Maatregelen Coronavirus

Updates Covid-19

Update 29/07

Gisterenavond werden de ministeriële besluiten gepubliceerd n.a.v. de nationale veiligheidsraad afgelopen maandag. In deze teksten staan nog enkele belangrijke nuances/verduidelijkingen die impact hebben. We lichten de belangrijkste richtlijnen en beslissingen voor tennis en padel hieronder graag toe. Let op, het is steeds mogelijk dat jullie lokale overheid bijkomende maatregelen oplegt, dus ga dit zeker even na. We hopen op jullie medewerking, om de komende maanden de strijd te winnen tegen Covid-19, want alleen samen geraken we erdoor! 

Belangrijkste updates uit ministeriële besluiten

 • De dubbelpartner (tennis of padel) moet niet meegeteld worden in de sociale bubbel van 5 personen, in tegenstelling tot wat wij eerder stelden, mits aanwezigheid van een toezichthouder, meerderjarige trainer of begeleider. Dit geldt zowel voor recreatief als competitief tennis en padel. De Vlaamse Sportfederatie (VSF) is hierover zeer duidelijk. Activiteiten kunnen doorgaan op een club tot 50 personen als er een toezichthouder, meerderjarige trainer of begeleider aanwezig is. Als dit voor 50 personen kan, is dit zeker mogelijk voor 4 personen. De toezichthouder staat wel in voor de naleving van de social distancing. In elk geval dringen we erop aan het aantal verschillende speelpartners te beperken.
 • Clubs die hun gepland Ethias Tour, Criterium, Padel Tour of Belgian Circuit tornooi willen verderzetten, en vanuit de lokale overheid geen verbod gekregen hebben, kunnen hun tornooi organiseren mits inachtname van de geldende protocollen. We dringen er wel op aan dit protocol zeer strikt toe te passen zodat de veiligheid gegarandeerd blijft. We zijn blij vast te stellen dat tal van tornooien bewijzen dat dit op een heel correcte manier kan. Let op, de Sunweb Kids Toer werd afgelast (zie verder).
 • Toeschouwers zijn nog steeds toegelaten met een maximum aantal personen van 100 personen indoor en 200 personen outdoor. Hou wél rekening met de eerder gecommuniceerde publieksregels op 20/07, zoals bv. het dragen van een mondmasker. Lees de meest recente mail hierover.
 • Voor sportlessen bestaat voortaan voor elke deelnemer een registratieplicht (cfr. horecaregistratie). Je kan het formulier voor de horeca hier terugvinden. Hierbij vind je een voorbeeldformulier van de gemeente Kortenaken.
 • Voor sportkampen- en stages verandert niets. Ook hiervoor geldt, net zoals bij lessen, een registratieplicht voor 1 persoon per huishouden.
 • Horeca: er mogen max. 10 personen aan tafel zitten. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. Let op: wil je na het sporten nog een drankje nuttigen met je medespelers en kan je niet op 1,5m afstand van elkaar zitten? Dan word je wél geacht die medespeler(s) in je sociale bubbel van 5 op te nemen.

Bekijk het aangepaste Play Safe & Go-protocol, het aangepaste protocol voor clubactiviteiten en de aangepaste Play Safe & Go visual.

Specifieke maatregelen provincie Antwerpen

 • Waar in andere provincies officials op het terrein geen mondmasker moeten dragen, is dat in de provincie Antwerpen wel verplicht. De verplichting geldt voor en na de officialactiviteit en wanneer de spelers naderen op kortere afstand tijdens de officialactiviteit.
   
 • Waar in andere provincies trainers op het terrein geen mondmasker moeten dragen, gelden in de provincie Antwerpen extra verplichtingen. Lesgevers hebben mondmaskerplicht, behalve tijdens het lesgeven zelf en als er voldoende afstand gegarandeerd kan worden, zodat zij hun opdracht ter dege kunnen vervullen. Voor en na de les, en wanneer lesgevers de lesvolger benaderen op kortere afstand, dragen de lesgevers wel een mondmasker.
   
