De 15-jarige Gilles-Arnaud Bailly schittert op sterrencircuit: “Minder afwachtend tennis zal lonen”

De 15-jarige Gilles-Arnaud Bailly schittert op sterrencircuit: “Minder afwachtend tennis zal lonen”

Gilles-Arnaud Bailly beleefde een bijzondere tennisweek. Hij stond zondag immers in de finales van de sterrentoernooien van Alken (vijf sterren) en Lommelse (twee sterren). In Lommel mocht hij zijn eerste Belgian Circuit-toernooizege ooit vieren. Voor een 15-jarige knaap is dat een zeer straffe prestatie. Vanaf volgend seizoen mikt Bailly op de Junior Grand Slams.

Samen met generatiegenoot Alexander Blockx kan Gilles-Arnaud Bailly de komende jaren voor ons land het mooie weer maken bij de internationale junioren. Beide jongens hebben immers nog twee jaar bij de juniors voor de boeg en bereikten dit jaar reeds de top honderd op de wereldranglijst. Vorige week geraakte Gilles-Arnaud Bailly – hij wordt in september zestien jaar – nog tot in de finale in het Duitse Neunkirchen. "Die prestatie deed enorm veel deugd, want toen de toernooien na corona terug begonnen, had ik het een periode mentaal moeilijker", zegt Bailly. "Het toernooi in Neunkirchen bracht me weer helemaal in het goede ritme en nu wil ik die lijn doortrekken. In het verleden wachtte ik nog te veel af op de fout van de tegenstander. Op een hoger niveau geraak je met een passievere speelstijl niet ver. Ik focus me nu meer op aanvallend, agressiever tennis. Ik moet de opponent dwingen om fouten te maken."

Winst in Lommel, finale in Alken
Op Belgische bodem liet Bailly de voorbij week voortreffelijk tennis zien. Voor het eerst schreef hij een toernooi om het Belgian Circuit op zijn naam. Op TC Lommelse versloeg hij in finale Dries Smits met droge 6-1, 6-2-cijfers. Daarna ging het nog naar de finale van het vijfsterrentoernooi in Alken. Tegen een sterke Alexander Hoogmartens bood Bailly voortreffelijk weerwerk. Hoogmartens kon pas na een driesetter afronden: 2-6, 6-4, 6-1. Het werd voor Bailly trouwens een bijzonder toernooi in Alken. In achtste finale stond hij tegenover zijn coach Alexander Kneepkens van de Wilson Academy en greep hij de eerste set met 6-4. "Het was speciaal én fijn om tegen Alexander te tennissen", aldus Bailly. "Mijn voornaamste doel was om tegen hem niet af te gaan (lacht). Ik speelde sterk, won de eerste set, maar daarna kwam Alexander veel beter in de match. Bij 1-2 gleed hij echter uit en moest hij de strijd staken. Zijn tenniszomer is voorbij, dat is bijzonder jammer." Kneepkens liep inderdaad een scheurtje in de mediale band op en is minstens acht weken out. Ook na de wedstrijd tegen Kneepkens moest Bailly niet tot het uiterste gaan. In kwartfinale gaf Maxim Verboven na verlies van de eerste set op en in halve finale staakte Victor Ernaelsteen, die zondag ITF in Luxemburg speelde, na twee games de strijd.

Het Belgian Circuit vormt voor Bailly de ideale aanloop richting ITF-juniorentoernooien. "Heel misschien haal ik nog de kwalificaties van de US Open, maar in principe is dat te hoog gegrepen", zegt Bailly. "Vanaf volgend seizoen wil ik alle Grand Slams spelen. Dat is mijn voornaamste doel."

Summer Cup
Deze week speelt Bailly het vijfsterrentoernooi van Mol, daarna vertegenwoordigt hij samen met Alexander Blockx en Emilien Demanet ons land in de kwalificaties van de Summer Cup U16 in Tsjechië. "Met Alexander vocht ik in de jeugdreeksen in het verleden wel wat robbertjes uit", lacht Bailly. "Alexander had het aanvankelijk ook wat lastig op het ITF-circuit, maar komt er nu helemaal door. Hij speelt ijzersterk en werkt hard. Het is voor mij absoluut geen verrassing dat hij nu in de top honderd staat."

Gilles-Arnaud Bailly steekt ook veel op van zijn twee jaar oudere broer Pierre-Yves, die hem op de sterrentoernooien regelmatig aanmoedigt. Pierre-Yves Bailly is op dit moment nog steeds de beste Belgische junior. Begin dit jaar stond hij zelfs nog op zevende plaats op de ITF-lijst, maar nu gooien blessures roet in het eten. "Voor Pierre-Yves is dat een stevige ontgoocheling", besluit Gilles-Arnaud. "Na hard werken ziet hij in zijn laatste jaar bij de junioren de Grand Slams aan zijn neus voorbijgaan. Eerst sukkelde hij met de knie, nu met de pols. Ach, ook hij zal sterker uit deze periode komen."

Bron HLN - 18/07/2021