« Terug

Updates Covid-19

Updates Covid-19

Update 29/07

Gisterenavond werden de ministeriële besluiten gepubliceerd n.a.v. de nationale veiligheidsraad afgelopen maandag. In deze teksten staan nog enkele belangrijke nuances/verduidelijkingen die impact hebben. We lichten de belangrijkste richtlijnen en beslissingen voor tennis en padel hieronder graag toe. Let op, het is steeds mogelijk dat jullie lokale overheid bijkomende maatregelen oplegt, dus ga dit zeker even na. We hopen op jullie medewerking, om de komende maanden de strijd te winnen tegen Covid-19, want alleen samen geraken we erdoor! 

Belangrijkste updates uit ministeriële besluiten

 • De dubbelpartner (tennis of padel) moet niet meegeteld worden in de sociale bubbel van 5 personen, in tegenstelling tot wat wij eerder stelden, mits aanwezigheid van een toezichthouder, meerderjarige trainer of begeleider. Dit geldt zowel voor recreatief als competitief tennis en padel. De Vlaamse Sportfederatie (VSF) is hierover zeer duidelijk. Activiteiten kunnen doorgaan op een club tot 50 personen als er een toezichthouder, meerderjarige trainer of begeleider aanwezig is. Als dit voor 50 personen kan, is dit zeker mogelijk voor 4 personen. De toezichthouder staat wel in voor de naleving van de social distancing. In elk geval dringen we erop aan het aantal verschillende speelpartners te beperken.
 • Clubs die hun gepland Ethias Tour, Criterium, Padel Tour of Belgian Circuit tornooi willen verderzetten, en vanuit de lokale overheid geen verbod gekregen hebben, kunnen hun tornooi organiseren mits inachtname van de geldende protocollen. We dringen er wel op aan dit protocol zeer strikt toe te passen zodat de veiligheid gegarandeerd blijft. We zijn blij vast te stellen dat tal van tornooien bewijzen dat dit op een heel correcte manier kan. Let op, de Sunweb Kids Toer werd afgelast (zie verder).
 • Toeschouwers zijn nog steeds toegelaten met een maximum aantal personen van 100 personen indoor en 200 personen outdoor. Hou wél rekening met de eerder gecommuniceerde publieksregels op 20/07, zoals bv. het dragen van een mondmasker. Lees de meest recente mail hierover.
 • Voor sportlessen bestaat voortaan voor elke deelnemer een registratieplicht (cfr. horecaregistratie). Je kan het formulier voor de horeca hier terugvinden. Hierbij vind je een voorbeeldformulier van de gemeente Kortenaken.
 • Voor sportkampen- en stages verandert niets. Ook hiervoor geldt, net zoals bij lessen, een registratieplicht voor 1 persoon per huishouden.
 • Horeca: er mogen max. 10 personen aan tafel zitten. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. Let op: wil je na het sporten nog een drankje nuttigen met je medespelers en kan je niet op 1,5m afstand van elkaar zitten? Dan word je wél geacht die medespeler(s) in je sociale bubbel van 5 op te nemen.

Bekijk het aangepaste Play Safe & Go-protocol, het aangepaste protocol voor clubactiviteiten en de aangepaste Play Safe & Go visual.

Specifieke maatregelen provincie Antwerpen

 • Waar in andere provincies officials op het terrein geen mondmasker moeten dragen, is dat in de provincie Antwerpen wel verplicht. De verplichting geldt voor en na de officialactiviteit en wanneer de spelers naderen op kortere afstand tijdens de officialactiviteit.
   
 • Waar in andere provincies trainers op het terrein geen mondmasker moeten dragen, gelden in de provincie Antwerpen extra verplichtingen. Lesgevers hebben mondmaskerplicht, behalve tijdens het lesgeven zelf en als er voldoende afstand gegarandeerd kan worden, zodat zij hun opdracht ter dege kunnen vervullen. Voor en na de les, en wanneer lesgevers de lesvolger benaderen op kortere afstand, dragen de lesgevers wel een mondmasker.
   