 • In de provincie Antwerpen geldt een specifieke regelgeving m.b.t. sporten:
  • Sporten in groep mag tot maximaal 10 personen. Dit wil zeggen dat tennis/ padel enkelspel en dubbelspel toegelaten zijn.
  • De regels omtrent stages en sportkampen blijven onveranderd.
  • De tennis/padel terreinen kunnen maximaal bespeeld worden tot 23u.
 • In de provincie Antwerpen gelden enkele bijkomende regels voor horeca:
  • De registratieplicht in horeca wordt verlengd tot 4 weken, in andere provincies bedraagt dit slechts 14 dagen.
  • Er mogen max. 4 personen aan 1 tafel plaatsenemen. De enige uitzondering hierop is voor huishoudens die uit meer dan 4 personen bestaan.
  • Het verplichte sluitingsuur is vervroegd naar 23u00.
 • Welke tornooien mogen nog doorgaan?

Het is de lokale overheid die beslist of dit nog mag of niet en onder welke voorwaarden. Bepaalde tornooien in de minder getroffen zones kunnen wellicht dus nog steeds doorgaan. In de meest getroffen zones gelden extra beperkingen: Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schoten, Stabroek Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. We raden aan je lokale overheid te contacteren om een duidelijk antwoord te hebben wat wel/niet toegelaten is, zowel wat de tornooi-organisatie als publiek betreft.
 

 • We krijgen vaak de vraag of Antwerpse spelers nog steeds welkom zijn op andere tornooien?

¿Het antwoord is als volgt: Antwerpse spelers zijn nog welkom op andere tornooien maar de spelers moeten rekening houden met de avondklok en tijdig terug thuis geraken. We vragen aan de wedstrijdleiders om hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. Is dit niet mogelijk? Dan zullen de spelers hun individuele verantwoordelijkheid moeten nemen en zich uitschrijven of WO of FF moeten geven. Het spreekt voor zich dat aan deze WO of FF geen andere gevolgen verbonden zijn.

 

Beslissingen Tennis Vlaanderen

Voor bovenlokale organisaties waarbij spelers uit verschillende regio's zich verplaatsen en samenkomen, moeten we vanuit Tennis Vlaanderen zelf onze verantwoordelijkheid nemen en beslissen welke organisaties in de huidige context nog kunnen doorgaan. Een aantal geplande organisaties zijn spijtig genoeg niet langer verantwoord. Daarom nemen we, met spijt in het hart, de volgende beslissingen:

 • De interclub tennis (volwassenen en jeugd) wordt geschrapt. Bij interclub staat het sociale aspect centraal. Dat is nu net datgene dat nu niet wenselijk is. Ook de aan interclub gelinkte groepsverplaatsingen stemmen niet overeen met wat de overheid wil bereiken.
 • De Sunweb Kids Toer wordt afgelast.
 • Eerder kondigden we al aan dat heel wat activiteiten op het Feest van de Jeugd in Wommelgem, niet doorgaan. Naar aanleiding van de huidige situatie wordt ook het Vlaams Kampioenschap geschrapt.
 • De opleidingen aspirant-initiator die in augustus in Antwerpen gepland stonden, worden geannuleerd. De andere trainersopleidingen gaan door volgens de protocollen van de Vlaamse Trainersschool.
 • De VE-tennistornooien worden afgelast.

Volgende zaken gaan voorlopig WEL nog door:

 • Binnenkort nemen we ook een beslissing over de gewestelijke masters, Padel Masters en het Belgisch Kampioenschap, die pas later op de kalender staan.
 • Voorlopig gaan we er nog van uit dat de Volvo Padel Najaars Interclub die start op 26 september kan doorgaan.
   

