Padelklassementen - FAQ

Je kan je berekening bekijken door op je spelersdashboard op je padelklassement te klikken.

Bekijk de grenzen van de berekening december 2021 op deze pagina: www.tennisvlaanderen.be/competitie-padel-klassementen

De grenzen stijgen/dalen/behoud voor de berekening van juni 2022 zullen vastgelegd worden op basis van de totale populatie per klassement. 

Door de grote toestroom van nieuwe spelers is het aantal spelers en het niveau in de lage reeksen enorm gestegen. Om de laagste reeksen laagdrempelig te houden voor startende spelers voorzien we een zeer grote doorstroom van de lagere reeksen naar boven, waardoor veel spelers een stijging van hun klassement zullen zien.

In de dames reeksen P50/P100 stijg je daarom al vanaf 35% winstratio. In de heren reeksen P100/P200/P300 stijg je al vanaf 30% winstratio. Er is dus een zeer grote groep spelers die stijgt!

Je ontvangt je eerste padelklassement wanneer je je inschrijft voor een CUPRA Padel Tour tornooi, of wanneer je club je op een interclubspelerslijst voor padel plaatst.
 • Heb je geen tennisklassement en ook nog geen padelcompetitie bij Padel by Tennis Vlaanderen gespeeld?

> Dan word je ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames.

 • Heb je een tennisklassement?

> Dan word je ingeschaald op basis van je tennisklassement volgens deze inschalingstabel:

Heren Dames
Punten dubbel tennis Inschaling padel Punten dubbel tennis Inschaling padel
/ / 3-15 P50
3-15 P100 20-60 P100
20-45 P200 65-75 P200
50-65 P300 80-90 P300
70-80 P400 / /
85-95 P500 95 of meer P500
100 of meer P700    

 

Jongens Meisjes
Punten dubbel tennis Inschaling padel Punten dubbel tennis Inschaling padel
/ / Alle U9 en U11 spelers
U13.3 tot U13.8
3-15
P50
Alle U9 en U11 spelers
U13.3 tot U13.8
3-15
P100 U13.1 tot U13.2
20-60
P100
U13.1 tot U13.2
20-45
P200 65-75 P200
 

 

Je hebt doorheen het jaar een padelklassement ontvangen doordat je inschreef voor een tornooi, of doordat een club je op de spelerslijst interclub geplaatst heeft. Je hebt echter nog nooit een officiele padelwedstrijd gespeeld. 

Aangezien de inschalingstabel jaarlijks kan wijzigen en ook de tennisklassementen 2 maal per jaar berekend worden, verwijderen we eenmaal per jaar het padelklassement van alle spelers die nog nooit een wedstrijd gespeeld hebben.

Wanneer je je inschrijft voor een padel tornooi 2022 of een club je op de interclublijst zet, zal je een padelklassement ontvangen op basis van de vernieuwde inschalingstabel padel. 

Wil je een verlaging op de inschalingstabel aanvragen?

Een verlaging op de inschalingstabel kan enkel in deze uitzonderlijke gevallen:

 • Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden. Voorwaarden: nog geen klassementsberekening padel ontvangen hebben EN geen klassementsberekening tennis ontvangen hebben sinds 2018.
 • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.

Zit jij in één van bovenstaande situaties? Mail dan naar info@tennisvlaanderen.be

In alle andere gevallen is een verlaging niet mogelijk. Er worden geen verdere uitzonderingen gemaakt. Een klassement dalen kan enkel op basis van prestaties en een klassementsberekening (minstens 5 officiële padelwedstrijden in eenzelfde niveau in een berekeningsperiode). We raden dus toch aan dat je je padelklassement uitprobeert in de reeks van je klassement en voldoende wedstrijden speelt om een klassementsberekening te ontvangen. 

Wil je een verhoging op de inschalingstabel aanvragen?
> Lees in volgende vraag of je in aanmerking komt.

Heb je al een hoger niveau vanuit andere sporten (squash, badminton, ....) of heb je andere padelervaringen, ...?

Meld dit dan zeker aan de Padelverantwoordelijke van je club. Die kan je meteen inschalen door een mail te sturen naar info@tennisvlaanderen.be met de naam van de speler, het padelniveau en de motivatie voor de inschaling. Opgelet voor volgende zaken:

 • Dit kan enkel bij een eerste inschaling (een inschaling is niet meer mogelijk zodra je op basis van resultaten een klassementsberekening ontvangen hebt)
 • Zodra je in een je lagere reeks officiële competities gespeeld hebt, kan je geen hogere inschaling meer aanvragen.
 • Een inschaling op basis van niveau inschatting van de padelverantwoordelijke kan maximaal tot P300 niveau (enige uitzondering hierop is een assimilatie van een padelklassement uit het buitenland, of topsportniveau uit een andere slagsport).

Neen, midden in het seizoen worden geen klassementen aangepast. Alle spelers zullen een berekening ontvangen in december 2021. In een normaal seizoen zijn er 2 klassementsberekeningen per jaar (juni en december). Helaas is de berekening van juni niet kunnen doorgaan omwille van corona.

Wij raden toch aan om wedstrijden te blijven spelen in jouw klassementsreeks. Om een klassementsberekening (en dus mogelijke daling) te krijgen moet je minimaal 5 officiële wedstrijden op jouw klassementsniveau (minimaal 1 speler uit tegenstander duo heeft jouw klassement) spelen. Dit komt overeen met 2x een Padel Tour tornooi, of 2 interclub ontmoetingen. 

