G-tennis

Beleef G-sport op jouw manier!

Tennis is een sport die veel mensen aanspreekt, ook mensen met een beperking. G-tennis staat als overkoepelende term voor alle handicapgroepen (sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische of een auditieve handicap) die tennis beoefenen. De meest voorkomende zijn rolstoeltennis (R-tennis) en tennis voor personen met een verstandelijke handicap (VE-tennis).

Een rolstoeltennisser (R-tennis) heeft een fysieke beperking door permanent functieverlies ter hoogte van de onderste ledematen. Dit betekent dat de speler mobiliteitsproblemen ondervindt, zoals verlamming, amputatie of een andere spier-, zenuw of beenderaandoening. De minimale handicap wordt door specialisten vastgesteld. Er zijn twee categorieën in tennis.

 • Spelers met beperkingen aan twee ledematen
 • Spelers met beperking aan drie of meerdere ledematen (`quad' categorie). In deze categorie wordt de racket meestal aan de hand getaped of wordt er getennist vanuit een elektronische rolstoel.

VE-tennis is tennis voor personen met een verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornissen. Ook mensen met een motorische beperking (niet rolstoelgebonden) kunnen op clubniveau deelnemen aan VE-tennis.
Plezier en enthousiasme staat voorop.

 • VE-tenniscriterium
  Tennis Vlaanderen organiseert i.s.m. een competitie manager VE-tennis, jaarlijks een 10 tal recreatieve dagtornooien voor jong en oud met een verstandelijke beperking. Spelers worden ingedeeld op niveau, zelf startende G-tennissers kunnen reeds deelnemen!
  Plezierbeleving en enthousiasme staan voorop. Ben je een veelspeler dan ontvang je na 5 deelnames een leuk geschenk.
 • R-tenniscriterium
  Tennis Vlaanderen en AFT organiseren i.s.m. een competitie manager jaarlijks een 10 tal roltoeltennis tornooien (R-tennis). Gedurende een volledige dag worden verschillende wedstrijden gespeeld.
  Jaarlijks vind het slot plaats tijdens het Belgisch Kampioenschap.
 • ITF organiseert internationale rolstoeltennis tornooien, waaronder de meest gekende gekoppeld aan de Grand Slam tornooien en de Masters.
 • In Vlaanderen worden jaarlijks een 3 tal internationale R-tennis tornooien gespeeld: Flanders 25 (Stade Leuven), Memorial Jens Van Herck (Ter Rivieren) en de Junior Roller Open (Knokke Heist)

De opleiding Initiator rolstoeltennis richt zich naar tennistrainers die zich willen verdiepen in het rolstoeltennis en/of beginnende of recreatieve rolstoeltennissers willen initiëren.
Om toegelaten te worden is een diploma Initiator Tennis vereist of ermee gelijkgesteld zijn. Vrijstellingen kunnen aangevraagd worden via de EVC procedure.

Het programma (totaal 22u)

 • Techniek en mobiliteit voor rolstoeltennissers: 5 u via E-learning + 2u praktijk
 • Didactische oefeningen Initiator Rolstoeltennis: 7u via Praktijkdag in samenwerking met KNLTB (Nederlandse Tennisbond)
 • Stage Initiator Rolstoeltennis: 6u in een erkende Rolstoeltennisclub
 • Feedback en reflectie stage Initiator Rolstoeltennis: 2u
 • Examen

Bekijk hier het opleidingsstramien.

Een 200 tal G-sporters spelen momenteel in één van de clubs met een specifieke G-werking. Deze clubs hebben een specifiek aanbod om de sporters met een fysieke en/of verstandelijke beperking te integreren. Een actief aanbod met G-tennisleden is een voorwaarde om erkend te worden als tennisclub met het kenmerk G-werking. Clubs die hun G-project kenbaar maken en opstarten, krijgen ook de tijdelijke erkenning. In ruil hiervoor ontvangen de clubs financiële en/of logistieke ondersteuning van Sport Vlaanderen en Tennis Vlaanderen.

Via `Zoek een club' vind je de clubgegevens van de G-tennisclubs.