Update 27/07

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht (zowel indoor als outdoor) die we vorige week reeds oplegden voor alle tennis- en padelclubs en leden, zal behouden blijven. Lees alles in de mail hierover

Registratieplicht voor horeca en sportlessen

Sinds 23 juli is de registratieplicht in de horeca verplicht, dit geldt dus ook voor tennis- en padelclubs die een horecafunctie uitoefenen. Elke horeca-uitbater moet bij de aankomst per tafel de contactgegevens (telefoonnummer of e-mailadres) van één klant registreren (zie voorbeeldformulieren hierboven):

 • De horeca-uitbater moet die gegevens gedurende 14 dagen bewaren om later contactonderzoek te faciliteren.
 • De contactgegevens mogen enkel gebruikt worden voor de strijd tegen COVID-19.
 • Na 14 dagen moeten ze worden vernietigd.
 • Klanten moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. Weigeren ze dat, dan wordt hen de toegang tot de horecazaak bij aankomst geweigerd.
 • Deze verplichting geldt vanaf woensdag 29 juli ook voor sportlessen. Je kan het formulier terugvinden op deze webpagina, net als affiches om de klanten te informeren.

Tornooien, activiteiten en events mogelijk onder voorwaarden 

Tennis- en padeltornooien mogen blijven doorgaan, mits inachtname van alle maatregelen, en mits de lokale overheid deze niet verbiedt. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving waarin een strikt verbod op publiek aankondigde, kondigde de nationale veiligheidsraad aan dat wedstrijden met publiek kunnen blijven doorgaan, maar dat het aantal beperkt blijft tot 200 personen outdoor en 100 personen indoor. 

Wens je als club liever zelf jullie tornooi te annuleren? Stuur dan een mailtje naar elit@tennisvlaanderen.be. We helpen jullie graag verder.

Trainingen, lessen en sportkampen kunnen doorgaan

Voor jeugdstages/kampen verandert er niets, deze kunnen verder doorgaan zoals gepland volgens de eerder gecommuniceerde protocollen.
Ook lessen kunnen verder plaatsvinden. Trainers moeten daarbij wel de nieuw aangekondigde registratieplicht nakomen (zie voorbeeldformulier hierboven).

Nog vragen?

Heb je vragen omtrent wat wel of niet kan, hoe je de regels voor jouw club, tornooi, trainingen of horecazaak moet interpreteren? Blijf er niet mee zitten en contacteer ons (info@tennisvlaanderen.be) of je lokale overheidsdiensten! 

Update 20/07

Mondmaskers verplicht op de club, indoor en outdoor

Een mondmasker is voortaan verplicht voor alle +12 jarigen, zowel indoor als outdoor, behalve:

 • op het terrein bent als speler, trainer of official.
 • als je iets komt eten of drinken aan een tafel in de clubbar of op het terras.

Enkele concrete voorbeelden: 

 • Ben je een toeschouwer die zich op het clubterras bevindt en consumeer je daar iets? Dan moet je geen mondmasker dragen.
 • Ben je toeschouwer en ga je met je consumptie in de tribune zitten, die niet behoort tot de horeca-uitbating? Dan moet je een mondmasker dragen.
 • Ben je een speler, trainer of official die zich op het terrein bevindt ter gelegenheid van een match of training? Dan moet je geen mondmasker dragen..
 • Wil je je op de club verplaatsen? Draag in elk geval een mondmasker!

Kleedkamers en douches: terug open

Indien het gaat om publieke kleedkamers en douches die gebruikt worden door een constante flow van (individuele) sporters, moeten afstandsregels gerespecteerd worden tussen sporters die niet onder hetzelfde dak leven of die niet tot dezelfde sociale bubbel van max. 15 personen behoren.