Als je niet speelt, kan je pas dalen na 3 klassementsperiodes (18 maanden) inactief zijn (of minder dan 5 matchen speelden). Dan kan je een daling aanvragen mits positief advies van de padelverantwoordelijke van de club waar je padel speelt. De padelverantwoordelijke dient dit aan te vragen via mail aan info@tennisvlaanderen.be

Neen, midden in het seizoen worden geen klassementen aangepast. Alle spelers zullen een berekening ontvangen in december 2021. In een normaal seizoen zijn er 2 klassementsberekeningen per jaar (juni en december). Helaas is de berekening van juni niet kunnen doorgaan omwille van corona.

Je kan altijd in een reeks hoger dan je klassement inschrijven met een partner die een klassement hoger heeft dan jou.

Heb je al een mooi winstpalmares: doe zo voort! Als je 2x een tornooi wint in dezelfde reeks/categorie, dan krijg je in een pasje om een reeks hoger te spelen! Lees hieronder wat het pasjessysteem inhoudt.

In 2022 voeren we enkele aanpassingen door aan het pasjessysteem waardoor het meer flexibiliteit biedt!
 • Meer flexibiliteit: Spelers die 1 tornooi winnen krijgen een pasje om tot 2 reeksen hoger te spelen.
  • Wanneer je 1 reeks hoger gaat spelen, kan dit met een speler van het eigen klassement.
  • Wil je graag 2 reeksen hoger spelen, dan kan dit enkel met een speler die het klassement heeft van die reeks of met iemand die een pasje heeft voor die reeks.
 • Een pasje is individueel en categorie-overschrijdend
 • Praktische voorbeelden:
  • Een P100 speler die 1x een tornooi P100 wint, mag zich inschrijven in de P200 reeks met een andere P100. Diezelfde P100 mag zich ook inschrijven in de P300 reeks maar enkel samen met een P300 speler of een andere speler met een pasje voor de P300.
  • Een P300 speler die 1x een tornooi P400 wint, mag de P500 reeks spelen met een P400 speler. Diezelfde P300 speler mag ook in de P700 reeks meedoen met een P700 speler of iemand met een pasje voor die reeks.

Er zijn verschillende mogelijkheden: 

 • De speler heeft in één van voorgaande jaren padel competitie gespeeld (minstens 5 wedstrijden) en heeft een klassementsberekening padel ontvangen. Door de lage winstratio"s heeft de speler een daling ontvangen. Een speler kan maximaal 1 klassment onder het ingeschaalde klassement vanuit tennis dalen. 
 •  Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden (voorwaarde: nog geen klassementsberekening ontvangen).
 • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.
 • Een walkover of forfait telt niet mee voor de klassementsberekening padel, maar je wordt wel gesanctioneerd via het Huishoudelijk Reglement:
  • Geef je ongewettigd walkover, dan krijg je 5 strafpunten (a rato van 1 per week).
  • Geef je gewettigd walkover, dan is krijg je de eerste 2 overtredingen (a rato van 1 per week) geen strafpunten, vanaf de derde week dat je gewettigd walkover geeft, krijg je 3 strafpunten.
 • Strafpunten door WO en FF worden 24 maand bijgehouden en vervallen 2 jaar na datum.
 • Totaliseer je 10 strafpunten, dan word je 2 weken geschorst.

Uiteraard hopen we dat dit zo vele mogelijk vermeden wordt!
Check zeker of je voldoende beschikbaarheid hebt voor je je inschrijft voor een tornooi en vermijd zo een WO of FF.
Lees hier enkele tips om een WO of FF te vermijden.

WO is een gewettigde walkover en dit betekent dat de wedstrijdleider jouw afwezigheid op het tornooi als gewettigd noteert. Dit kan in geval van: medisch attest in geval van ziekte of blessure, officieel document van politie (bv. bij ongeval) of stadsdienst, overlijden tot in 2° graad, andere overmacht en elk ander document dat het secretariaat Tennis Vlaanderen voldoende acht om de walkover gewettigd te maken.

Elke andere afwezigheid wordt genoteerd als FF (= ongewettigd en dus forfait)

Spelers die 3 klassementsperiodes (18 maanden) inactief zijn (of minder dan 5 matchen speelden) kunnen een daling aanvragen mits positief advies van de padelverantwoordelijke van de club waar je padel speelt. De padelverantwoordelijke dient dit aan te vragen via mail aan info@tennisvlaanderen.be

Een padelklassement is een weerspiegeling van je padelniveau. Het klassement bepaalt in welke reeks(en ) je kan spelen. Het is een P-niveau dat 2x per jaar berekend wordt.

Een ranking is een rangschikking, een plaats op de ranglijst. Er wordt een ranking opgesteld voor de categorieën dubbel heren, dubbel dames en dubbel gemengd. Voor elke categorie wordt één puntenranking opgesteld waarbij de punten alle reeksen (P50, P100, P200, P300, P400, P500, P700 en P1000) samengeteld worden.

Er zijn 2 soorten rankings:
 1. ‘De padel ranking' = rollende ranking over 52 weken met de beste 8 resultaten
 2. ‘De race to Masters ranking' = per jaar wordt een Race to Masters Ranking opgemaakt voor dames en heren met de zes beste resultaten per categorie