Instructeur B

Schrijf je in!

Infotheek Instructeur B

Volg onze Trainersgroep op Facebook!

 
 

Word Instructeur B

Instructeur B is de tweede trainersgraad. Na deze opleiding ben je expert om clubspelers te vervolmaken en hen te begeleiden in competitie.

Toelatingsvoorwaarden

Om deze opleiding aan te vatten moet je houder zijn van een diploma Initiator en geslaagd zijn voor de toelatingsproef 'Persoonlijke Techniek Instructeur B'

Info over de toelatingsproef Instructeur B:

 • Spelers met een tennisklassement van minstens 90 punten worden vrijgesteld voor de test persoonlijke techniek Instructeur B.
 • De technische test is spelen op maxitennis met demonstratieve waarde en sparringkwaliteiten tot op niveau 30 punten. Een richtklassement van 45 punten (heren) en 60 punten (dames) wordt vooropgesteld.
 • Volgende items komen aan bod tijdens de test: FH, BH1, BH2, FHV, BHV en vlakke O (op maxiterrein)

Klik hier om je in te schrijven voor de toelatingsproef. 

Module 1 verplicht volgen voor de start van de opleiding module 2&3. Bekijk of je via eerdere opleiding recht hebt op een vrijstelling.

Vakken:

 • Duiding bij de opleiding Instructeur B (0,5u)
 • Anatomie (6u)
 • Communicatie (2u)
 • Motorisch leren (6u)
 • Ontwikkelingsleer (6u)

Opleidingen 2020

Cursus/zelfstudie Locatie Startdatum Inschrijven
Cursus Gent 11/01/2020 Schrijf je in
Cursus Genk 13/01/2020 Schrijf je in
Cursus Willebroek 14/01/2020 Schrijf je in
Cursus Kortrijk 14/01/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 20/02/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 10/03/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Genk 23/03/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Willebroek 24/03/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Kortrijk 24/03/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Gent 28/03/2020 Schrijf je in
Cursus Oud-Heverlee 04/04/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 15/04/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Oud-Heverlee 09/06/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 11/06/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 02/07/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 23/07/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 11/08/2020 Schrijf je in
Cursus Willebroek 29/08/2020 Schrijf je in
Cursus Brugge 29/08/2020 Schrijf je in
Cursus Genk 01/09/2020 Schrijf je in
Cursus Gent 01/09/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 22/09/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 22/10/2020 Schrijf je in
Cursus Wilrijk 26/10/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brugge 07/11/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Genk 10/11/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Gent 10/11/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Willebroek 14/11/2020 Schrijf je in
Zelfstudie Brussel 17/11/2020 Schrijf je in

 

Vakken:

 • Introductie tot de opleiding Instructeur B (1u)
 • Clubfuncties Instructeur B (2u)
 • Basistennistechnieken, -tactieken en foutenanalyse Kids Tennis (oranje/groen) (14u)
 • Materiaalkennis (4u)
 • G-Tennis (4u)
 • Talentdetectie in Tennis (3,5 u)
 • Didactische oefeningen Instructeur B (21,5 u)
Club Startdatum Inschrijven
TC Lovanium 31/01/2020 Schrijf je in
TC Tobias 03/04/2020 Schrijf je in
GT Keiheuvel 03/07/2020 Schrijf je in
Wilrijk (TSC) 10/07/2020 Schrijf je in
TC Orscamp 30/10/2020 Schrijf je in

 

Op de Sport Vlaanderen website worden start- en einddatum van de cursus vermeld. De startdatum is de 1ste lesdag (clubfuncties) en einddatum de 2de zittijd. Klik steeds op het lessenrooster om de data te consulteren.

Het doel van een stage is om nuttige ervaring op te doen i.f.v. je opleiding als Instructeur B. De stage Instructeur B focust sterk op de begeleiding van en talentdetectie bij jeugdspelers.

De stage voor instructeur B bestaat uit drie verplichte onderdelen:

 • Afnemen en rapporteren van clubtesten (10 spelers): hiermee doe je ervaring op met motorische vaardigheden van een belangrijke doelgroep van de cursus IB, nl. kinderen uit de lagere school.
 • Scouting: hiervoor doe je stage in het scoutingstraject die spelers doorlopen. Doel van dit scoutingstraject is om de sterke spelers te laten doorstromen naar het KDT-programma. Er zijn verschillende periodes waarin je die stage kan volbrengen.
  Je dient minimaal 8 uur scoutingstage op te nemen. Je kan zelf een verdeling maken van het aantal uur binnen het aanbod.
  • Talent Days, sessies van 2u, periode juni en november, gewestelijk. Inschrijven kan hier
  • Detectiestages, sessies van 3u, periode augustus of herfst + kerst of krokus, gewestelijk. Inschrijven kan hier
  • Pré-identificatiestage, telt als sessie van 4u, periode pasen in Wilrijk. Inschrijven kan hier
  • Eénmalige kans om stage te lopen tijdens de identificatiestage van het soutingstraject voor jonge talenten.
   Schrijf je in via deze link voor deze stage in juni 2020 (telt voor 6u stage).
 • Trainingsstage op Jeugdvriendelijke Tennisclub met extra label ‘erkende Tennisschool' (8u), o.l.v. minimum Trainer B: hier leer je je inzichten uit de cursus toe te passen om de progressie van spelers te stimuleren en op te volgen op basis van gepaste remediëring. De trainingsstage dient afgewerkt te zijn vóór de eerste zittijd van het praktijkexamen (Module 3).