Bepaal de maximumcapaciteit van de kleedkamer in functie van het garanderen van deze onderlinge afstand. Er moet een duidelijk reinigingsschema opgemaakt worden met frequente schoonmaakmomenten. We begrijpen dat het niet voor elke club mogelijk zal zijn deze strikte voorwaarden na te leven. Clubs zijn dan ook vrij om kleedkamers en douches ook na 1 juli gesloten te houden.
Opgelet: de heropstart van sanitaire installaties na corona-inactiviteit is niet zonder gevaar (i.f.v. legionellabacterie). 

Publiek toegelaten onder strikte voorwaarden

Sinds 1 juli mag je publiek ontvangen op de club, steeds met regels van social distancing en hygiënemaatregelen.

De term 'publiek' wordt als volgt gedefinieerd:

 • Personen rondom de terreinen die naar tennis of padel kijken vallen wel onder de reglementering 'publiek'.
 • Publiek mag ook stilstaand (statisch staand) zijn, met behoud van de algemene regels m.b.t. social distancing.
 • Draag een mondmasker (zie hierboven bij mondmaskerplicht)! 
 • Horecaklanten, in het clubhuis of op het terras, worden niet als 'publiek' beschouwd.
 • Deelnemers aan de activiteit of wedstrijden die zich op de terreinen bevinden, tellen niet mee als publiek.

Keep it safe!

FAQ voor clubs en spelers

Iemand maakt deel uit van je bubbel als je de social distancing met hem niet kan garanderen. Vandaar dat wij de dubbelpartner daarin meetellen. Het lijkt ons een illusie om te denken dat je in competitie dat altijd wel kan. Het klopt dat training iets gecontroleerder is, maar dat onderscheid is bijna niet te maken. Daarom tellen we de dubbelpartner dus mee in de sociale bubbel, zowel voor training als competitie.

De tegenstanders behoren niet tot de bubbel van 5, tenzij je nadien nog blijft praten of iets drinken. 

Dit mag, maar desinfecteer regelmatig materiaal dat door verschillende personen gebruikt wordt.
Nee, dit is niet meer nodig, maar desinfecteer je handen voor en na het sporten.
Zeker! Ontsmet wel je handen na gebruik van de sproeier of het sleepnet.
Heb je op de club te maken met een Covid-19 besmetting? Dan kan je best 48u sluiten om de vaste medewerkers te laten testen en alles te laten ontsmetten. Stem dit als club zeker ook af met de burgemeester. We raden ook aan om de gemeente aan te spreken i.f.v. het noodfonds. 

Info voor clubs

De klankbordgroep sport deelt volgende leidraad voor de heropstart sinds 8 juni. Voor meer specifieke vragen kan je ook steeds de FAQ op de website van Sport Vlaanderen raadplegen.
Deze crisis heeft een enorme impact voor de clubs, trainers, baruitbaters en onderhoudsmensen. 50% van onze clubs besteden hun baruitbating uit aan een zelfstandige of hebben personeel in eigen beheer.
Up to date info over de steunmaatregelen die nu al gekend zijn vind je op volgende websites:
 • Unizo
 • Vlaio
 • Vlaamse Sportfederatie
 • Sport Vlaanderen heeft een Corona compensatiematrix uitgewerkt voor de sportorganisaties, je kan deze online raadplegen. Kolom L en M gaan over de sportfederaties, kolom O t.e.m. U gaan over de sportclubs, organisatoren, zelfstandige trainers en vrijwilligers.

Clubs
Verschillende clubs maakten er ons op attent dat zij als vzw geen gebruik kunnen maken van de Vlaamse hinderpremie. Als vzw kan dit wel, maar de voorwaarde die stelt dat er minstens 1 voltijdsequivalente RSZ-ingeschreven tewerkstelling moet zijn, is voor velen een streep door de rekening.
We hebben dit reeds meermaals bij de bevoegde instanties aangeklaagd. De oprichting van een noodfonds (bekendmaking op 1/04) waar ook sportclubs van zouden kunnen gebruik maken, is hierop een antwoord. Wij zijn verheugd met deze stap in de goede richting. Het spreekt echter voor zich dat de uiteindelijke invulling onze evaluatie zal bepalen. Wij zullen ook de komende weken blijven duidelijk maken waarom dit voor onze clubs noodzakelijk is. Voor elke club geldt dat ze moet instaan voor het beheer van een aanzienlijke infrastructuur; dat deze crisis plaatsvindt in volle opstart van het seizoen en de bijhorende ledenwerving.

