Pieter-Jan Vandersloten is naast trainer ook hoofddocent padel

Pieter-Jan Vandersloten is naast trainer ook hoofddocent padel

Dat ook doorwinterde competitietennissers momenteel de padelmicrobe helemaal te pakken hebben, daar is Pieter-Jan Vandersloten het beste bewijs van. Naast liefhebber is hij samen met Vincent Dedecker ook hoofddocent. Hij voorspelt een gouden toekomst voor de laatste nieuwe racketsport, waarvan de populariteit tijdens corona explodeerde.

We kunnen er ons iets bij voorstellen, want ook in het Vlaams-Brabantse gewest schieten de padelterreinen als paddenstoelen uit de grond. "Tja, in ons gewest hinken we toch nog altijd serieus achterop, zowel wat de infrastructuur als het aantal padeltrainers betreft", weet Vandersloten. "Kijk maar naar het weinige aantal velden in het Leuvense, met alleen Lovanium dat er binnenkort zes ter beschikking heeft. Maar voor deze regio zijn er dat eigenlijk nog een twintigtal te weinig, want de interesse is enorm. Nu, eens corona definitief achter de rug is, verwacht ik wel een kleine terugval omdat het nu de enige racketsport is die je nog kan beoefenen outdoor. Maar dat neemt niet weg dat ik padel op termijn zelfs boven het grote tennisbroertje zie uitstijgen qua populariteit. Ik ben nog altijd een groot tennisliefhebber, maar geef mij toch maar een padelwedstrijd op televisie als ik moet kiezen omdat de spektakelwaarde zoveel hoger ligt."

Nonchalante tennisser
"Mijn eigen tennisrackets liggen momenteel ver weg", bekent hij. "Het voorbije jaar heb ik in totaal zo'n zeven keer getennist. Ik mis het niet echt en dat is toch al zo'n drie jaar aan de gang. Eigenlijk begon de goesting af te nemen op het moment dat ik voor die 95 punten wilde gaan. Nu, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik altijd een vrij nonchalante tennisser ben geweest. Blijkbaar wil ik niet altijd even hard winnen als dat bij de tegenstander het geval is (lachje). Ik wil me in de eerste plaats amuseren en dan kom je al snel bij het padel uit, een sport die niet alleen plezanter maar ook toegankelijker, socialer en minder belastend voor lijf en leden is."

Gediplomeerde trainers
Om het padel dat extra duwtje in de rug te geven, is naast hij speler ook padeltrainer en hoofddocent geworden. "Vooral uit passie voor het spelletje", vult hij aan. "Ik geef nu zelf zo'n twintig uur les per week, voornamelijk op TC Grand Slam Tienen waar ze zeer binnenkort ook zes velden zullen liggen hebben. Maar vanuit Tennis Vlaanderen zochten ze mensen om de sport mee te ondersteunen en zo ben ik er een beetje ingerold. Samen met Vincent schrijf ik de cursussen uit, om zo te zorgen voor een kader voor de andere docenten. De opleidingen lopen nu wel wat vertraging op door de pandemie, maar ze zijn sowieso heel erg nodig. Het is niet voor niets dat we het aantal opleidingsdagen nog hebben uitgebreid van vier naar zes, want naast de techniek en de tactische richtlijnen is ook de manier van lesgeven helemaal anders dan bij het tennis. Wil je van het padel een doorslaand succes maken op je club, dan begint alles met goed opgeleide trainers. We hebben er momenteel 105 in Vlaanderen en tegen de zomer zal er eindelijk terug een hele nieuwe lichting bijkomen."

Stijn Deleus - 0475/21.20.68 - stijn.deleus@gmail.com