Padelklassementen - FAQ

Het is niet mogelijk om je klassement 2022 zelf te berekenen.

Op basis van de groei van het aantal competitiespelers en de noden (te groot niveauverschil binnen reeksen) worden de padelklassementen jaarlijks bijgestuurd. Het aanbod bij de mannen is op die manier gegroeid van 4 reeksen in 2017 naar 6 reeksen in 2021 en bij de dames van 3 naar 4 reeksen. In 2022 zal er opnieuw een reeks bijkomen bij de heren en de dames. De bepaling van waar dit niveau erbij komt gebeurt via een intensieve data-analyse o.b.v. het huidige jaar. Daarnaast trachten we na elke berekening en resultaten van de huidige competitie de berekeningsmethode verder te optimaliseren. Dit impliceert dat we hierdoor geen details kunnen geven aan spelers en clubs over de exacte berekening voor 2022.

Wat zeker is, is dat iedereen die veel resultaten heeft, op het juiste niveau terecht komt. Ons advies is dus om niet teveel te rekenen, maar gewoon heel veel (op niveau) spelen!
Je ontvangt je eerste padelklassement wanneer je je inschrijft voor een CUPRA Padel Tour tornooi, of wanneer je club je op een interclubspelerslijst voor padel plaatst.
 • Heb je geen tennisklassement en ook nog geen padelcompetitie bij Padel by Tennis Vlaanderen gespeeld?

> Dan word je ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames.

 • Heb je een tennisklassement?

> Dan word je ingeschaald op basis van je tennisklassement volgens deze inschalingstabel:

Heren Dames
Punten dubbel tennis Inschaling padel Punten dubbel tennis Inschaling padel
/ / 3-15 P50
3-15 P100 20-60 P100
20-45 P200 65-90 P200
50-75 P300 / /
80-95 P500 95 of meer P500
100 of meer P700    

 

Wil je een verlaging op de inschalingstabel aanvragen?

Een verlaging op de inschalingstabel kan enkel in deze uitzonderlijke gevallen:

 • Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden. Voorwaarden: nog geen klassementsberekening padel ontvangen hebben EN geen klassementsberekening tennis ontvangen hebben sinds 2018.
 • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.

Zit jij in één van bovenstaande situaties? Mail dan naar info@tennisvlaanderen.be

In alle andere gevallen is een verlaging niet mogelijk. Er worden geen verdere uitzonderingen gemaakt. Een klassement dalen kan enkel op basis van prestaties en een klassementsberekening (minstens 5 officiële padelwedstrijden in een seizoen) of op basis van 3 klassementsperiodes inactiviteit (lees meer onderaan).

Wil je een verhoging op de inschalingstabel aanvragen?
> Lees in volgende vraag of je in aanmerking komt.

Heb je al een hoger niveau vanuit andere sporten (squash, badminton, ....) of heb je andere padelervaringen, ...?

Meld dit dan zeker aan de Padelverantwoordelijke van je club. Die kan je meteen inschalen door een mail te sturen naar info@tennisvlaanderen.be met de naam van de speler, het padelniveau en de motivatie voor de inschaling. Opgelet voor volgende zaken:

 • Dit kan enkel bij een eerste inschaling (een inschaling is niet meer mogelijk zodra je op basis van resultaten een klassementsberekening ontvangen hebt)
 • Zodra je in een je lagere reeks officiële competities gespeeld hebt, kan je geen hogere inschaling meer aanvragen.
 • Een inschaling op basis van niveau inschatting van de padelverantwoordelijke kan maximaal tot P300 niveau (enige uitzondering hierop is een assimilatie van een padelklassement uit het buitenland, of topsportniveau uit een andere slagsport).

Neen, midden in het seizoen worden geen klassementen aangepast. Alle spelers zullen een berekening ontvangen in december 2021. In een normaal seizoen zijn er 2 klassementsberekeningen per jaar (juni en december). Helaas is de berekening van juni niet kunnen doorgaan omwille van corona.

Wij raden toch aan om wedstrijden te blijven spelen in jouw klassementsreeks. Om een klassementsberekening (en dus mogelijke daling) te krijgen moet je minimaal 5 officiële wedstrijden op jouw klassementsniveau (minimaal 1 speler uit tegenstander duo heeft jouw klassement) spelen. Dit komt overeen met 2x een Padel Tour tornooi, of 2 interclub ontmoetingen. 