 • In de provincie Antwerpen geldt een specifieke regelgeving m.b.t. sporten:
  • Sporten in groep mag tot maximaal 10 personen. Dit wil zeggen dat tennis/ padel enkelspel en dubbelspel toegelaten zijn.
  • De regels omtrent stages en sportkampen blijven onveranderd.
  • De tennis/padel terreinen kunnen maximaal bespeeld worden tot 23u.
 • In de provincie Antwerpen gelden enkele bijkomende regels voor horeca:
  • De registratieplicht in horeca wordt verlengd tot 4 weken, in andere provincies bedraagt dit slechts 14 dagen.
  • Er mogen max. 4 personen aan 1 tafel plaatsenemen. De enige uitzondering hierop is voor huishoudens die uit meer dan 4 personen bestaan.
  • Het verplichte sluitingsuur is vervroegd naar 23u00.
 • Welke tornooien mogen nog doorgaan?

Het is de lokale overheid die beslist of dit nog mag of niet en onder welke voorwaarden. Bepaalde tornooien in de minder getroffen zones kunnen wellicht dus nog steeds doorgaan. In de meest getroffen zones gelden extra beperkingen: Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schoten, Stabroek Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. We raden aan je lokale overheid te contacteren om een duidelijk antwoord te hebben wat wel/niet toegelaten is, zowel wat de tornooi-organisatie als publiek betreft.
 

 • We krijgen vaak de vraag of Antwerpse spelers nog steeds welkom zijn op andere tornooien?

¿Het antwoord is als volgt: Antwerpse spelers zijn nog welkom op andere tornooien maar de spelers moeten rekening houden met de avondklok en tijdig terug thuis geraken. We vragen aan de wedstrijdleiders om hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. Is dit niet mogelijk? Dan zullen de spelers hun individuele verantwoordelijkheid moeten nemen en zich uitschrijven of WO of FF moeten geven. Het spreekt voor zich dat aan deze WO of FF geen andere gevolgen verbonden zijn.

 

Beslissingen Tennis Vlaanderen

Voor bovenlokale organisaties waarbij spelers uit verschillende regio's zich verplaatsen en samenkomen, moeten we vanuit Tennis Vlaanderen zelf onze verantwoordelijkheid nemen en beslissen welke organisaties in de huidige context nog kunnen doorgaan. Een aantal geplande organisaties zijn spijtig genoeg niet langer verantwoord. Daarom nemen we, met spijt in het hart, de volgende beslissingen:

 • De interclub tennis (volwassenen en jeugd) wordt geschrapt. Bij interclub staat het sociale aspect centraal. Dat is nu net datgene dat nu niet wenselijk is. Ook de aan interclub gelinkte groepsverplaatsingen stemmen niet overeen met wat de overheid wil bereiken.
 • De Sunweb Kids Toer wordt afgelast.
 • Eerder kondigden we al aan dat heel wat activiteiten op het Feest van de Jeugd in Wommelgem, niet doorgaan. Naar aanleiding van de huidige situatie wordt ook het Vlaams Kampioenschap geschrapt.
 • De opleidingen aspirant-initiator die in augustus in Antwerpen gepland stonden, worden geannuleerd. De andere trainersopleidingen gaan door volgens de protocollen van de Vlaamse Trainersschool.
 • De VE-tennistornooien worden afgelast.

Volgende zaken gaan voorlopig WEL nog door:

 • Binnenkort nemen we ook een beslissing over de gewestelijke masters, Padel Masters en het Belgisch Kampioenschap, die pas later op de kalender staan.
 • Voorlopig gaan we er nog van uit dat de Volvo Padel Najaars Interclub die start op 26 september kan doorgaan.
   

Update 27/07

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht (zowel indoor als outdoor) die we vorige week reeds oplegden voor alle tennis- en padelclubs en leden, zal behouden blijven. Lees alles in de mail hierover

Registratieplicht voor horeca en sportlessen

Sinds 23 juli is de registratieplicht in de horeca verplicht, dit geldt dus ook voor tennis- en padelclubs die een horecafunctie uitoefenen. Elke horeca-uitbater moet bij de aankomst per tafel de contactgegevens (telefoonnummer of e-mailadres) van één klant registreren (zie voorbeeldformulieren hierboven):

 • De horeca-uitbater moet die gegevens gedurende 14 dagen bewaren om later contactonderzoek te faciliteren.
 • De contactgegevens mogen enkel gebruikt worden voor de strijd tegen COVID-19.
 • Na 14 dagen moeten ze worden vernietigd.
 • Klanten moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. Weigeren ze dat, dan wordt hen de toegang tot de horecazaak bij aankomst geweigerd.
 • Deze verplichting geldt vanaf woensdag 29 juli ook voor sportlessen. Je kan het formulier terugvinden op deze webpagina, net als affiches om de klanten te informeren.

