Voorzitter Andre Milants is einde mandaat

Voorzitter Andre Milants is einde mandaat

"Intense hobby met vele mooie momenten"

Op zaterdag 12 maart komt er na 35 jaar, tijdens de algemene gewestelijke vergadering, officieel een einde aan het mandaat van gewestvoorzitter Andre Milants binnen Tennis Vlaanderen. Milants was al die jaren het gezicht van tennis in Antwerpen. Hij heeft in die periode heel wat zien veranderen en kan terugblikken op een karrenvracht fijne momenten.

Omdat hij de zeventig levensjaren is gepasseerd kan Milants statutair niet meer voor een nieuw mandaat gaan. Hij heeft het afscheid dus al een hele tijd kunnen voorbereiden. "En voor alle duidelijkheid: ik vind het helemaal niet erg dat het reglement bestaat dat je je als 70-plusser geen kandidaat meer kan stellen", zegt Milants. "Aan alles komt een einde en vernieuwing kan absoluut geen kwaad."

Een goede 45 jaar beheerste tennis het leven van Milants. In 1969 was hij medestichter van TC De Rakket in Hulshout, een club die vijf jaar later aansloot bij de toen nog unitaire KBTB. In 1980 werd hij verkozen als comitélid voor Antwerpen en sindsdien zetelde hij in een ganse resem comités en commissies binnen VTV (en nu dus Tennis Vlaanderen) en KBTB. In het Antwerpse comité werd hij in 1994 ondervoorzitter en tien jaar later in 2004, als opvolger van Walter Leeman, voorzitter. Tussen 1994 en 2012 zetelde hij in de Raad van Bestuur van Tennis Vlaanderen.
"Het merendeel van mijn tijd ging naar het departement Competitie", aldus Milants, die in zijn carrière aan om en bij de duizend (!) gewestelijke vergaderingen deelnam. "En het criterium was absoluut mijn dada."

Milants beleefde een pak mooie momenten, té veel om er specifiek één uit te lichten. "Het ECC-tornooi en later de Diamond Games zorgde voor een 'boom' bij de Antwerpse tennissers en officials", vertelt Milants. "Verder kijk ik met plezier terug op de vele Davis- en Fed Cups in eigen land, het Feest van de Jeugd, de eindrondes van het criterium, het prestigieuze jeugdtornooi van Maccabi, de vroegere gewestelijke jeugdtrainingen en de soms legendarische werkweekends met het Antwerpse gewest en met VTV."
"Persoonlijk vond ik de trip met de beheerraad naar de Olympische Spelen 2012 in Londen een absoluut hoogtepunt. Heel mooi om dat te mogen meemaken."

Milants zag al die jaren vanzelfsprekend gigantisch veel veranderen. Van een kleine vijftig Antwerpse clubs ging het naar 140, goed voor ongeveer 45.000 leden.
De informatisering vormde de ingrijpendste verandering. "Vroeger was je al vlug een dagje zoet met tabellen schrijven en plots ging alles vanzelf. De voordelen zijn legio. Door de komst van de informatica is het takenpakket voor de gewestelijke comités wel wat verminderd."

Wat in de Antwerpse clubs ongetwijfeld kan bevestigd worden: Milants nam zijn taak ter harte en alle clubs kregen geregeld een bezoek. "Ik ging inderdaad veel op pad", lacht hij. "En ja, er bestaan Antwerpse clubs waar ik nog nooit ben geweest. Dat zijn dan de clubs die geen interclub of tornooien inrichten.  Gemiddeld bezocht ik toch wel honderd clubs per jaar. Het is daar dat je hoort wat er leeft en waar de noden liggen."

Straks volgt voor Milants dus zijn laatste algemene gewestelijke vergadering. "Maar mijn interesse in tennis zal niet plots wegvallen", besluit Milants. "Alleen moét er niets meer en kan ik mijn tijd nu op een andere manier indelen. Om gewend te geraken aan een minder drukke zomer, bezocht ik vorig jaar al een pak minder clubs. Het was een intense hobby en het is zeer mooi geweest."

Net als voor Milants, komt er zaterdag ook een einde aan het mandaat voor Paul Rijmenants.

foto: Andre Milants met echtgenote Mieke en Tennis Vlaanderen-voorzitter Dirk De Maeseneer

Werner Thys - 0497/42.69.77 - thys.werner@belgacom.net