Katarina Kujovic geniet van haar eerste seizoen aan de Topsportschool in Wilrijk: “Die eerste toernooizege blijft een zeer mooie herinnering”

Katarina Kujovic geniet van haar eerste seizoen aan de Topsportschool in Wilrijk: “Die eerste toernooizege blijft een zeer mooie herinnering”

De 13-jarige Katarina Kujovic is aan haar eerste seizoen bezig in de Topsportschool van Wilrijk en na zeven maanden voelt ze zich er al helemaal thuis. Met haar Servische roots is ze uiteraard fan van Novak Djokovic en bij de vrouwen kan ze het tennis van Garbine Muguruza best wel smaken.


De vlotte Katarina Kujovic is de dochter van Vladan Kujovic, de voormalige doelman van onder meer Club Brugge en huidige keeperstrainer van Lommel. "Maar aan voetballen heb ik zelf nooit gedacht, mijn keuze voor tennis was zeer snel gemaakt", lacht ze.

Kujovic genoot haar tennisopleiding bij Tennisdel Genk en tennist en studeert sedert september aan de Topsportschool in Wilrijk. "In augustus nam ik in Wilrijk al deel aan enkele trainingen", zegt Kujovic. "Ik heb het hier helemaal naar mijn zin. We vormen een toffe groep, schieten zeer goed met elkaar op en speelden onlangs nog een toernooi van Tennis Europe in Istanbul. Dat was een leuke ervaring. Ik speelde er best goed tennis, al kon het in de tweede ronde wel wat beter (lacht)."

Voor beloften als Kujovic zijn die Tennis Europe-toernooien ideaal om de eerste internationale ervaringen op te doen. Zo speelde ze een kleine twee jaar geleden een ‘thuismatch' tijdens de Misin Memorijal, een U12-toernooi in Belgrado. "Mijn familie woont in Nis en dat is toch bijna drie uur rijden van Belgrado", zegt Kujovic. "Heel veel kennissen stonden er dus niet langs het terrein. Maar ik speelde er wél een goed toernooi."

Finale op het BK
In september bereikte Kujovic op de banen van Forest Hills de finale van het BK tot 13 jaar. De titel moest ze na een stevige driesetter aan Paula Berzina laten. "Ja, ik was na die wedstrijd wel erg ontgoocheld", zegt Kujovic. "Ik had kansen, maar we speelden beide wel een goede wedstrijd. Een dag later op training was de grootste teleurstelling al weg. Tijdens de wedstrijd kan ik me wel eens kwaad maken (lacht). Ik werk er aan om die emoties beter onder controle te houden."

De finale op het BK is een mooie herinnering, maar Kujovic kijkt met het meeste plezier terug op haar allereerste toernooioverwinning bij de meisjes tot negen jaar. "Dat was op het toernooi van Heiveld en ik vond dat zeer speciaal en cool", glimlacht ze. "Ik won toen immers niet zo veel."

"Op het niveau van Tennis Europe was de Gran Canaria Yellow Bowl in oktober 2019 mijn beste toernooi. Ik geraakte toen tot in de kwartfinale en won samen met de Duitse Nastasija Nesterovic het dubbelspel."

Djokovic en Muguruza
Zoals alle jongeren aan de Topsportschool is het uiteraard de droom van Kujovic om later op het grote circuit te spelen. "Ik ben wel fan van Novak Djokovic", zegt ze. "Bij de vrouwen zie ik graag Garbine Muguruza aan het werk. Vooral omwille van haar vechtlust."

De Tennis Europe-toernooien blijven de rest van het seizoen de prioriteit voor Kujovic. "Vanaf de tweede week van de paasvakantie gaat het in principe naar Albanië en Kroatië voor nieuwe toernooien", besluit ze enthousiast. "En misschien kan ik volgend jaar een volgende stap zetten, richting ITF-tornooien."

Bron: HLN