Trainers
Voor trainers zijn de steunmaatregelen afhankelijk van het statuut dat je hebt:

 • Zelfstandige trainers vallen onder het algemeen statuut van ‘zelfstandige'. Voor hen is er eerst en vooral het overbruggingsrecht die in een vervanginkomen voorziet. Daarnaast is er een vermindering van voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2020.
 • Zelfstandigen in bijberoep komen in aanmerking voor een vermindering van de sociale bijdragen. In bepaalde gevallen is er ook een uitstel van betaling toegestaan. Als zelfstandige in bijberoep kom je niet in aanmerking voor het overbruggingsrecht, tenzij je minstens evenveel sociale bijdragen betaalt als het minimumbedrag voor een zelfstandige in hoofdberoep. Aanvullend zijn er nu ook 'halve' uitkeringen overbruggingsrecht in het leven geroepen voor zelfstandigen in bijberoep en actieve gepensioneerde zelfstandigen en is er een compensatiepremie. Lees alles erover op https://www.unizo.be/compensatiepremie.
 • Voor trainers die onbelast bijverdienen (vrijwilligerswerk, verenigingswerk, etc.) zijn er geen steunmaatregelen voorzien. Meer info en duiding kan je vinden op website van Unizo.

Vlaamse Regering
De Vlaamse Regering trekt € 87 miljoen uit voor de lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen, die door de coronacrisis inkomsten gemist hebben en doorlopende kosten hadden. De € 87 miljoen wordt verdeeld via de steden en gemeenten. De lokale besturen bepalen zelf hoe ze het geld precies inzetten, maar de prioriteit ligt bij het lokale sportweefsel - cruciaal om Vlaanderen in beweging te houden, staat er te lezen in een persbericht. Daarbovenop gaat nog eens € 10 miljoen naar onder meer de sportfederaties.

Voor wat die € 10 miljoen, die naar de sportfederaties gaat, betreft, zullen wij op korte termijn jullie meer info bezorgen. Voor wat de verdeling van € 87 miljoen via de lokale besturen betreft, raadt Tennis Vlaanderen aan hierover pro-actief uw stads- of gemeentebestuur te contacteren. Wij hebben weet van lokale besturen die op basis van relevante, objectieve criteria (grootte van de vereniging, infrastructuur in eigen beheer, jeugdwerking,…) reeds werk maken van een correcte verdeling. Maar pro-actief de impact van de crisis op uw club kenbaar maken kan zeker geen kwaad. Inmiddels vertrok een algemenere boodschap (link naar pdf via mail eerder doorgestuurd vandaag) in die zin naar alle lokale besturen waar tennis- en/of padelclubs gevestigd zijn.

De coronacrisis heeft een grote impact op de jeugdwerking. In het kader van het Jeugdfonds worden maar liefst 30 van de 45 criteria hierdoor sterk beïnvloed. Daarom beslisten we, na overleg met clubs en na goedkeuring van Sport Vlaanderen, om behaalde label(s) in 2019 te behouden voor het Jeugdfonds 2020, op voorwaarde dat de club in orde is met 2 verplichte criteria: Criterium D (Kaderdag) en Criterium E (ingeschreven jeugdinterclubploeg in de oorspronkelijke interclub).