Als je niet speelt, kan je pas dalen na 3 klassementsperiodes (18 maanden) inactief zijn (of minder dan 5 matchen speelden). Dan kan je een daling aanvragen mits positief advies van de padelverantwoordelijke van de club waar je padel speelt. De padelverantwoordelijke dient dit aan te vragen via mail aan info@tennisvlaanderen.be

Neen, midden in het seizoen worden geen klassementen aangepast. Alle spelers zullen een berekening ontvangen in december 2021. In een normaal seizoen zijn er 2 klassementsberekeningen per jaar (juni en december). Helaas is de berekening van juni niet kunnen doorgaan omwille van corona.

Je kan altijd in een reeks hoger dan je klassement inschrijven met een partner die een klassement hoger heeft dan jou.

Heb je al een mooi winstpalmares: doe zo voort! Als je 2x een tornooi wint in dezelfde reeks/categorie, dan krijg je in een pasje om een reeks hoger te spelen! Lees hieronder wat het pasjessysteem inhoudt.

Een speler die 2x een reeks wint krijgt een pasje om in een reeks hoger te spelen.
 • Voordeel pasje: duo dat 2x wint kan vrij een reeks hoger spelen
 • Per categorie apart pasje (heren/dames/gemend apart)
 • Pasje is individueel.

Voorbeelden:

 • Duo P100/P100 dat 2x een heren P100 tornooi wint mag als duo in de P200 inschrijven
 • Duo P100/P200 dat 2x een tornooi P200 wint mag als duo in de P300 inschrijven
 • P500 speler die 2x een P700 tornooi wint, mag inchrijven in de P1000 reeks met een P1000 speler of met een andere speler die een pasje heeft voor de P1000 reeks
Wat kan niet:
 • Een P100 speler die pasje heeft om in de P200 te spelen, kan niet samen met een P100 speler zonder pasje in de P200 spelen
 • Een P100 speler met pasje om in de P200 te spelen, mag niet in de P300 reeks spelen (tenzij de speler ook een pasje voor de P300 reeks verdiend heeft)
 • Gemengde/heren/dames tornooien worden niet opgeteld voor het pasjessysteem

Dezelfde regels voor de Padel Tour gelden ook voor de interclub.

Er zijn verschillende mogelijkheden: 

 • De speler heeft in één van voorgaande jaren padel competitie gespeeld (minstens 5 wedstrijden) en heeft een klassementsberekening padel ontvangen. Door de lage winstratio"s heeft de speler een daling ontvangen. Een speler kan maximaal 1 klassment onder het ingeschaalde klassement vanuit tennis dalen. 
 •  Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden (voorwaarde: nog geen klassementsberekening ontvangen).
 • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.
 • Een walkover of forfait telt niet mee voor de klassementsberekening padel, maar je wordt wel gesanctioneerd via het Huishoudelijk Reglement:
  • Geef je ongewettigd walkover, dan krijg je 5 strafpunten (a rato van 1 per week).
  • Geef je gewettigd walkover, dan is krijg je de eerste 2 overtredingen (a rato van 1 per week) geen strafpunten, vanaf de derde week dat je gewettigd walkover geeft, krijg je 3 strafpunten.
 • Strafpunten door WO en FF worden 24 maand bijgehouden en vervallen 2 jaar na datum.
 • Totaliseer je 10 strafpunten, dan word je 2 weken geschorst.

Uiteraard hopen we dat dit zo vele mogelijk vermeden wordt!
Check zeker of je voldoende beschikbaarheid hebt voor je je inschrijft voor een tornooi en vermijd zo een WO of FF.
Lees hier enkele tips om een WO of FF te vermijden.

WO is een gewettigde walkover en dit betekent dat de wedstrijdleider jouw afwezigheid op het tornooi als gewettigd noteert. Dit kan in geval van: medisch attest in geval van ziekte of blessure, officieel document van politie (bv. bij ongeval) of stadsdienst, overlijden tot in 2° graad, andere overmacht en elk ander document dat het secretariaat Tennis Vlaanderen voldoende acht om de walkover gewettigd te maken.

Elke andere afwezigheid wordt genoteerd als FF (= ongewettigd en dus forfait)

Spelers die 3 klassementsperiodes (18 maanden) inactief zijn (of minder dan 5 matchen speelden) kunnen een daling aanvragen mits positief advies van de padelverantwoordelijke van de club waar je padel speelt. De padelverantwoordelijke dient dit aan te vragen via mail aan info@tennisvlaanderen.be