"Top 70 is het doel"

"Top 70 is het doel"

Ook in het tennis is december traditioneel de maand van de huldigingen. Bij Tennis Vlaanderen reikten ze aan de vooravond van Sinterklaas al de trofee voor 'Tennisprestatie van het Jaar' uit. En hoewel Alison Van Uytvanck op een knappe tweede plaats eindigde, houdt ze een dubbel gevoel over aan haar seizoen.

Om maar te zeggen dat die dichtste ereplaats in het referendum als een verrassing kwam, nadat de Grimbergse voordien in de nieuwe burelen van Tennis Vlaanderen reeds uitgebreid in de bloemetjes werd gezet omwille van het bereiken van de top 100 op de WTA-ranking.

"Die erkenning is plezant natuurlijk, maar ik had het niet meteen verwacht nee", aldus een nuchtere Van Uytvanck. "Kimmer Coppejans heeft die trofee zeker verdiend en ik ging ervan uit dat ook An-Sophie Mestach voor mij ging eindigen. Maar blijkbaar sloot de telling nog voor ze haar laatste titel pakte in Japan en zo doorsteeg naar plaats honderd. Wat mezelf betreft hebben de stemmers wellicht mijn tweede ronde op Wimbledon en mijn halve finale in Hong Kong in rekening gebracht, naast het bereiken van mijn hoogste ranking als nummer 73. En toch kan ik niet echt tevreden zijn van mijn seizoen, althans niet van mijn tweede seizoenshelft. Hong Kong was uiteraard goed, maar verder had ik dit najaar meer van mezelf verwacht. Het vertrouwen was gewoon wat weg en met het overlijden van mijn opa heb ik rond oktober een moeilijke periode doorgemaakt. Dan ga je wedstrijden verliezen die je eigenlijk had moeten winnen en voor je het weet, sta je buiten die top 100. Uiteindelijk liet ik het vooral in augustus liggen, op een moment dat ik niet veel punten te verdedigen had. Dat is op dit moment nog het verschil met een speelster uit de top 50. Op zich kan ik het niveau best aan, maar die constante ontbreekt om dat elke week te brengen."
Naar het seizoenseinde toe hing zelfs de kwalificatie voor de hoofdtabel van de eerste Grand Slam van het nieuwe jaar aan een zijden draadje.
"Tot het laatste toernooi in november heb ik moeten strijden voor dat ticket en dat was toch wel even stressen", blaast de 20-jarige speelster. "Ik eindigde het seizoen op de 106de plaats, dus normaal gezien ben ik er wel bij in Australië. Eén en ander zorgde er wel voor dat ik maar een goede week vakantie heb kunnen nemen. De voorbereiding op 2015 is immers al volop aan de gang. Een zware en intensieve periode, met veel weerstandstrainingen om de conditie terug op niveau te krijgen. Sinds enkele dagen vertoeven we in Florida met een heel team. Het is eens iets anders dan het drukke topsportcentrum in Wilrijk. Hier kunnen we rustig toewerken naar alweer een nieuw seizoen."
"Wat het jaar 2015 moet brengen? Ik heb er wel zin in, met in januari de toernooien van Auckland en Hobart als voorbereiding op de Australian Open", kijkt Alison Van Uytvanck vooruit. "Op de iets langere termijn hoop ik op mijn jonge leeftijd gewoon te blijven groeien als speelster en over exact een jaar in die top 70 te staan, want onder meer op mentaal en conditioneel vlak zit er nog wel wat rek op. Ik zie het als een puzzel waarvan alle stukjes perfect in elkaar moeten passen om optimaal te kunnen presteren. Om die reden reist ook mijn papa soms nog mee. Als ik nood heb aan steun op het circuit en voel dat het nodig is, vraag ik hem er gewoon bij. Ik vind dat maar niet meer dan logisch, want hij heeft in het verleden toch heel veel voor mij gedaan. Net zoals Sacha Katsnelson die me tot die top 200 heeft gebracht. Ook hij is en blijft een echte vertrouwenspersoon. Ik train trouwens nog steeds bij hem in de weekends. Hij kent me immers al vanaf mijn negen jaar en ziet dan ook sneller dan wie ook als er technisch iets veranderd is aan mijn slagen."

Stijn Deleus - 0475/21.20.68 - stijn.deleus@gmail.com