Amelia Waligora wint in eigen huis: “Heel jammer dat het EK U16 nu wegvalt”

Amelia Waligora wint in eigen huis: “Heel jammer dat het EK U16 nu wegvalt”

Officieel is ze voor de interclubcompetitie aangesloten bij TC Maaseik, maar Amelia Waligora beschouwt TC Lommelse wel nog steeds als haar échte thuishaven. Zondag mocht ze op eigen club vieren: de 16-jarige Waligora versloeg in de topreeks van de vrouwen in finale Antje Rubbrecht. Vanaf volgend jaar mikt Waligora op de Junior Grand Slams.

Amelia Waligora, nummer 46 op de nationale ranglijst, schreef zondag in Lommel haar eerste sterrentoernooi van het seizoen op haar naam. In finale haalde ze het na een driesetter van Antje Rubbrecht: 6-2, 1-6, 6-1. "Dit is mijn thuisclub en het doet deugd om in eigen huis de titel te vieren", zegt Waligora. "Twee jaar geleden speelde ik hier ook de finale, maar toen verloor ik van Charlotte Swaans."

Opnieuw nipt tegen Liebens
In Lommel speelde Waligora haar derde sterrentoernooi van het seizoen. In de twee andere toernooien struikelde ze telkens nipt tegen Klaartje Liebens: 6-3, 7-5 vorige maand op Tenkie Hasselt en 6-3, 6-7, 6-4 vorige week in Alken. "Die nipte nederlagen tegen Klaartje beginnen wel door te wegen", zegt Waligora. "Vorig jaar speelden we ook in Alken tegen elkaar en verloor ik met 4-6, 7-6, 7-6 en op Panorama werd het 3-6, 7-6, 6-1. Telkens had ik toen matchballen. Het doet wel pijn om elke keer na een marathon te verliezen. Klaartje heeft uiteraard een pak meer ervaring en dat zal uiteindelijk de doorslag geven. Ik moet vooral kijken naar mijn evolutie en blijven progressie maken."

Evolueren wil Waligora vanzelfsprekend op het ITF-juniorencircuit. Deze maand speelde ze twee toernooien in Duitsland. In Bruchkoebel bereikte ze de kwartfinale, in Neunkirchen de derde ronde. "Het mag iets meer zijn, maar ik ben wel tevreden over het niveau dat ik haal", aldus de dochter van ex-voetballer Mirek Waligora. "Jammer genoeg volgen de resultaten nog niet altijd. Die internationale juniorentoernooien zijn de laatste maanden ook zeer sterk bezet. Na een lange trainingsperiode heb ik het soms moeilijk om meteen weer de draad in competitie op te pikken."

Niet Moskou, wel Schoten
Waligora traint aan de Wilrijkse Topsportschool en wordt sedert twee maanden begeleid door de West-Vlaamse coach Goran Duquesne. "Ik heb na dit seizoen nog twee jaar voor de boeg bij de junioren en zou dan graag alle Junior Grand Slams spelen", aldus Waligora. "Dat is een mooi doel om naar toe te werken. Normaal gezien stond deze week voor mij het EK U16 in Moskou op het programma, maar door corona werd dat toernooi uitgesteld. Dat was een grote teleurstelling. Die kampioenschappen ademen een speciale sfeer uit en het is altijd fijn om de nationale kleuren te verdedigen."

In plaats van Moskou gaat het voor Waligora nu richting Schoten. Op TC Gym speelt ze een nieuw sterrentoernooi. Daar staat ze samen met Axana Mareen, Tiffany Mylonas en Helena Verbeeck rechtstreeks op de hoofdtabel.

Bron HLN - 19/07/2021