Klassementen

Hoe is je nieuwe enkelklassement berekend?

Kijk je detailberekening na op deze aparte webpagina: klassementen.tennisvlaanderen.be. Je kan hier zowel je eigen berekening als die van andere spelers opvragen en bovendien vind je er meer details terug dan op je spelersdashboard. Zo kunnen we de reguliere website vandaag maximaal beschikbaar houden voor terreinreservatie en tornooi-inschrijvingen.

We sturen ook een mail naar iedereen die min. 2 wedstrijden speelde tijdens het voorbije tennisseizoen. 

Benieuwd naar hoe de berekening tot stand kwam? Lees eerst even verder hieronder.

Alleen nog pluspunten én berekening vanaf 2 gespeelde wedstrijden

Iedereen die minstens 2 (i.p.v. 4 vroeger) matchen (enkelspel in tornooien of interclub) speelde in de 12 maanden voorafgaand aan de berekening komt in aanmerking.

Zowel bij deelname aan enkeltornooien als interclub kan je punten verdienen.

 • Tornooien: Je krijgt punten (afhankelijk van je leeftijdscategorie en de reeks waarin je speelt) volgens de ronde die je behaalt in de tabel. Daarnaast krijg je ook bonuspunten (nl. de waardepunten van je tegenstander waarvan je won) per gewonnen match en krijg je steeds 2 punten per gespeelde enkelmatch. De winnaar van de tabel krijgt dus de meeste punten (vergelijkbaar met de ATP- of WTA-ranking). Er worden geen minpunten gegeven. De punten bij U9 en U11 tellen respectievelijk voor 50% en 70%. Bekijk de puntenschalen.
 • Interclub: Opgelet, belangrijke wijziging!
  Na een grondige evaluatie o.b.v. de tornooi- en interclubresultaten deze zomer merkten we dat de interclubresultaten een té zware impact hadden in de klassementsberekening. Te veel spelers zouden daardoor (onterecht) teveel stijgen. Daarom beslisten we om nog deze berekening in te grijpen en de berekening als volgt aan te passen:
  • Enkel voor ontmoetingen waarbij je een enkelwedstrijd gespeeld hebt, krijg je de waardepunten van jouw klassement (met een max. van 5 deelnames).
  • Bij winst krijg je het equivalent van hoe het klassement van je tegenstander "gemiddeld" gewaardeerd wordt in tornooien (lees meer).
  • De som van de beste 5 interclubresultaten wordt gedeeld door 5. Speelde je minder dan 5 interclubontmoetingen? Dan delen we door "aantal + 1".

De punten bij U9 en U11 tellen respectievelijk voor 50% en 70%.

Klassement o.b.v. plaats op de piramide

Hoe meer en beter je speelde, hoe meer punten je hebt verzameld.

Er werden 3 totalen berekend (alleen je behaalde resultaten van de 12 maanden voorafgaand aan de berekening komen hiervoor in aanmerking) :

 • Tornooien: we nemen de som van je 8 beste tornooireeksen en delen dit door 8. Speel je minder dan 8 reeksen, dan delen we door je 'aantal tornooireeksen +1'.
 • Interclub: we berekenen het puntentotaal dat je behaalde in interclub.
 • Tornooien & Interclub: we berekenen 60% van de som van het totaal dat je behaalde in tornooien en interclub (dit is dus 60% van de som van punt 1 en punt 2).

Het hoogste cijfer van deze 3 totalen werd weerhouden en bepaalt je plaats op de piramide en dus je klassement.

Vier piramides volgens leeftijd

Op basis van bovenstaand cijfer worden alle spelers gerangschikt van hoog naar laag. Vanaf 14 jaar speel je mee in de volwassen piramide. Voor jongere spelers zijn er 3 aparte piramides U9 (gemengd), U11 en U13, elk met hun eigen klassement (9.1, 9.2, 9.3, ...).

Volgens vooraf bepaalde percentages wordt dan je klassement toegekend.

Hoe hoger je plaats op de ranglijst, hoe hoger je klassement zal zijn.

We beperken het maximum aantal klassementen dat je dit jaar kan stijgen

 • Spelers °1965 en ouder kunnen max. 1 klassement stijgen. 
 • Spelers °1975 – 1966 kunnen max. 2 klassementen stijgen.
 • Spelers °1985 – 1976 kunnen max. 3 klassementen stijgen.
 • Spelers °2005 – 1986 kunnen max. 4 klassementen stijgen.

Voor jeugdspelers (°2007 of later) beperken we het stijgen tot:

 • Eerstejaars jeugdspelers met klassement .8, .7 of .6 kunnen max. tot .3 stijgen.
 • Tweedejaars jeugdspelers met klassement .8 of .7 die overgaan naar een volgende leeftijdspiramide kunnen max. tot .6 stijgen.
 • Eerstejaars U11 jeugdspelers kunnen max. tot 11.3 stijgen.

En nu? Spelen maar!

Komende winter staan er heel wat tornooien op het programma.
Vanaf 2020 wordt je klassement 2x per jaar berekend. Een eerste berekening in juni (met de resultaten van juni 2019 tot juni 2020) zorgt ervoor dat je in het zomerseizoen tornooien speelt volgens jouw niveau. In oktober volgt een tweede berekening met je resultaten van oktober 2019 tot oktober 2020.