Tennis
Padel
Tennis
Padel

Spelregels padel

Wat zijn de spelregels in padel?

Speel je voor het eerst padel en weet je nog niet goed hoe het spelletje precies in elkaar zit? Of hebben jullie wekelijks een discussie over wanneer het een punt is wanneer niet? Weg met de twijfels! Bekijk het filmpje over de spelregels of lees hier de uitgebreide versie van de spelregels na. Veel spelplezier!  
Het speelveld
Een padelterrein is rechthoekig, 20m lang en 10m breed met in het midden een net. De hoogte van de kooi is achteraan 4m en 3m aan de zijkanten. Er zijn twee manieren om een court op te bouwen: met metalen roostering en gehard veiligheidsglas of met metalen roostering en betonnen wand. Een padelterrein kan in open lucht of overdekt (min. hoogte 6m, bij voorkeur 7m). 
Er bestaan ook oefenterreinen om 1vs1 te spelen. De afmetingen zijn: 20m lang en 6m breed. Alle andere kenmerken zijn identiek aan de standaard 20x10 terreinen. 
Bal en racket

De bal


Tennisballen en padelballen zien er bijna hetzelfde uit, maar in de meeste gevallen verschillen ze en dat kun je voelen wanneer je aan het spelen bent. Om deze reden verkopen de meeste merken twee verschillende soorten ballen: een voor padel, en een voor tennis. De conclusie is dan ook: om padel te spelen moet je een padelbal hebben. 
 

Het racket

  • Een padelracket bestaat voornamelijk uit carbon. 
  • Een padelracket bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket (verplicht) aan de pols vast te maken. 
  • Er is geen officieel gewicht voor padelrackets en net zoals in tennis zijn er veel verschillen in gewicht te vinden. Een lichter racket is wendbaarder, maar heeft minder power. Een zwaarder racket is minder wendbaar, maar heeft wel meer power. Speel met het hoogste gewicht waarmee je je comfortabel voelt en je je arm niet overbelast. 
  • De dikte van een racket ligt meestal tussen 36mm en 38mm.  
  • Het racket heeft een maximale lengte van 45,5 centimeter en een maximale breedte van 26 centimeter. 
  • Er zijn enkele vormen: 
    • Rond: Deze rackets hebben een grote sweetspot in het midden van het racket. Voor beginnende spelers wordt een rond racket met een grotere sweet spot geadviseerd. Hierdoor is het eenvoudiger om de bal `goed' te raken. Toch zijn er ook heel wat topspelers die met een ronde racketvorm spelen aangezien dit veel controle geeft. 
    • Druppelvorm: Voor medium tot gevorderde spelers. Een hybride tussen ronde vorm en diamantvorm. De sweet spot zit hoger op het racket dan de ronde vorm, waardoor het racket meer power heeft. 
    • Diamantvorm: Voor gevorderde spelers. De sweet spot bevindt zich hoog op het racket. Moeilijker om de bal goed te raken, maar wel meer power tijdens het aanvallen. 
Spelverloop
Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenspelers gespeeld worden. De bal moet eerst botsen op de grond voor hij één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenspelers te beletten de bal terug te slaan. Spelers mogen de bal onmiddellijk met volley spelen of na de bots spelen. Na de bots mag de bal eerst om het even welke wand raken alvorens hij wordt teruggespeeld. De speler mag ook met behulp van de wand (niet de metalen structuur) de bal terugspelen naar de andere speelhelft. 
Opslag
  • De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal één keer laat botsen achter de servicelijn. 
  • De bal moet steeds op of onder middel-/navelhoogte geraakt worden. 
  • De bal moet zoals bij tennis steeds diagonaal gespeeld worden. 
  • De serveerder moet met één voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. 
  • De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenspelers en mag daarna de metalen structuur niet raken, het glas of de muur wel. 
  • Een 'drop-opslag' (die 2x in het servicevak botst) is toegelaten. 
  • Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen. 
  • Als de bal bij een opslag het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenspelers landt zonder de metalen structuur te raken voor de tweede bots, geldt dit niet als een poging, maar wordt de opslag opnieuw gespeeld. 
  • Opgelet: als de opslag na het raken van het net botst in het servicevak, en daarna de kooi via de deur verlaat, wordt de opslag enkel opnieuw gespeeld indien op een terrein met officiële uitloopzones gespeeld wordt. Als het terrein geen officiële uitloopzone heeft, dan is het een foutieve opslag. 
  • De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat deze eventueel de zij- of achterwand raakt. 
  • Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer. 
Puntentelling
De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match. 