De potentiële clubs die vorig jaar het label Jeugdvriendelijke Tennisclub niet behaalden, maar wel een label behaalden in 2018 of 2017 OF vorig jaar actief deelnamen aan het jeugdfonds met upload van documenten, maken ook nog kans op behalen van het basislabel JVTC 2020 mits deelname aan de Kaderdag en inschrijving ploegen aan de Jeugdinterclub. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat ze voldoen aan de nodige criteria binnen het sterk aangepaste reglement. Alle betrokken clubs werden hiervoor uitgenodigd via hun Jeugdfondsverantwoordelijke. De verdeelsleutel van de toelages gebeurt op basis van het bestaande reglement en een totale subsidiepot van €217.189:

 • iedere club die het label JVTC behoudt in 2020, krijgt de bepaalde basistoelage(s), vermeerderd met de toelage berekend op basis van het aantal punten behaald in 2019 en het aantal jeugdleden op datum van 15/10/2019.
 • de nieuwe Jeugdvriendelijke Tennisclubs ontvangen de basistoelage van €600 vanuit de volledige subsidiepot, vermeerderd met de toelage berekend op basis van het aantal jeugdleden op datum 15/10/2019.

De organisatie van de typische clubactiviteiten van clubs (themadagen, familiedag, begeleide vormen, thuisblijversdagen, clubkampioenschappen, …) zijn niet weergegeven in één protocol van Sport Vlaanderen. Daarom maakten we werk van richtlijnen m.b.t. clubactiviteiten, die kunnen doorgaan vanaf 1 juli. Deze maatregelen gelden enkel voor clubactiviteiten die op de club plaats vinden. 
Alle Play Safe & Go regels blijven gelden tijdens de clubactiviteiten.

Voorziet Tennis Vlaanderen korting op ledenbijdragen, verminderde bondsbijdragen of andere steunmaatregelen voor clubs?
Aangezien de impact van de coronacrisis voor clubs heel groot is, besliste de Raad van Bestuur om de clubs te steunen met een korting op de ledenbijdrage van 20% voor 2020. Verder zullen de bijdrages voor KidsTennis en Start to Tennis niet aangeregend worden in 2020. Dit komt neer op een financiële tussenkomst van ongeveer € 500.000.

Op deze manier hopen we de clubs een beetje meer ademruimte te kunnen geven om zo sterk mogelijk uit deze crisis te komen. Verder raden we alle clubs aan om contact op te nemen met hun lokaal bestuur. Het grootste deel van het noodfonds wordt immers via de lokale besturen aan verenigingen toebedeeld.

Indien ook Tennis Vlaanderen nog bijkomende middelen zou ontvangen voor de geleden coronaschade, zullen we op dat moment bekijken of er nog aanvullende ondersteuning voor de clubs mogelijk is.

Moeten wij leden compenseren/terugbetalen voor lessen, lidgeld, abonnement?
Elke club is vrij zelf een beslissing te nemen om wel of niet te gaan compenseren. Ons advies hierin is: als je als club lidgeld/lesgeld wil compenseren, raden we aan geen rechtzetting te doen m.b.t. de voorbije lessen en terreinverhuur, maar eerder een korting te geven op toekomstige lessen, lidgeld toekomstig seizoen 2021-2022, korting op volgende verhuur i.f.v. verdere ledenbinding, …

Welke maatregelen gelden voor de lessen op de club? 

Het besluit geldt als volgt: "Regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht die geen fysieke contacten impliceren, in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of een vereniging, met een groep van maximum 20 personen, steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter, en met het respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon zijn opnieuw toegestaan."

We specifiëren graag even verder:

 • Er moet verplicht een sportbegeleider aanwezig zijn, die meegerekend wordt in het maximum aantal van 20 personen. Dit hoeven niet steeds dezelfde 20 personen te zijn.
 • Er moet een onderlinge afstand van 1,5 meter tussen sporters bewaard worden. Om de afstandsregels beter te kunnen respecteren en overbevolking van de beschikbare ruimte te vermijden, adviseren we om er op toe te zien dat de beschikbare sportinfrastructuur minstens 30 m² per deelnemer kan waarborgen.
 • De Play Safe & Go richtlijnen helpen je club en tennis- of padelschool op weg om de lessen op een veilige manier te organiseren.

