet overeenkomt met de werkelijkheid (= fraude), in dit geval om strafpunten en een eventuele schorsing te ontlopen.
  • Vragen aan de wedstrijdleider om 1/0 opgave te noteren, zonder effectief de verplaatsing te maken naar de club, met als doel WO of FF te vermijden die (op termijn) strafpunten kan opleveren. Dergelijke uitslag komt niet overeen met de werkelijkheid en is gelijk aan matchfixing of sportieve fraude. 
  • Vragen aan de wedstrijdleider om een fictieve uitslag te noteren, opnieuw met als doel FF of WO te vermijden en strafpunten te ontlopen. Dit gebeurt zowel als de wedstrijd niet gespeeld werd, maar ook indien de wedstrijd gespeeld werd, wordt soms met de tegenstander overeen gekomen dat deze naar de volgende ronde gaat, omdat de werkelijke winnaar de volgende match niet kan spelen. Ook dit is fraude en kan gesanctioneerd worden!
Je niet maximaal inzetten ("Best effort")
  • Als speler word je verwacht om je maximaal in te zetten bij elke wedstrijd. Doe je dit niet om een bepaald sportief voordeel te bekomen (bv. om niet teveel stijgen in klassement of om nadien nog een andere match te spelen), dan is dit in principe matchfixing. Het weggeven van een wedstrijd (non-match) is dan ook een inbreuk op de regel met betrekking tot "best effort" en kan gesanctioneerd worden.
  • Vraag je vooraf aan de wedstrijdleider om een 1/0 opgave te noteren, en weigert die (terecht) om dit te doen. Als je daarna alsnog je match aanvangt, dan blijf je je schuldig maken aan matchfixing indien je de wedstrijd vroegtijdig staakt. De wedstrijdleiders hebben dan ook de instructie gekregen om niet aan de spelers voor te stellen om de wedstrijd aan te vangen en bij een 1/0 stand (of later in de wedstrijd) op te geven.
Het vooraf bedisselen van het resultaat
  • Vooraf overeenkomen wie een bepaalde wedstrijd zal winnen, zijn duidelijke vormen van matchfixing die tuchtrechtelijk kunnen bestraft worden.
Wat doet Tennis Vlaanderen?
  • Onze officials is opgedragen om de regels rond WO en FF strikt toe te passen en elke vorm van sportieve fraude te bewaken. Stellen ze onregelmatigheden vast, dan dienen zij Tennis Vlaanderen te verwittigen waarna het Bondsparket de zaak verder behandelt. Op die manier werken we samen aan een eerlijker competitie.
Welke sancties?
  • Elke inbreuk kan tuchtrechtelijk vervolgd en gesanctioneerd worden. Mogelijke sancties: minimaal 3 maanden schorsing en/of minimaal 250€ geldboete.

Meer info?

Neem contact op via officials@tennisvlaanderen.be of 02 548 03 00