Bij GAME gaat het als volgt wanneer hetzelfde team punten maakt: 
  • het eerste punt is 15. 
  • het tweede 30. 
  • het derde 40. 
  • het vierde punt is een game. 
Op dit moment is het 1-0 voor het team die telkens de punten maakte. 

Het kan echter zo zijn dat beide teams gelijk opgaan en beide 40 punten hebben (deuce). Bij deze score zijn er twee mogelijkheden: 
  1. Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken. Deze puntentelling is geldig in alle Padel by Tennis Vlaanderen competities in wedstrijden bij één winnende set tot 9. 
  2. Er wordt gespeeld met ‘Golden point': Bij een gelijke stand van 40-40 (deuce) in een game wordt een beslissend punt gespeeld. Het ontvangende team kiest de zijde om de terugslag te spelen (links/rechts). Het ontvangende team mag niet van positie wisselen tijdens dit punt. Het team dat dit punt wint, wint de game. De Golden point is geldig in alle Padel by Tennis Vlaanderen competities in wedstrijden tot 2 winnende sets.. In gemengde wedstrijden naar 2 winnende sets moet de ontvanger steeds de speler zijn met hetzelfde geslacht als de opslagspeler. Let op: dit is niet van toepassing wanneer dames meespelen in de Padel Tour Heren, of in de Interclub Open. 
Bij SET is er in padel een algemeen/internationaal spelformat en een alternatief spelformat: 
  • De algemene spelformat is dat er sets tot 6 games gespeeld wordt. Het team dat het eerst 6 games wint, wint de set. Ook hier geldt dat je pas een set kunt winnen met twee punten verschil. Dus bij een stand van 5-5, wint het team de set pas als het op 7-5 komt. Indien de stand 6-6 is, wordt er een tie-break gespeeld. Hier geldt de regel dat je als eerste 2 sets moet winnen om de match te winnen. 
  • Het alternatief hierop is dat er een set tot 9 games gespeeld wordt. Het team dat als eerste 9 games wint, wint de set en ook de wedstrijd. Bij een stand van 8-8 moet er een tie-break gespeeld worden om te bepalen wie er wint. 
Tie-break 
Wanneer het in de wedstrijd 8-8 of 6-6 is, spelen de teams een tie-break tegen elkaar. De speler die de set gestart is met opslag, moet ook starten met opslag in de tie-break. Bij een tie-break is er een normale telling (1, 2, 3). De eerste service is vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor 2 punten, eerst vanaf links en daarna vanaf rechts; na elke 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft. Het team dat als eerst 7 punten haalt (met een verschil van 2 punten), wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6 of 9-8. Het team dat als eerst serveerde in de tiebreak, moet ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set. 

Super Tie-break 
In sommige tornooien wordt bij een score één tegen één in sets geen volledige 3e set gespeeld, maar een super tie-break. Deze super tie-break is definitief en vervangt de laatste set. Het eerste team dat tien punten wint, wint de super tie-break en de wedstrijd, op voorwaarde dat er een minimale marge van 2 punten is. De keuze van de opslagvolgorde maakt hier niet uit in tegenstelling tot een tie-break. Deze super tie-break wordt toegepast wanneer er een match gespeeld wordt tot 6 games en de teams als eerste 2 winnen de sets moeten hebben. 

Bij MATCH zijn er in padel ook 2 mogelijkheden: 
  • Het team dat het eerst met twee sets wint tot 6 games, is de winnaar van de match. 
  • Het team dat als eerste één set tot 9 games wint, is de winnaar van de match. 
Lees de uitgebreide spelregels

Spelregels padel

5 basisprincipes van padel

Meer info?

Neem contact op via info@padelvlaanderen.be of 02 548 03 00.