Tennistrainers in de spotlights in Gamechangers-campagne van Tennis Vlaanderen: “Eén van de mooiste jobs”

Tennistrainers in de spotlights in Gamechangers-campagne van Tennis Vlaanderen: “Eén van de mooiste jobs”

Tennis Vlaanderen lanceerde onlangs de Gamechangers-campagne, om zowel de coaches de extra aandacht te geven die ze verdienen als het sluimerende tekort aan trainers in de tennissport tegen te gaan. Geen moment te vroeg, vindt ook Gert Vanderlinden, trainer B van TC Stade Leuven.

"Dat het bij veel clubs zo goed draait en gesmeerd loopt, is voor een groot stuk te danken aan de inzet van de trainers en daar is niet iedereen zich altijd van bewust", oordeelt Vanderlinden. "Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar die uurtjes die je effectief op de baan staat. Voor sommigen is het ook gewoon een fulltime job, met alles wat daar op en naast het veld bij komt kijken. Op Stade hebben we op dit moment vijf fulltime trainers en dat is geen overbodige luxe gezien de zowat 150 lesuren die we met z'n allen moeten zien op te vullen."

"Vandaar het belang om de jeugd te stimuleren om zelf met het trainerschap te starten en nadien ook hogere diploma's te halen. In deze speciale tijden is het sowieso iets moeilijker om hen te overtuigen om les te blijven geven, omdat ze kampen met een kleine leerachterstand door het afstandsonderwijs of omdat hun ouders er niet zo happig op zijn door de angst om besmet te geraken door de extra contacten."

Coach én secretaris

"Hoe het bij mij destijds gegaan is? Ik ben er vanaf mijn 18de zo'n beetje ingerold", geeft Vanderlinden te kennen. "Dat begon met een paar uurtjes omdat het tijdens m'n studies gewoon plezant was om een centje bij te verdienen. De combinatie was niet altijd evident, zeker niet als je zelf tussendoor nog wil presteren op de baan. Maar ik ben het altijd blijven doen en heb me in de loop der jaren ook steeds meer geëngageerd binnen de club. Tot op het punt dat ik vandaag de dag naast het lesgeven ook het administratieve luik voor mijn rekening neem als secretaris."

Persoonlijke ontwikkeling

Vanderlinden hoeft niet lang na te denken als we naar zijn grootste drijfveer polsen. "De motivatie is misschien wel vergelijkbaar met het onderwijs, want het gaat me niet zozeer om de beste tennisresultaten of het behalen van de hoogst mogelijke ranking met m'n spelers", laat hij weten. "Het tennis heeft me doorheen de jaren veel geleerd over mezelf en ik geniet er evenzeer van om te zien hoe die jonge gasten en meisjes zich ontwikkelen als persoon. Dat zie ik ook terug op het Leuvense Redingenhof, waar ik kinderen al vanaf het eerste middelbaar onder mijn hoede heb. Het feit dat ik als zijnde tenniscoach kan bijdragen tot hun persoonlijke ontwikkeling, hoe klein die bijdrage ook is, maakt het voor mij één van de mooiste jobs."

Bron - HLN