Volgende clubs hebben een actieve G-werking:

Gewest Clubs Aanbod Contact G-tennisverantwoordelijke
Antwerpen Heistse TC (Hallaar) VE-tennis do_debelder@hotmail.com
  TC Forest Wheels
(Sint-Katelijne-Waver)
rolstoeltennis verhoevenels@telenet.be
  TC Spinnis rolstoeltennis tom.smet1@telenet.be
  TC Zevenbergen (Lier) VE-tennis wimkevelaerts@hotmail.com
  TC De Dageraad VE-tennis baetenhilde@hotmail.com
Oost-Vlaanderen TC Hof ter Burst (Lebbeke) VE-tennis
rolstoeltennis
philippe.semal@gmail.com
  TK De Pinte VE-tennis  
  Tennis 2000 rolstoeltennis roland@abac-baan.be
  TC Racso (Destelbergen) VE-tennis
rolstoeltennis
bram.verbraeken@racso.be
  TC Standaard Wetteren VE-tennis hubert.van.damme1@pandora.be
West-Vlaanderen L'Armorial De Panne VE-tennis
rolstoeltennis
bvdhaute@gmail.com
  TC Bloemenhof (Wevelgem) VE-tennis frankdegeeter@skynet.be
  Knokke Zoute TC VE-tennis
rolstoeltennis
verhaeghe.christophe@telenet.be
  Ostend Tennis Club VE-tennis
rolstoeltennis
vainevan@hotmail.com
  TC Rumbeke (Roeselare) VE-tennis
rolstoeltennis
curd.neyrinck@skynet.be
Vlaams-Brabant TC Smash Londerzeel VE-tennis evelyn.vanpuyvelde@hotmail.com
  K. Stade Leuven TC VE-tennis
rolstoeltennis
gertvos69@gmail.com
Limburg TC Lummen VE-tennis jos.biesmans@tc-lummen.be
  vzw Tennis Paal VE-tennis  
  TC Tenkie Hasselt VE-tennis sarah_liwerski@hotmail.com
  GT Tessenderlo VE-tennis lotte@gttessenderlo.be
  K. Tongerse TC (Tongeren) VE-tennis robby.stoffels@skynet.be
  TC Wimbledon (Wilderen) VE-tennis
rolstoeltennis
linda.goffings@telenet.be
  TC Winterslag (Genk) VE-tennis angela.verding@hotmail.com
  TC Boneput rolstoeltennis florisonline@hotmail.com
  GT Keiheuvel VE-tennis tom.backx2@telenet.be

 

I.s.m. Sport Vlaanderen bieden we jaarlijks tennisclubs met een opstartende of duurzame G-tenniswerking de kans om een Open G-tennisdag te organiseren.
Dit kan zowel voor R-tennis (rolstoeltennis) als voor VE-tennis (tennis voor personen met een verstandelijke beperking). Jullie bepalen zelf de doelgroep alsook de partners (scholen, MPI, revalidatiecentra,…) waar je mee samenwerkt. Tennis Vlaanderen biedt ondersteuning bij de promotie vooraf en de organisatie op de open G-tennisdag. Samen met een afgevaardige expert G-tennis wordt een animatiedorp opgezet opdat iedere deelnemer maximaal kan genieten van de kennismaking met de mooiste sport.
Raadpleeg het draaiboek voor een rolstoeltennisdag en/of het draaiboek voor een open G-tennisdag voor mensen met een verstandelijke beperking.

Doe hier je aanvraag voor een Open G-tennisdag.
Meer info? dieter.dellaert@tennisvlaanderen.be

België heeft met Joachim en Jef 2 absolute toppers in het rolstoeltennis. Zij zijn sterke rolmodellen voor nieuwe aankomend talent.
Sinds 2022 is rolstoeltennis één van de 4 rolstoelsporten die een specifiek talentenstatuut hebben voor jonge spelers. De ondersteuning van de talenten valt onder de bevoegdheid van Parantee-Psylos. Tennis Vlaanderen organiseert een jaarlijkse ‘talent training rolstoeltennis (TTR)'  om talenten te scouten en te voorzien van een performant speleropvolgsysteem via ProTennisData. Het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) helpt spelers en coaches om gerichte doelstellingen op te maken. In deze nota vind je meer informatie over de omkadering van talenten rolstoeltennis.

Vragen?

Een G-werking opstarten? Wij helpen je graag verder via een inleidend gesprek en een beknopte handleiding. Voor al je vragen over G-tennis, contacteer: Dieter Dellaert, projectverantwoordelijke G-tennis via dieter.dellaert@tennisvlaanderen.be of 0485/71.63.84

Bekijk hoe onze wereldtopper Jef Van Dorpe jong en oud inspireert!

Music for Life