Van Uytvanck en Liebens houden Belgische eer hoog

Van Uytvanck en Liebens houden Belgische eer hoog

Op de afgelopen Diamond Games in Antwerpen waren het niet zozeer de gevestigde Belgische waarden, maar wel de aanstormende youngsters die de aandacht opeisten. Jong en met Vlaams-Brabantse roots. Zo bereikte de Grimbergse Alison Van Uytvanck (WTA-96) de tweede ronde, om daarin maar liefst acht matchballen te versieren tegen de latere winnares Andrea Petkovic. De ontgoocheling was in eerste instantie navenant, maar dat belette haar niet om aan de zijde van An-Sophie Mestach de dubbelfinale te betwisten.

Dé verrassing aan Belgische zijde was evenwel de Tiense Klaartje Liebens. Vanuit de kwalificaties stootte ze voor de allereerste keer door naar de eindfase van een WTA-toernooi. In die kwalificaties versloeg het nummer 327 van de wereld achtereenvolgens Barbora Krejcikova (WTA-160), Gioia Barbieri (WTA-207) en landgenote Ysaline Bonaventure (WTA-203), om nadien wegens vermoeidheid op zowel het mentale als fysieke front met 6-2, 6-0 het hoofd te buigen voor Mona Barthel. Geen oneer, want de Duitse mepte in haar volgende wedstrijd topreekshoofd Bouchard uit het tornooi.
"Ergens is het jammer natuurlijk dat ik niet in optimale omstandigheden mijn eerste duel met een speelster uit de top 50 kon afwerken, want het was echt wel de match te veel voor mij. Ik heb vooral onthouden dat het er op het hoogste niveau niet noodzakelijk veel sneller aan toegaat, maar dat er gewoon veel preciezer wordt gespeeld en dat praktisch elke bal de lijn scheert. Ach, uiteindelijk is het een schitterende ervaring geweest die ik niet licht zal vergeten", blikt Klaartje Liebens terug, die dankzij haar uitstekende parkoers de top 300 is binnengekomen op plaats 295.

Stijn Deleus - 0475/21.20.68 - stijn.deleus@gmail.com