Evaluatie: je stelt een stageportfolio samen waarin je het nodige bewijsmateriaal en een kritische reflectie over de verschillende stage-onderdelen opneemt. Een template voor het portfolio vind je hier. Naast het stageportfolio voeg je ook twee ingevulde en ondertekende beoordelingsformulieren toe (1 voor KDT-stage, 1 voor Trainingsstage).

Bij een positieve beoordeling van de stage én als je geslaagd bent voor Module 1 (algemeen gedeelte) en Module 2 (theoretisch examen), word je op de website opgenomen als Instructeur B. Je zal dan ook verdere informatie ontvangen i.v.m. de diploma-uitreiking (jaarlijks op het Feest van de Jeugd).

Wordt een onderdeel van je stage afgekeurd, dien je dit onderdeel integraal opnieuw af te leggen.

Omdat ik met mijn diploma initiator nogal wat tekortkomingen voelde op het terrein, schreef ik me in voor de cursus instructeur B. Nu ik deze effectief heb gevolgd, heb ik daar absoluut geen spijt van. Na een intensieve, maar superinteressante week voel ik dat ik enorm gegroeid ben als trainer en coach. Ik kan mijn trainingen nu beter organiseren, kan beter en sneller fouten verbeteren bij mijn leerlingen en sta met dubbel zoveel zelfvertrouwen op de baan. Je krijgt een gigantische input van nieuwe inzichten die je daarna kan toepassen in de praktijk, waardoor ook je eigen tennisspel erop vooruit zal gaan. Kortom, een aanrader voor elke initiator! Op naar Trainer B :-).
Jelle Lossie (55 punten) - Tennis 2000

De instructeur B cursus geeft me het gevoel dat ik een trainer en een coach ben, geen lesgever.
Iemand die de kinderen naar een hoger niveau kan stuwen en ze succes kan laten beleven, elk op hun niveau,  "that is where the magic happens" ;)
Deze cursus voelt als een herlancering van mezelf als trainer!
Tim Verlinden (55 punten) - TC Blauwe Regen

Ik vond deze opleidingsweek zeer interessante en intensief. Het heeft mij veel bijgeleerd als trainer maar ook als speler zelf en als leerkracht. Vooraf had ik tijdens mijn lesgeven vooral problemen om er de fouten bij mijn spelers uit te halen en deze op een juiste manier bij te sturen. Door deze cursus te volgen merk ik wel dat ik nu een andere kijk heb op mijn spelers en hen op een juiste manier kan bijsturen. Hierdoor haal ik nog meer voldoening uit mijn lessen.
Sam Van Reeth (20 punten) - TC De Hasselt

Ik sta er van te kijken hoe hard het tennis is geevolueerd van toen ik de cursus initiator heb gevolgd 7 jaar geleden (2008). De cursus instructeur b was zeer intensief maar ik voel dat ik hier enorme stappen heb genomen als trainer. Wat mij het meest zal bij blijven is de grote focus op de game based approach waardoor ik nu met een andere blik kijk naar de trainingsoefeningen die ik opstel voor mijn lessen. De leuke en dynamische groepsfeer gekoppeld met het les krijgen van een topcoach maakte het voor mij een zeer leerrijke en toffe ervaring.
Raf Ceulemans (75 punten) - TC Putse

Voor mij was de cursus een heel goeie en vooral een leerrijke ervaring. Op voorhand had ik nooit gedacht dat er zo veel verschillende elementen werden behandeld (technisch, tactisch en mentaal tot het houden van een vergadering). Mijn eerder beperkte kennis die ik al had van vorige cursussen heb ik nu heel sterk kunnen aanvullen en daar ben ik heel blij om. Ik het het gevoel dat ik al een stuk ben geëvolueerd als trainer, maar ook dat een groot deel van die evolutie nog zal komen door gewoon veel les te geven. Ook de manier van lesgeven (vooral on court) vond ik goed. Na iedere geven les de nodige bijsturingen zonder te veel rond te pot te draaien zorgt ervoor dat je kritisch blijft kijken naar je eigen lessen, maar ook naar die van andere cursisten. Het was dus zeker een geslaagde week!

Emma Vandeputte (40 punten) - TC Bosterhout

Wanneer je als Initiator nog meer uitdaging zoekt in het lesgeven, maak je zeker de juiste beslissing om de cursus Instructeur B te volgen. Je wordt er niet alleen een beter lesgever van, maar het maakt ook nog meer wegen open om een betere tennisspeler te worden. Ik kan iedereen aanraden om zich meteen in te schrijven, want spijt zal je er immers nooit van hebben!!
Victor De Groof (55 punten) - TC Oase

De vernieuwde cursus Instructeur B was een enorm boeiende cursus met vele interessante en leerrijke items. De cursus zorgt voor een goede ontwikkeling voor jezelf als trainer. Dit heeft enkel positieve gevolgen voor je spelers en jezelf. Spelers kan je enorm helpen door tips te geven die je tijdens de cursus opgevangen hebt. Hierdoor zal hun niveau alleen maar verbeteren.
Door de vele dingen die ik heb bijgeleerd, heeft de cursus me ook nieuwsgierig gemaakt naar de cursussen Trainer B en A. De cursussen brengen je zoveel bij dat ik zeker wil verdergaan met volgende opleidingen.
Ben Gonnissen (60 punten) - TC Boneput