Padel

Foto's Padel

Heb jij padel al ontdekt?

Meer info?

Contacteer clubwerking@tennisvlaanderen.be of 02/548.03.00

Infotheek Padel

De laatste maanden zijn we overstelpt geraakt met vragen over padel en de roep om deze alsmaar groeiende sport mee te laten profiteren van het kader dat we gecreëerd hebben voor tennis.
Ik ben er daarbij wel degelijk van overtuigd dat padel heel veel kan winnen bij tennis, omwille van die 150.000 leden die er al zijn en voor wie de stap heel klein is. In de omgekeerde richting
denk ik dat het vooral clubversterkend kan werken.

Een win-win situatie voor tennis en padel

De voordelen van padel zijn immers legio: men kan het bijvoorbeeld winter en zomer spelen. De sport is net dat tikkeltje intensiever waardoor je je ook bij koudere temperaturen op de kunstgrasondergrond kan warm houden. Bovendien vraagt tennis voor heel veel spelers nog heel wat concentratie en er zijn niet zo heel veel mensen die beginnen tennissen zonder les te volgen. Padel is een pak laagdrempeliger.

Het niveauverschil, dat meer aanwezig is in tennis, heb je minder in padel. Het pure spelgehalte is immers een stuk hoger.

Padel is voor mij eigenlijk het surfen onder het tennis, het heeft iets rebels, iets dat moeilijk te kaderen is maar waar plezier maken centraal staat.

Administratieve gemak verhogen

Om de symbiose van de twee sporten te bespoedigen zijn we begonnen het administratieve gemak voor de padelsporters te verhogen. We mogen terecht fier zijn op het platform dat er voor het tennis bestaat rond terreinreservaties, administratieve verwerkingen of verzekeringen en dat zal dan ook overgezet worden naar padel. Zo worden beide makkelijk te managen en bovendien vermijd je in een ruk ook een dubbele verzekering. Iemand die lid is van Tennis Vlaanderen is ook verzekerd voor padel en kan deelnemen aan interclub en tornooien. We hebben daarbij ondertussen met quasi alle padelclubs samengezeten om de ideale competitieformule te distilleren. Niet volgens het tennissysteem dus. Padel is een andere sport en heeft zijn eigen aanpak nodig. 

Padelcompetitie

Intussen kan je Padel Tour spelen met een poulefase en eindrondemoment, op die manier hoeft een speler maar 2 speelmomenten in te plannen. Er is ook een padelintercclub met een format waarbij je met minstens 4 spelers in een team bent, en je per ontmoeting 6 matchen speelt. Als je met 4 spelers speelt, speelt elke speler 3 wedstrijden, telkens met een andere partner.


Eind december 2018 werden de eerste padelklassementen gelanceerd om ervoor te zorgen dat spelers hun weg vinden naar de reeksen die aanleunen bij hun spelniveau.

Padelclubs

Bij de opstart van Padel by Tennis Vlaanderen (lancering september 2016) waren er 7 tennisclubs die reeds padelterreinen hadden. Eind 2017 telde Tennis Vlaanderen 35 clubs (86 terreinen). Eind 2018 telde Tennis Vlaanderen 59 clubs (152 terreinen). Momenteel zijn er een 65-tal padelclubs in Vlaanderen. Er kan in alle provincies gespeeld worden!

Gijs Kooken, CEO 

Deze padelspelers delen hun ervaringen

"Die afwisseling tussen tennis en padel, dat houdt mijn geest (en lichaam) scherp. Padel is zo'n spel waarbij in het sportplezier, zowel de sport als het plezier de boventoon voeren."
Tennis- en padelspelers OTC Oostende
 
"Het is leuk om naast tennis ook eens een variant te hebben en het is echt een leuk spelletje."
Tennis- en padelspeler

"Talent of geen talent.... racketsportervaring of geen ervaring... Het is voor iedereen metéén leuk!"
Günther Meesschaert

"Iedereen is er onmiddelijk mee weg, na 10 minuten kan je al aan een match beginnen."
Chris Brouwers
`Padel is een tactische sport. Je moet de bal spelen zodat de tegenstander er niet te veel meer mee kan doen. Voor een potje padel mogen ze me altijd bellen!'"
Filip Dewulf, ex-profspeler en journalist