Nyo Van Dyck deed eerste ervaringen op het ITF-juniorencircuit op: “Drie weken India was een avontuur”

Nyo Van Dyck deed eerste ervaringen op het ITF-juniorencircuit op: “Drie weken India was een avontuur”

De net zestienjarige Nyo Van Dyck is één van de Antwerpse jongeren die binnen de Wilrijkse Topsportschool de kans krijgt om geregeld buitenlandse ervaring op te doen. Tot vorig jaar was dat vooral op toernooien van Tennis Europe, maar intussen speelt Van Dyck op de ITF-Juniorentoer. "Drie weken toernooien spelen in India was onlangs wel een avontuur", zegt Van Dyck.


In zijn prillere jeugdjaren combineerde Nyo Van Dyck tennis met basketbal, maar toen hij de kans kreeg om naar de Topsportschool te gaan – Van Dyck is in Wilrijk reeds aan zijn vierde jaar bezig – staat uiteraard alleen nog tennis op het menu. "Ik voel me hier intussen helemaal thuis", zegt Van Dyck, die in het vierde leerjaar ASO de richting Wetenschappen-Topsport volgt. "De sfeer met spelers en trainers is uitstekend. Sébastien Cauhape is meestal mijn trainingspartner en samen met hem speelde ik mijn eerste ITF-toernooien. In de interclubcompetitie vorm ik dit seizoen een team met onder meer Alexander Blockx en Idriss Haddouch op Forest Hills. Jakob Kevelaerts en Tom Baten zijn momenteel mijn vaste begeleiders in Wilrijk."

Drie weken India
De thuisclub van Van Dyck is TC Borgerweert op Linkeroever. Daar zette hij zijn eerste tennisstappen en klom hij gestaag op de ladder. Dit seizoen bleek de tijd rijp voor ITF-tennis. In december speelde hij twee toernooien in Zuid-Afrika, deze maand drie in India. "Toegegeven, Zuid-Afrika was iets leuker om te vertoeven dan India", lacht Van Dyck. "In India moesten we hard op onze voeding letten. Pas naar het einde van de drie weken toe werden we een beetje ziek. Al bij al werd het een geslaagde trip én een belangrijke ervaring. Waarom er voor India werd gekozen? In Europa vallen er door corona veel toernooien weg en daarom is het op de overblijvende toernooien lastig om op de tabel te geraken. In India kregen we die kans wel."

Tweede ronde
Wat de uitslagen op het ITF-juniorencircuit betreft is Van Dyck op dit moment een toonbeeld van regelmaat. Steeds geraakt hij uit de kwalificaties en op de hoofdtabel haalt hij telkens de tweede ronde. Op de internationale juniorenlijst – tot achttien jaar – staat hij momenteel op de 944ste plaats. "Op sommige toernooien zat er misschien meer in, maar soms viel de loting wat tegen", zegt Van Dyck. "Het is zeker de bedoeling om die ranking de komende maanden nog te verbeteren, maar voorlopig blijft het door corona lastig om toernooien uit te kiezen. De eerstkomende weken is trainen de boodschap. Vooral aan mijn terugslag en service wil ik nog werken."

Naar zijn mooiste tennismoment moet Van Dyck – een fan van Roger Federer - niet lang zoeken. "In 2015 werd ik op Primerose Belgisch kampioen bij de tienjarigen", zegt hij. "Ik versloeg toen Gilles-Arnaud Bailly in halve finale en Maarten Vandevijvere in finale. Dat blijft een geweldige herinnering."

Bron: HLN