Nathalie De Langhe als ITF White Badge naar Wimbledon

Nathalie De Langhe als ITF White Badge naar Wimbledon

"Alle kansen grijpen die ik krijg"
Vorig jaar veroverde Nathalie De Langhe na een driedaagse stage in Finland haar ITF White Badge. Meteen kan voor de 21-jarige haar droom beginnen, namelijk optreden als scheids,- en lijnrechter op grote internationale tennistornooien.
Reeds op haar vijftiende stapte Nathalie De Langhe in de gewestelijke scheidsrechterij. "Door een stressfractuur aan de rug wist ik al snel dat er als actief tennisster voor mij weinig toekomst lag", lacht De Langhe. "Official spelen was dé mogelijkheid om met de tennissport in contact te blijven."
En van het één kwam het ander. Via Frank Muts kreeg De Langhe haar kans op het `Feest van de Jeugd', ze werd gewestelijk en vervolgens ook nationaal scheidsrechter.
"In België deed ik de voorbije jaren veel ervaring op tijdens de sterrentoernooien en de Futures-en ITF-evenementen", zegt De Langhe. "Maar ik wou hogerop en daarom schreef ik me vorig jaar in voor de opleiding van ITF White Badge in Finland. Gedurende drie dagen werden we gevolgd door de beste internationale scheidsrechters. Ik slaagde en dankzij die White Badge zijn de mogelijkheden nu veel groter om internationaal aan het werk te kunnen. Want dat is uiteindelijk mijn doel: zo veel mogelijk reizen."
Vorig jaar fungeerde De Langhe reeds als lijnrechter op het WTA-tornooi van Brussel en het ATP-tornooi van München. Dit seizoen gaan nog meer deuren open.
"Ik probeer te grijpen wat ik kan krijgen en meld me voor veel tornooien aan", lacht De Langhe. "En de buit is mooi: straks mag ik naar het ATP-tornooi van Düsseldorf en wellicht ook terug naar München. En als absolute klap op de vuurpijl kreeg ik een uitnodiging om als scheidsrechter op het wildcard-tornooi van Wimbledon aan te treden en enkele dagen later als lijnrechter in de kwalificaties. Of ik ook tijdens het hoofdtornooi aan het werk kom ? Na de kwalificaties wordt er een selectie gemaakt, maar de kans dat ik er nu reeds bij ben acht ik wel zeer klein", lacht ze.
De Langhe kan momenteel haar studies ¿ 1e Bachelor Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen ¿ combineren met haar tennisactiviteiten. "Maar het zou toch mooi zijn om een topsportstatuut te krijgen", zegt ze. "In enkele andere landen kunnen mensen die voor topsporters werken dat statuut krijgen. Ik deed reeds een aanvraag, maar in ons land bestaat daar blijkbaar nog geen platform voor."
De Langhe heeft de smaak te pakken en wil een mooie carrière uitbouwen. "Hoe meer je op het circuit komt, hoe meer kansen je krijgt", besluit ze. "Ik loop reeds met plannen rond om me aan te melden voor de volgende editie van de Australian Open. Of ik na White Badge nog verder kan doorgroeien ? Bronze Badge is de volgende stap, maar dat is voor de verre toekomst. Ik wil het op mijn tempo doen. Ik ga er geen sprint maar een marathon van maken."

Werner Thys - 0497/42.69.77 - thys.werner@belgacom.net