Alexander Blockx rukt op bij junioren: “In Santo Domingo speelde ik mijn beste wedstrijd ooit”

Alexander Blockx rukt op bij junioren: “In Santo Domingo speelde ik mijn beste wedstrijd ooit”

Het seizoen van Alexander Blockx op het ITF-juniorencircuit verloopt voorspoedig. Blockx won in februari in Antalya zijn allereerste toernooi, blonk in maart uit in Santo Domingo en bereikte begin deze maand vanuit de kwalificaties de finale in Istanbul. "Een plek op de Junior Grand Slams moet volgend jaar een feit zijn", aldus de ambitieuze Blockx.


Reeds van zijn prille jeugdjaren staat Alexander Blockx (16) aan de top van het nationale jeugdtennis. In 2016 kroonde hij zich Belgisch kampioen bij de jongens tot 12 jaar. Na een moeilijkere periode heeft Blockx de opmars bij de internationale junioren helemaal ingezet. "Ik begon 2019 met winst op een Tennis Europe U14-toernooi van eerste categorie in het Engelse Bolton, maar daarna begon ik met groeipijnen te sukkelen", zegt Blockx, die vanaf zijn eerste tennisstappen Philippe Cassiers van de CAS-Academy als vaste begeleider heeft. "Vooral de knieën lieten het afweten. Tot mijn veertien jaar gaf ik nooit op in een wedstrijd, maar in 2019 moest ik vier keer de strijd staken. Een frustrerende periode. Door corona verliep 2020 uiteraard ook met horten en stoten. Gelukkig kon ik wel opnieuw fysiek opbouwen en was ik in september helemaal klaar om de strijd aan te gaan. Een maand later bereikte ik in het Duitse Overath voor het eerst de halve finale op een ITF-juniorentoernooi. Dat deed deugd."

Blockx, die aan de Topsportschool van Wilrijk traint, eindigde 2020 dus met een positieve noot en gaat dit jaar op zijn elan verder. In februari won hij in Antalya zijn eerste ITF-juniorentoernooi. "Dat was een toernooi van Grade 5, maar door corona was het deelnemersveld echt wel sterk", zegt Blockx. "Heel wat toernooien gaan immers niet door, er is weinig keuze. Ik speelde in Turkije op een zeer goed niveau."

Sterkste wedstrijd

Daarna volgden nóg betere prestaties in Santo Domingo (Grade 2) en Istanbul (Grade 3). "In Santo Domingo won ik in de tweede ronde van het nummer 68 op de wereldranglijst. Dat was mijn beste wedstrijd ooit", aldus Blockx. "In de kwartfinale verloor ik na een driesetter van het vierde reekshoofd. Ik kwam toen in de derde set fysiek te kort. Dat toernooi gaf me enorm veel vertrouwen. De bevestiging volgde twee weken geleden in Istanbul waar ik vanuit de kwalificaties de finale haalde."

Op de wereldrangschikking bij de junioren maakte Blockx een enorme sprong. Hij begon het jaar als nummer 411, nu staat hij op plek 152. "Het was mijn doel om op mijn zestiende verjaardag - op 8 april - rond de 150ste plaats te staan. Dat is dus aardig gelukt", lacht Blockx. "Ik sta waar ik wil staan."

Naar Oostenrijk

Blockx heeft inderdaad de aansluiting gevonden met de allerbeste jongeren van zijn geboortejaar 2005. Slechts vier spelers uit 2005 staan in de top honderd van de wereld. Hij kan nu verder de weg hogerop bewandelen. "Vanaf 5 mei speel ik in het Oostenrijkse Oberpullendorf en Tribuswinkel twee toernooien van Grade 2", zegt Blockx. "Hard blijven trainen is nu de boodschap. Volgend jaar vallen de spelers uit het geboortejaar 2003 weg en kan ik mikken op een plek op de Australian Open. Misschien is in september de US Open al mogelijk. Dat lijkt me een mooi doel."

Blockx is ook van plan om, op het moment dat er in ons land weer competitief kan en mag getennist worden, enkele toernooien in eigen land te spelen. "Om matchritme op te doen is een toernooi van het Belgian Circuit steeds meegenomen", besluit Blockx. "En op Forest Hills sta ik in een jonge ploeg, met onder meer Idriss Haddouch, Stijn Van Asten, Nyo Van Dyck en Natan Eetezonne, in de nationale interclub. Indien de situatie het toelaat zijn dat allemaal zaken om naar uit te kijken."

Bron - HLN