Initiator

Schrijf je in!

Infotheek Initiator

Volg onze Trainersgroep op Facebook!

 
 

Word Initiator

Initiator is de eerste trainersgraad. In deze opleiding krijg je tennistechnische en didactische fundamenten aangereikt om initiatie te geven aan startende kinderen en volwassenen. Je maakt kennis met het KidsTennis project van Tennis Vlaanderen en leert dit op een succesvolle in de club te implementeren.

Toelatingsvoorwaarden

 • Het attest Persoonlijke techniek is een verplichte deelnamevoorwaarde. De vereiste techniek zijn de eindprogressies in Rood. Hiervoor hebben we twee tips:
 • Spelers met een minimumklassement van 90 punten zijn vrijgesteld voor het attest persoonlijke techniek Initiator.

Klik hier om je in te schrijven voor de toelatingsproef!

Module 1 is sporttakoverschrijdend:

Vakken:

 • Didactiek (7u)
 • Veilig sporten preventief (4u) en curatief (4u)

Bekijk hier of je recht hebt op een vrijstelling voor deze module. 

Module 2&3 (45u) is sporttakspecifiek:

Tijdens deze modules worden de tennistechnische en didactische fundamenten aangereikt om les te geven aan startende kinderen en volwassenen.

Vakken:

 • Taakomschrijving van de initiator (1u)
 • Clubfuncties initiator (2u)
 • Basistechnieken, - tactieken en foutenanalyse KidsTennis (blauw/rood)  (11,5u)
 • KidsTennis fundamenten (blauw/rood) (8,5u)
 • Didactische oefeningen Initiator Tennis (22u)
Club Module 1, 2 & 3 Schrijf je in
TC Racso 29/06/2019 - 22/09/2019 Schrijf je in
Wimbledon 29/06/2019 - 21/09/2019 Schrijf je in
Topsportcentum 29/06/2019 - 14/09/2019 Schrijf je in
TC Rumbeke 16/08/2019 - 02/11/2019 Schrijf je in
TC O TC Iris 16/08/2019 - 02/11/2019 Schrijf je in
TC Heiveld 16/08/2019 - 02/11/2019 Schrijf je in
TC Gym 23/10/2019 - 22/12/2019 Schrijf je in


 

Met de cursus Initiator willen we innovatief zijn. De cursus wordt opgedeeld in verschillende cursusmomenten en van cursisten zal verwacht worden dat ze tussen de cursusmomenten op hun club of de club van een medecursist praktijkopdrachten kunnen uitvoeren. Voor de praktijkopdrachten zijn kids op de club, camera op telefoon, bluetooth headset en een vaste hand alles wat nodig is om dit te realiseren. Voor de theoretische verwerkingsopdrachten vragen we een minimum van tijd om goed voorbereid te zijn voor de volgende cursusdag. Het resultaat waar we voor willen gaan is nog meer interactie tijdens de cursus en nog interessantere cursusmomenten voor de cursisten.

Module 4 bestaat uit een:

 • Lesgeefstage op eigen club (intern = 4u) + verslag. Onder begeleiding van een gediplomeerde trainer met min. 5 jaar ervaring op niveau Initiator assisteer je bij de KidsTennislessen Blauw en Rood. 
 • Lesgeefstage op andere club (extern = 4u + verslag. Voorwaarde voor selectie van de club voor externe stage is dat de club het label 'Jeugdvriendelijke Tennisclub met Erkende Tennisschool' heeft en/of in de top 30 van het Jeugdfonds staat. Onder begeleiding van een gediplomeerde trainer met min. 5 jaar ervaring, bij voorkeur min. niveau Instructeur B assisteer je bij de KidsTennislessen Blauw en Rood. 
 • Assisteren op een activiteit (4u) van Tennis Vlaanderen + verslag. Inschrijven kan via deze link.

Belangrijke documenten (klik om te openen):

Fred Jacob - Tennis World Academy (TC 7de Olympiade):

"Mijn passie is om les te geven. Om kinderen niet alleen maar plezier te geven, maar ook om ze bij te laten leren en te laten groeien in de tennissport. Maar passie alleen is niet voldoende. Je hebt ook een grote bagage nodig van kennis en oefentechnieken. Dit is wat de opleiding `initiator' je als beginnende lesgever kan aanbieden.
Door het volgen van deze opleiding krijg je veel handvaten aangereikt om de kinderen op een leuke, maar vooral ook goede en verantwoorde wijze tennis te leren.
Maar hier stopt het niet, ik ben al gestart met `instructeur B' om me nog verder te ontwikkelen als lesgever."