Vlaams-Brabants gewestcomité zet volop in op talentdetectie

Vlaams-Brabants gewestcomité zet volop in op talentdetectie

Qua doorstroming van jeugdig talent liep het gewest Vlaams-Brabant in het verleden altijd een beetje achter. Maar daar is de laatste jaren verandering in aan het komen. Eén van de initiatieven die daar ongetwijfeld toe bijdragen, zijn de pré-KDT-trainingen die het gewest zelf organiseert.

"We zijn nog altijd het enige gewest dat dergelijke ondersteuning biedt aan clubs en jonge talentjes en dat terwijl we toch al bijna anderhalf jaar bezig zijn", vertelt jeugdverantwoordelijke Gert Vanderlinden. "We willen in de eerste plaats de clubs sensibiliseren en stimuleren, want men gaat nog veel te weinig aan de slag met de jongens en meisjes die er op jonge leeftijd bovenuit steken. Voor hen is één training per week eigenlijk niet voldoende en daarom hebben we die pré-KDT-trainingen en stages onder leiding van Marc Verpuylt in het leven geroepen. Die trainingen gaan ongeveer om de drie weken door op verschillende clubs en in de vakantieperiodes zijn er ook stages gepland. Zo liep er deze week een inloopstage op TK De Berken waar gedurende twee dagen telkens twee uur training werd gegeven en daar kwamen toch een vijftiental kinderen op af."
"We willen ook een oproep doen aan de clubs om de betere spelertjes te motiveren om aan de Kids Toer deel te nemen", gaat Vanderlinden verder. "Op elk tornooi is er wel een talentscout aanwezig maar we zien momenteel nog te weinig kinderen om al het aanwezige talent te kunnen detecteren. De bedoeling van dit initiatief is uiteindelijk om voor een continue instroom te zorgen van Vlaams-Brabants talent dat we dan gaan begeleiden tot ze de U9 ontgroeid zijn. Zo wordt er van iedereen een spelersprofiel opgesteld met verbeterpunten waar de trainers van de clubs dan verder op kunnen gaan werken tijdens de gewone clubtrainingen. Op die manier krijgen ze alle kansen om door te groeien tot het Kids Development Team-programma van Tennis Vlaanderen. Op dit moment maken liefst vier spelertjes van het jaar 2011 deel uit van KDT en eentje van 2010. Zelf richten we onze pijlen qua talentdetectie nu vooral op het geboortejaar 2012."