Gewestvoorzitter Frank Muts heeft eerste seizoen achter de rug

Gewestvoorzitter Frank Muts heeft eerste seizoen achter de rug

Frank Muts heeft er zijn eerste seizoen opzitten als voorzitter van het Antwerpse gewest. "En op sportief vlak werd het een uitmuntend jaar", zegt Muts. "Met Antwerpen wonnen we meer nationale en intergewestelijke interclubtitels dan voorheen en ook individueel scoorden we goed. Al werd deze keer het commando bij de veteranen overgenomen door de dames."
De Antwerpse clubs moesten het voorbije seizoen wel wat boetes betalen en dat wil het gewest in 2017 vermijden. "In samenspraak met de clubs hebben we enkele zaken beter gecommuniceerd, want een boete-comité willen we niet worden", aldus Muts. "Tijdens de kalendervergadering werden de belangrijkste punten wat tornooien en interclubcompetitie betreft nog eens op een rijtje gezet. Het was duidelijk dat de clubs hier nood aan hadden."

Eén van de voornaamste nieuwigheden van het nieuwe seizoen is dat de topreeksen voor heren en dames buiten criterium vallen. Een toernooi dat een heren 1- of dames 1 reeks organiseert valt nu automatisch binnen het Belgian Circuit. "Die wijziging heeft geen impact op het aantal tornooien met topreeksen in Antwerpen", zegt Muts. "De bezetting wordt wellicht sterker want de spelers weten nu op voorhand hoe het prijzengeld verdeeld wordt. Geen topreeksen dus meer op de gewestelijke Masters, maar alle andere reeksen - ook de categorieën waarvoor geen nationale eindronde voorzien is - worden met vier deelnemers afgewerkt. We spelen vanaf nu niet meer op donderdag, maar starten op vrijdag met finales op zondag."
"Vanwege de grote vraag hebben de clubs volgend seizoen ook de mogelijkheid om hun toernooi vanaf vrijdag aan te vatten. Willen ze dat niet, dan kunnen ze die dag nog altijd zelf blokkeren."

Wat de interclubcompetitie betreft werden de poules in de meeste reeksen vorig seizoen groter gemaakt. "En dat gaan we in 2017 ook doen, want de reacties waren positief", zegt Muts. "Op die manier is de competitie voor heel wat teams niet na drie speeldagen afgelopen. Er wordt ook een nieuwe reeks mannen 25+ ( tot 25 en tot 60 punten) georganiseerd. Zij spelen hun ontmoetingen op zondag."

Vorig jaar kende het aantal deelnemers aan de Charles Naeyaert Beker een lichte stijging en het Antwerpse gewest hoopt volgend seizoen op dat elan verder te gaan. En tot slot heeft Muts woorden van lof voor de groep ball kids tijdens de European Open in de Antwerpse Lotto Arena. "Het was een fantastische groep, we kregen zelfs vanuit de ATP felicitaties", besluit Muts. "Enkele jongeren hebben zich zelfs reeds ingeschreven voor de cursus scheidsrechter. Leuk om ze zo gemotiveerd te zien."

Enkele belangrijke data:
- 15 januari: einde transferperiode
- 1 februari: uiterste datum inschrijven interclubploegen
- 11 maart: algemene gewestelijke vergadering
- 19 april: start interclubcompetitie jeugd
- 22/23 april: start interclubcompetitie volwassenen
- 24/25 juni: gewestelijke eindronde jeugdinterclub
- 6 tot 10 september: Feest van de Jeugd

Werner Thys - 0497/42.69.77 - thys.werner@belgacom.net