Klassementen - FAQ

Was je in de volwassen piramide geklasseerd als 5 punten (sinds klassementsberekening 2019), dan kan je niet meer lager zakken dan 5 punten.
De tornooien die doorgaan tijdens de klassementsberekening zal je nog spelen met je oude klassement. Voor de tornooien die je speelt met je nieuwe klassement kan je je pas inschrijven ná de klassementsberekening. Dit zal duidelijk aangegeven staan bij de tornooi-info. Opgelet: voor sommige tornooien die kort na de berekening starten heb je dus minder tijd om je in te schrijven.
Spelers met een klassement 95 punten en hoger krijgen een rangnummer. Dit nummer bepaalt je plaats op de Belgische ranglijst. 

Heb je niet zo'n goed seizoen achter de rug, dan nog zal je met een positief saldo eindigen. Er zijn immers geen minpunten meer te verdienen. De betere spelers zullen automatisch meer punten verzameld hebben en komen daardoor hoger uit in de piramide. Op basis van je totaal behaalde punten, krijg jij een plaats binnen de piramide.

Jazeker! Resultaten behaald in ITF Junior (U18) of Tennis Europe (U12, U14, U16) tellen mee in de berekening. Hiervoor werden ook puntenschalen uitgewerkt. Deze resultaten worden mee opgenomen bij de Belgische resultaten en bepalen zo mee de beste 6 resultaten.

De spelers met minstens 10 ATP/WTA-punten worden als 115 punten (het vroegere A Internationaal) geklasseerd en dit in volgorde van hun ATP/WTA-ranking.

  • Geef je walkover, dan krijg je de punten van de ronde waarin je walkover geeft (behalve indien je walkover geeft in je eerste match), ongeacht de walkover gewettigd (WO) of ongewettigd (Forfait) is.
  • Je krijgt hierbij geen minpunten voor je klassement, maar je wordt wel gesanctioneerd via het Huishoudelijk Reglement:
    • Geef je ongewettigd walkover, dan krijg je 5 strafpunten (a rato van 1 per week).
    • Geef je gewettigd walkover, dan is krijg je de eerste 2 overtredingen (a rato van 1 per week) geen strafpunten, vanaf de derde week dat je gewettigd walkover geeft, krijg je 3 strafpunten.
  • Strafpunten door WO en FF worden 24 maand bijgehouden en vervallen 2 jaar na datum.
  • Totaliseer je 10 strafpunten, dan word je 2 weken geschorst.

Win je de match met walkover, dan krijg je de punten voor de ronde die je behaalde door die walkover, bonuspunten bij winst en de bonuspunten voor deelname.