Padelcompetities

Competitie spelen versterkt de band met je club. Bij padel is het ook zo dat zien spelen, ook effectief doet spelen. Het werkt goed om zo snel mogelijk na de lancering zowel interne als externe competitie op te starten.
 

Interne competities

Interne competities zijn een leuke manier voor spelers uit de club om elkaar te leren kennen en wedstrijdjes te spelen met een ongedwongen karakter. Vooral tijdens de wintermaanden kunnen interne competitieservoor zorgen dat je spelers blijven spelen, ondanks de koudere weersomstandigheden. De bestaande clubs werkten reeds verschillende formats uit:

Bekijk hier praktisch uitgewerkte voorbeelden

 • Competities over meerdere maanden waarbij je met vaste partner speelt. Je wordt als duo ingedeeld in een poule met 3-5 andere duo's en je plant onderling wedstrijden in de bepaalde tijdsperiode. De poulewinnaars spelen de volgende periode in een hogere poule, de laatste uit de poule zakken naar een lagere poule.
   
 • Competities over meerdere maanden waarbij je individueel speelt. Je wordt als indivudu in een poule geplaatst met 3 andere spelers. Binnen een periode speel je wedstrijden samen met elke andere speler uit je poule (iedereen speelt dus met iedereen). Na de speelperiode stijgt de speler met het hoogst aantal gewonnen spellen naar een hogere poule, de speler met het minst aantal gewonnen spellen daalt een poule. Voorbeeld Ostend Padel Circuit.
   
 • Eendagstornooien: tornooitjes met pouleformat, mix & match format, ... Minstens 8 spelers. Alle padelrackets worden in 2 rijen gelegd. Willekeurig wordt er de eerste rotatie 4 rackets genomen die 2<>2 spelen op een veld. De winnende ploeg legt hun rackets bovenaan, de verliezers leggen hun racket onderaan. In de 2de rotatie worden er 4 rackets genomen uit bovenste rij, in de 3de rotatie 4 rackets uit de onderste rij. Winnende ploeg legt telkens rackets bovenaan, verliezers onderaan. Op die manier kan je de niveaus wat uit elkaar houden. Er wordt gespeeld op tijd of tot een bepaalde score.

 

Padel Tour

De Padel Tour is het officiele tornooicircuit van Padel by Tennis Vlaanderen. Lees alle info over de Padel Tour op deze pagina

Elke club kan één of meer Padel Tour tornooien organiseren op de club. Het tornooi dient aangevraagd te worden in de aanvraagperiode (telkens in oktober/november). NIeuwe clubs kunnen tijdens het jaar ook een extra tornooi aanvragen via mail 'clubwerking@tennisvlaanderen.be

Een tornooi duurt steeds van maandag tot zondag. Sommige clubs kiezen ervoor om het padeltornooi gelijktijdig met het tennistornooi te organiseren, dit bleek een prima manier om de Padel Tour op te starten. Zo is er maar 1 wedstrijdleider nodig om beide tornooien in goede banen te leiden. Toch kan een padel tornooi een zeer mooi tornooi op zich zijn en hoeft het niet in combinatie met het tennistornooi!

Bekijk het volledige draaiboek voor de organisatie van een Padel Tour, lees het Padel Tour Reglement en bekijk de richtlijnen voor het prijzengeld.

Enkele belanrijke punten op een rijtje:

 • Kondig de Padel Tour tijdig aan op de club! DIt wil zeggen: lanceer het tornooi 1 week voor de start van de inschrijvingen (dus 5 weken voor de start van het tornooi) op social media met een leuke visual en nieuwsbrief aan je clubleden
 • Reminders: Hou tijdens de inschrijvingsweken de spelers op de hoogte over reeksen die volzet zijn en nog vrije plaatsen.
 • Zorg voor een goede organisatie ter plaatse met welkomstpakket!
 • Zorg leuke communicatie op social media over het tornooi (delen tornooiplanning, wedstrijden clubspelers, topwedstrijden, livestreams, teamfoto's, sfeerfoto's, ...)

 

Padel Interclub

Elk jaar zijn er 2 padel interclub periodes. Een interclubperiode bestaat uit een poulefase en een eindronde fase. Lees alle info over de interclub op deze pagina

Start goed voorbereid aan de Padel Interclub en bekijk onderstaande voorbeelden van clubs. Zo kan je meteen aan de slag!

 • Padel Ter Eiken maakte een handig document met alle richtlijnen en heel wat tips voor hun kapiteins: tips om te communiceren met je team, het aanmaken van een doodle met speeldata, het aanmaken van Whatsapp groepen, afspraken met de interclubleider, opstarten van de ontmoeting, invullen van de wedstrijdbladen en Elit, organisatie voor een kleine versnapering, ...
 • GPT Tessenderlo organiseerde Interclubstages en biedt superleuke padel T-shirts en outfits aan met daarop ook promotie voor hun Padel Tour tornooien.
 • Padel Club Roeselare organiseert Interclubtrainingen.
 • Maak een overzichtsvisual van alle speeldata
 • Maak een overzicht van alle ploegen + kapiteins
 • Maak na elk speelweekend een leuk wedstrijdverslag op social media