Chelsea Vanhoutte (WTA-943) na vijftien maanden opnieuw in competitie

Chelsea Vanhoutte (WTA-943) na vijftien maanden opnieuw in competitie

Voor de 21-jarige Chelsea Vanhoutte was het voorbije tennisseizoen er eentje om heel snel te vergeten. Door een vervelende voetblessure lag ze liefst vijftien maanden in de lappenmand, maar eindelijk schijnt er licht aan het einde van de blessuretunnel. De Vlaams-Brabantse maakte onlangs haar rentree op het ITF-circuit en haalde drie keer op rij de tweede ronde van de kwalificaties.

Een geslaagde herneming dus in het verre Tunesië, vooral omdat de geteisterde voet goed standhield. "Inderdaad, ik heb er drie weken lang geen last van gehad en dat voelde toch als een serieuze opluchting", doet ze haar verhaal. "Als je zo lang out bent geweest, kom je toch met een klein hartje en de nodige stress terug in competitie. Zo'n peesontsteking is sowieso een hele ambetante blessure, vandaar dat het herstel niet over rozen verliep. In het begin kom ik zelfs nauwelijks op mijn voet staan en geen enkele behandeling sloeg echt aan. Zelfs een cortisonespuit hielp niet. Hoe ik daar mentaal mee omging? Het was best lastig omdat het zo lang aansleepte, maar ik kon het wel plaatsen omdat er door corona weinig tornooien doorgingen. Bovendien werden de rankings ook bevroren, dus ik sta nu nog altijd op een 943ste plaats op de WTA-ranglijst. En voor het overige zorgden de studies sportmanagement ook voor de nodige afleiding."
Sinds augustus kwam er gelukkig beterschap en kon ze de trainingsintensiteit opdrijven onder begeleiding van coach Dries Beerden op Tennisdel Genk. "Ik had toen al een paar kinés versleten, maar bij de laatste kwam er schot in de zaak en kon ik eindelijk stapjes voorwaarts zetten", gaat Vanhoutte voort. "In het begin beperkte het tennissen zich tot een halfuurtje met vaak een rustdag tussen, maar het ging steeds beter en beter. In ideale omstandigheden had ik eerst wel enkele nationale tornooien willen spelen, maar die waren er nu natuurlijk niet. Ik zakte dus zonder matchritme naar Tunesië af en in dat opzicht zijn die drie gewonnen wedstrijden een fameuze opsteker. Het niveau zat gewoon goed, beter zelfs dan ik had verwacht. Alleen op de belangrijke momenten maakte ik niet altijd de juiste keuze, maar dat komt wel goed naarmate ik nog meer wedstrijden achter de kiezen heb."
En die matchen kunnen er niet snel genoeg aankomen, want de ambitie om zo hoog mogelijk te geraken op de wereldranglijst is er nog steeds. "Absoluut, ik ben nog altijd benieuwd hoe ver ik kan geraken en qua omkadering zit het perfect met naast Tennisdel Genk ook Smash Londerzeel waar ik altijd terecht kan bij Michael Katzarov", geeft ze nog mee. "Alleen die pandemie zorgt ervoor dat we nog een klein beetje aan de handrem moeten trekken, want momenteel gaan er alleen ITF-events door in Tunesië, Turkije en Egypte. Dus, dat wordt de komende weken en maanden nog even puzzelen. Gelukkig staat de interclub stilaan voor de deur waar ik met Tenza aantreed in de hoogste afdeling en hopelijk kan ik tegelijkertijd ook in Frankrijk interclub spelen. Ach, we zien wel wat het wordt. Aan ons om ervoor te zorgen dat de vorm voort in stijgende lijn gaat."

Stijn Deleus - 0475/21.20.68 - stijn.deleus@gmail.com