Update materiaal lessen

In les- en trainingssituaties kunnen ballen gemeenschappelijk aangeraakt worden. Enkel bij didactisch materiaal is het advies om dit uitsluitend door de trainer te laten vastnemen. Deze richtlijnen zijn er op voorwaarde dat de geldende hygiënische maatregelen (o.a. handen wassen voor en na de sportbeoefening en desinfecteren van het terrein- en lesmateriaal voor en na gebruik) correct worden nageleefd.

Wanneer je als sportorganisatie verneemt dat er een van jouw leden of deelnemers aan jouw sportactiviteiten besmet is met het coronavirus, volg je best volgende stappen op.

Stap 1: Schat het risico in
 • Is de besmette persoon op een sportactiviteit geweest onder verantwoordelijkheid van jouw organisatie binnen een tijdspanne van 2 dagen voor het begin van de symptomen tot het einde van de besmettelijkheidsperiode (over het algemeen 7 dagen na het begin van de symptomen of langer als de symptomen aanhouden)?
  • Indien niet, hoeven de ander betrokkenen bij de activiteiten binnen jouw organisatie niet als contactpersoon te worden opgegeven voor contact tracing
  • Indien wel, dan start je best met de onderstaande stappen.
 • Heeft de besmette persoon de afstandsregels en alle nodige voorzorgsmaatregelen, zoals je kan terugvinden in de gedragscode voor de sporter, gevolgd?
  • Indien wel, dan moeten de andere betrokkenen bij de activiteiten binnen jouw organisatie niet als contactpersoon worden opgegeven voor contact tracing
  • Indien niet, dan start je best met de onderstaande stappen.

Stap 2: Contactpersonen

 • Hou contact met de besmette persoon om de situatie op te volgen.
 • Help de besmette persoon met het opstellen van een lijst met contactpersonen, dit zijn personen die contact hebben gehad met een bevestigd COVID-19 geval.
 • Volg op of de besmette persoon is gecontacteerd door het Covid-19 Contact Tracing Team.

Stap 3: Communicatie

 • Maak nooit zomaar de medische gegevens van een lid bekend! In de regel communiceer je niet over de identiteit van de besmetter persoon en respecteer je zijn/haar privacy, tenzij deze persoon bij overleg zelf aangeeft dat dit voor hem/haar ok is.
 • Indien het Contact Tracing Team niet snel opstart, overleg dan met de besmette persoon om de leden met een direct risico, nl. mogelijke contactpersonen, samen te informeren. Vermeld duidelijk indien het over een hoog of laag risico gaat.
 • Het is sowieso raadzaam om je eigen leden of deelnemers op de hoogte te brengen van een mogelijke besmetting en hen bij deze communicatie ook volgende folder te bezorgen met betrekking tot contactonderzoek. Op die manier is men ook beter voorbereid indien men wordt gecontacteerd in functie van contactonderzoek.
 • Informeer de contactpersonen over de acties die je binnen de club hebt ondernomen.

Wanneer mag de club terug openen na besmetting?
Heb je op de club te maken met een Covid-19 besmetting? Dan kan je best 48u sluiten om de vaste medewerkers te laten testen en alles te laten ontsmetten. Stem dit als club zeker ook af met de burgemeester. We raden ook aan om de gemeente aan te spreken i.f.v. het noodfonds.

Wat moet ik weten over contact tracing?
Via de deze link vind je nuttige informatie over contact tracing of contactonderzoek.
Bij contactonderzoek zal iemand die werkt in opdracht van de overheid je opbellen. In Vlaanderen werkt die persoon in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. In Brussel is dat in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.
Let hierbij zeker op het nummer. Dit is altijd via dit specifieke telefoonnummer 02/214.19.19 of 8811 in het geval van een sms. Deze info is belangrijk om de echte telefoons van deze van mogelijke fraudeurs te onderscheiden.