Padel

Foto's Padel

Heb jij padel al ontdekt?

Meer info?

Contacteer clubwerking@tennisvlaanderen.be of 02/548.03.00

Infotheek Padel

Padel is booming! Het aantal tennisclubs dat padelterreinen aanlegt, blijft stijgen. Er komen nieuwe padelclubs bij en het ledenaantal schiet de lucht in. We kunnen er niet omheen: padel is de snelst groeiende sport ter wereld én in Vlaanderen. We zijn dan ook blij dat we de stap gezet hebben om deze sport mee te ondersteunen vanuit onze federatie en dat we voor een professionele omkadering kunnen zorgen met de focus op clubversterking.

Een win-win situatie voor tennis en padel

De voordelen van padel zijn immers legio: men kan het bijvoorbeeld winter en zomer spelen. De sport is net dat tikkeltje intensiever waardoor je je ook bij koudere temperaturen op de kunstgrasondergrond kan warm houden. Bovendien vraagt tennis voor heel veel spelers nog heel wat concentratie en er zijn niet zo heel veel mensen die beginnen tennissen zonder les te volgen. Padel is een pak laagdrempeliger.

Het niveauverschil, dat meer aanwezig is in tennis, heb je minder in padel. Het pure spelgehalte is immers een stuk hoger.

Padel is voor mij eigenlijk het surfen onder het tennis, het heeft iets rebels, iets dat moeilijk te kaderen is maar waar plezier maken centraal staat.

Administratieve gemak verhogen

Om de symbiose van de twee sporten te bespoedigen zijn we begonnen het administratieve gemak voor de padelsporters te verhogen. We mogen terecht fier zijn op het platform dat er voor het tennis bestaat rond terreinreservaties, administratieve verwerkingen of verzekeringen en dat zal dan ook overgezet worden naar padel. Zo worden beide makkelijk te managen en bovendien vermijd je in een ruk ook een dubbele verzekering. Iemand die lid is van Tennis Vlaanderen is ook verzekerd voor padel en kan deelnemen aan interclub en tornooien. We hebben daarbij ondertussen met quasi alle padelclubs samengezeten om de ideale competitieformule te distilleren. Niet volgens het tennissysteem dus. Padel is een andere sport en heeft zijn eigen aanpak nodig. 

Padelcompetitie

Intussen kan je Padel Tour spelen met een poulefase en eindrondemoment, op die manier hoeft een speler maar 2 speelmomenten in te plannen. Er is ook een padelintercclub met een format waarbij je met minstens 4 spelers in een team bent, en je per ontmoeting 6 matchen speelt. Als je met 4 spelers speelt, speelt elke speler 3 wedstrijden, telkens met een andere partner.


Eind december 2018 werden de eerste padelklassementen gelanceerd om ervoor te zorgen dat spelers hun weg vinden naar de reeksen die aanleunen bij hun spelniveau.

Padelclubs

Bij de opstart van Padel by Tennis Vlaanderen (lancering september 2016) waren er 7 tennisclubs die reeds padelterreinen hadden. Eind 2017 telde Tennis Vlaanderen 35 clubs (86 terreinen). Eind 2018 telde Tennis Vlaanderen 62 clubs (152 terreinen). Momenteel zijn er een 91-tal padelclubs in Vlaanderen. Er kan in alle provincies gespeeld worden!

Gijs Kooken, CEO 

Deze padelspelers delen hun ervaringen

"Die afwisseling tussen tennis en padel, dat houdt mijn geest (en lichaam) scherp. Padel is zo'n spel waarbij in het sportplezier, zowel de sport als het plezier de boventoon voeren."
Tennis- en padelspelers OTC Oostende
 
"Het is leuk om naast tennis ook eens een variant te hebben en het is echt een leuk spelletje."
Tennis- en padelspeler

"Talent of geen talent.... racketsportervaring of geen ervaring... Het is voor iedereen metéén leuk!"
Günther Meesschaert

"Iedereen is er onmiddelijk mee weg, na 10 minuten kan je al aan een match beginnen."
Chris Brouwers
`Padel is een tactische sport. Je moet de bal spelen zodat de tegenstander er niet te veel meer mee kan doen. Voor een potje padel mogen ze me altijd bellen!'"
Filip Dewulf, ex-profspeler en journalist