Quality Club-programma

Eén van de kernmissies van Tennis Vlaanderen is de aangesloten tennisclubs maximaal ondersteunen en zo een kwaliteitsvolle werking binnen de clubs bewerkstelligen. Het doel is lokaal sterke tennisclubs te creëren, teneinde in elke gemeente in Vlaanderen een sterk tennisaanbod te hebben.
Hoofdsponsor BNP Paribas Fortis heeft zich 100% achter dit project geschaard.

Deze kwaliteitsondersteuning van de tennisclubs manifesteert zich op 4 niveaus (levels).

Praktische tools

Als basis (1e level) stellen we de clubs verschillende praktische tools ter beschikking om kwaliteitsvol te kunnen werken:

 1. ELIT-software (beheer van leden, interclub & tornooi)
 2. KidsTennis (didactisch opleidingsconcept voor kinderen tot 12 jaar)
 3. Start to Tennis (voordelig lessenpakket voor volwassenen) 
 4. Online terreinreserveringssysteem
 5. Mailingmodule voor digitale nieuwsbrieven
 6. Tennisschoolmodule (nieuw: najaar 2014 - voorjaar 2015 beschikbaar voor de clubs): managementtool om de clubtrainingen professioneel te plannen. Eenvoudig inschrijven en opvolgen door spelers. Plannings- en administratieve ondersteuning voor de sportieve manager.
 7. Infotheek (nieuw in vernieuwde website Tennis Vlaanderen): waar alle stakeholders van Tennis Vlaanderen snel en efficiënt inhoudelijke content (draaiboeken, syllabussen, ¿) kunnen vinden.
 8. Module clubmanager (nieuw: najaar 2014 beschikbaar voor de clubs): handige fiches over verschillende items van de clubwerking. Naast theoretische concepten worden ook de best cases besproken zodat clubs direct praktisch kunnen implementeren.

Opleidingen

Op het 2e niveau zorgen we voor de nodige opleiding om kwaliteitsvol te kunnen werken via:
 1. Trainersopleidingen & -bijscholingen (opleidingsmanual jeugdtennis werd recent vernieuwd) 
 2. Congres voor clubbestuurders
 3. Refreshers voor wedstrijdleiders & interclubleiders

Verdere begeleiding

Eens opgeleid laten we de clubs niet over aan hun lot, maar worden ze verder begeleid (level 3) d.m.v.:
 1. Clubconsulenten = 4 part-time consulenten staan in voor de begeleiding van de clubs op vlak van KidsTennis, Start to Tennis, Jeugdfonds, fairplay & competitie
 2. Coach de coach programma = via ons topsportcentrum kunnen de coaches van de jonge talenten genieten van een pakket topsportconsultancy
 3. Long term coaches development (nieuw: tegen 2016 integraal operationeel):  coaches worden ondersteund via een levenslang opleidingsprogramma met bijscholingen, refreshers, artikels, verslagen internationale congressen, tools, ¿)

Labels voor kwalitatieve werking

Als bekroning kunnen de clubs een label behalen voor hun kwalitatieve werking (level 4). De tennisclubs genieten hierbij tevens van een financiële ondersteuning vanuit het Jeugdfonds, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.
 1. Kwaliteitslabels Jeugdfonds: Jeugdvriendelijke Tennisclub + eventueel Erkend KidsTennisschool en/of Toptennisschool