Mao Poels in twee jaar tijd van mannen 4 naar topreeks: “Ik leg de lat zo hoog mogelijk”

Mao Poels in twee jaar tijd van mannen 4 naar topreeks: “Ik leg de lat zo hoog mogelijk”

Twee jaar geleden won hij op de banen van TC Oase nog de Masters van het Antwerpse criterium bij de mannen 4, de voorbije week haalde hij op de sterrentoernooien van Brandt en Witte Duivels de hoofdtabel in de topreeks. De 17-jarige Mao Poels maakt duidelijk bokkensprongen. "Ik werk heel hard, ik wil er alles uithalen wat er in zit", aldus Poels.

Toen hij twee jaar geleden de Masters bij de mannen 4 won had Mao Poels nog 40 rankingpunten achter zijn naam staan, het equivalent van een vroegere C+15/4. Een jaar later ging het naar 75 punten en momenteel gaat TC Gym-speler Poels met 85 punten door het tennisleven. "Ik kreeg in 2019 de smaak helemaal te pakken", aldus Poels. "Voor dat bewuste jaar speelde ik hooguit puur recreatief één uur per week. Na mijn deelname aan de Masters wou ik echt testen hoe ver ik kon geraken en begon ik, met Ann Devries als coach, keihard te trainen. Ik besef dat ik als 17-jarige drie keer zo hard moet werken dan een speler die al langer op dit niveau tennist. Ik heb het er echter voor over. Ja, je mag wel stellen dat ik ambitieus ben (lacht)."

Hoofdtabel mannen 1
Bij de aanvang van dit seizoen sukkelde Poels nog met een schouderblessure, maar sedert vorige week draait hij op volle toeren. Zonder setverlies won hij de mannen 2-toernooien op Zevenbergen en Brandt én in de topreeks haalde hij zowel op Brandt als op Witte Duivels de hoofdtabel van stevig bezette sterrentoernooien. Poels (85 punten) haalde het onder meer van Yens De Dobbeleer (95 punten), Sander Ponnet (95 punten), Milo Vosswinkel (100 punten) en clubgenoot Jelle Dugailly (105 punten). "Ik wist dat mannen 2 wel ging lukken, maar doorstoten tot de hoofdtabel in de topreeks was voor mij toch ook een verrassing", zegt Poels. "Op Brandt speelde ik in achtste finale tegen Maikel De Boes, toch nummer 36 van België, een zeer sterke wedstrijd. Ik verloor met 6-4, 7-5, maar die match gaf me alweer meer vertrouwen."

Deze week speelt Poels het toernooi op zijn thuisclub Gym. "Voor de laatste keer speel ik ook bij de mannen 2", aldus Poels. "Vanaf volgende week concentreer ik me enkel op de topreeks. In die hoogste reeks tref ik op Gym in de eerste ronde leeftijdsgenoot Andre Megrabian. Dat wordt sowieso een toffe match. Ik kijk er naar uit. Wat ik wil bereiken ? Ik mik op internationaal tennis en wil de lat voor mezelf zo hoog mogelijk leggen."

Coach Devries
Poels geeft toe dat coach Ann Devries ook op mentaal vlak stevig met hem aan de slag ging. "In het verleden was ik wat onstuimiger en durfde ik al eens met het racket gooien", glimlacht Poels. "Dat is er nu echt helemaal uit. Nu moet ik vooral proberen om tijdens de match nóg meer de focus te houden. Ik ben immers vrij snel afgeleid. Het is mooi dat ik Ann Devries op mijn weg vond. Zonder haar zou het allemaal een stuk lastiger zijn."

Bron HLN - 19/07/2021