Tornooien, activiteiten en events mogelijk onder voorwaarden 

Tennis- en padeltornooien mogen blijven doorgaan, mits inachtname van alle maatregelen, en mits de lokale overheid deze niet verbiedt. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving waarin een strikt verbod op publiek aankondigde, kondigde de nationale veiligheidsraad aan dat wedstrijden met publiek kunnen blijven doorgaan, maar dat het aantal beperkt blijft tot 200 personen outdoor en 100 personen indoor. 

Wens je als club liever zelf jullie tornooi te annuleren? Stuur dan een mailtje naar elit@tennisvlaanderen.be. We helpen jullie graag verder.

Trainingen, lessen en sportkampen kunnen doorgaan

Voor jeugdstages/kampen verandert er niets, deze kunnen verder doorgaan zoals gepland volgens de eerder gecommuniceerde protocollen.
Ook lessen kunnen verder plaatsvinden. Trainers moeten daarbij wel de nieuw aangekondigde registratieplicht nakomen (zie voorbeeldformulier hierboven).

Nog vragen?

Heb je vragen omtrent wat wel of niet kan, hoe je de regels voor jouw club, tornooi, trainingen of horecazaak moet interpreteren? Blijf er niet mee zitten en contacteer ons (info@tennisvlaanderen.be) of je lokale overheidsdiensten! 

Update 20/07

Mondmaskers verplicht op de club, indoor en outdoor

Een mondmasker is voortaan verplicht voor alle +12 jarigen, zowel indoor als outdoor, behalve:

 • op het terrein bent als speler, trainer of official.
 • als je iets komt eten of drinken aan een tafel in de clubbar of op het terras.

Enkele concrete voorbeelden: 

 • Ben je een toeschouwer die zich op het clubterras bevindt en consumeer je daar iets? Dan moet je geen mondmasker dragen.
 • Ben je toeschouwer en ga je met je consumptie in de tribune zitten, die niet behoort tot de horeca-uitbating? Dan moet je een mondmasker dragen.
 • Ben je een speler, trainer of official die zich op het terrein bevindt ter gelegenheid van een match of training? Dan moet je geen mondmasker dragen..
 • Wil je je op de club verplaatsen? Draag in elk geval een mondmasker!

Kleedkamers en douches: terug open

Indien het gaat om publieke kleedkamers en douches die gebruikt worden door een constante flow van (individuele) sporters, moeten afstandsregels gerespecteerd worden tussen sporters die niet onder hetzelfde dak leven of die niet tot dezelfde sociale bubbel van max. 15 personen behoren.

Bepaal de maximumcapaciteit van de kleedkamer in functie van het garanderen van deze onderlinge afstand. Er moet een duidelijk reinigingsschema opgemaakt worden met frequente schoonmaakmomenten. We begrijpen dat het niet voor elke club mogelijk zal zijn deze strikte voorwaarden na te leven. Clubs zijn dan ook vrij om kleedkamers en douches ook na 1 juli gesloten te houden.
Opgelet: de heropstart van sanitaire installaties na corona-inactiviteit is niet zonder gevaar (i.f.v. legionellabacterie). 

Publiek toegelaten onder strikte voorwaarden

Sinds 1 juli mag je publiek ontvangen op de club, steeds met regels van social distancing en hygiënemaatregelen.

De term 'publiek' wordt als volgt gedefinieerd:

 • Personen rondom de terreinen die naar tennis of padel kijken vallen wel onder de reglementering 'publiek'.
 • Publiek mag ook stilstaand (statisch staand) zijn, met behoud van de algemene regels m.b.t. social distancing.
 • Draag een mondmasker (zie hierboven bij mondmaskerplicht)! 
 • Horecaklanten, in het clubhuis of op het terras, worden niet als 'publiek' beschouwd.
 • Deelnemers aan de activiteit of wedstrijden die zich op de terreinen bevinden, tellen niet mee als publiek.

Keep it safe!