Afscheid van Frans Brands: passie voor Antwerps jeugdtennis

Afscheid van Frans Brands: passie voor Antwerps jeugdtennis

Zondag is Frans Brands op 84-jarige leeftijd overleden. Tussen 1990 en 2006 was Brands lid van het Antwerpse gewestelijke comité. Als leraar Lichamelijke Opvoeding was het een logische stap dat hij binnen de federatie het departement jeugdtennis toegewezen kreeg.

Brands vond pas op 35-jarige leeftijd de weg naar de tennissport. Daarvoor had hij al een hele voetbalcarrière achter de rug: als speler bij Bocholt, Olse Merksem en Lommel en vervolgens als speler/trainer bij Schoten. Eens het voetbalhoofdstuk afgesloten werd Brands door de tennismicrobe gebeten. Hij gaf tennisles op Den Otter en Witte Wilg en werd later secretaris op TC Gym. In 1984 volgde de overstap naar Forest Hills waar hij gedreven en punctueel jarenlang de volledige sportieve coördinatie op zich nam.
In 1990 stelde Brands zich kandidaat voor het Antwerpse gewestelijke comité. Aanvankelijk stak hij heel veel tijd in het uitbouwen van mini-tennis en vervolgens kreeg hij al snel het volledige jeugdbeleid toegewezen. "De taak van jeugdverantwoordelijke heeft me steeds gelegen. Als leraar Lichamelijke Opvoeding wist ik immers hoe ik jongeren moest aanpakken", zei Brands bij zijn afscheid van het comité in 2006. Brands was op dat moment zeventig jaar en statutair niet meer herkiesbaar.
Als jeugdafgevaardigde was Brands ook nog voor tal van andere zaken verantwoordelijk. Op de grotere evenementen zorgde hij voor de opleiding van de ballenjongens en als coördinator van Forest Hills hielp hij gedurende vele jaren het Feest Van de Jeugd van VTV/Tennis Vlaanderen mee in goede banen leiden.
Met Frans Brands verliest het Vlaamse tennis een belangrijk figuur. Brands was al enkele jaren ziek en overleed zondag op 84-jarige leeftijd in Westmalle.