Alessio Basile (16) wint eerste ITF-titel in Islamabad

Alessio Basile (16) wint eerste ITF-titel in Islamabad

Op je 16de een ITF-tornooi op je naam schrijven bij de junioren. Bij de meisjes kijken we er niet zo snel vanop, maar bij de jongens is het best knap wat Brabander Alessio Basile presteerde in het Pakistaanse Islamabad. Op de plaatselijke Grade 5 kaapte hij zowel de titel in het enkel- als het dubbelspel weg, goed voor een stijging van zeventig plaatsen op de Junior Ranking.

Met een 277ste plaats op die wereldranglijst onder 18 jaar is hij nog een eindje verwijderd van een plekje op de Grand Slams. Maar de opmars is ingezet en hoe.
"Ik denk dat je rond de 110de plaats moet staan om in de kwalificaties te geraken en in de top 70 voor de hoofdtabel", schat de youngster. "We zijn er dus nog niet, maar dat is wel het grote doel voor dit en vooral volgend jaar. Als je telkens ver geraakt in de tornooien, kan het wel snel gaan. Dat zag je ook met die winst in Islamabad, hoewel het maar een Grade 5 betrof. We zijn nu aan het bekijken of we de komende weken en maanden enkele hoger gequoteerde toernooien kunnen afwerken, maar zeker in Europa worden er nog veel events afgelast door corona."

Hartritmestoornissen
Als Basile sinds de hervatting in september één ding bewezen heeft, dan is het dat hem een mooie toekomst wacht. Zeker als hij gespaard blijft van blessures. "Tja, ik heb mijn deel van het blessureleed al wel gehad", meent hij. "De rug, gevallen op de pols en dan de hartritmestoornissen die na drie operaties nog altijd niet helemaal verholpen zijn. Zelfs tijdens de finale vorige weekend sloeg het hart weer even over aan het begin van de tweede set. Gelukkig weet ik er ondertussen wel raad mee. Vooral rustig blijven en even op de bank plaatsnemen. Dan gaat het weer zo snel weg als het gekomen is. Dat mijn papa ook mijn coach is, is op zo'n momenten nog een bijkomend voordeel en een serieuze geruststelling. Maar goed, ik ben ook uit mezelf dan wel in staat om zoiets achter mij te laten en me opnieuw voluit op de match te concentreren. Als je ziet bijvoorbeeld dat ik de tweede set met 6-2 kon besluiten. En dan te denken dat we nog getwijfeld hadden om er een derde week aan vast te breien, nadat de eerste tornooien in Egypte niet super verlopen waren met twee keer een verlies in de tweede ronde."

Dromen van proftennis
Buiten de beperktere tenniskalender is de coronaperiode voor de student economie-talen niet meteen een nadeel gebleken. "Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik er goed ben uitgekomen en de resultaten bewijzen dat ook", aldus nog Alessio Basile. "Op studievlak is het nu zelfs makkelijker omdat de lessen meer online verlopen en ik bijgevolg niet zoveel moet missen. Ik ben wel overgeschakeld van wetenschappen-wiskunde naar een nieuwe richting omdat de combinatie iets te zwaar werd. Of ik na het middelbaar alles op het tennis ga zetten? De droom om ooit proftennisser te worden, blijft sowieso intact. Bij de mannen is het sowieso niet evident om al op heel jonge leeftijd door te breken. Ik heb nog tijd genoeg om mezelf verder te ontwikkelen en voor die eerste ATP-punten te gaan."

Stijn Deleus - 0475/21.20.68 - stijn.deleus@gmail.com