Scouting (6-8 jaar)

Infotheek Scouting

TitelPublicatiedatum
Scoutingtraject21/03/2021
Presentatie Talent Days ouders21/03/2021
Infosessie Talent Days - hand-outs21/03/2021

FASE 1: Test je talent tijdens de provinciale Talent Days

Tijdens de provinciale Talent Days gaan de talentscouts van Tennis Vlaanderen op zoek naar de 7- en 8-jarige talentjes die ervan dromen om ooit een toptennis(t)er te worden. Deze Talent Days worden 2 maal (november/december en mei/juni) per provincie per jaar georganiseerd.

Je kan deelnemen doordat je clubtrainer je inschreef of doordat je een video doorstuurt waarop je een aantal balwisselingen met forehand en backhand toont. Wanneer de talentscout van Tennis Vlaanderen je video positief beoordeelt, word je uitgenodigd voor de provinciale Talent Day. Via infomomenten voor de ouders tijdens de Talent Days, geeft Tennis Vlaanderen van bij de start een aantal richtlijnen mee.

Lees er hier meer over.

FASE 2: Regionale Detectiestage

Tijdens de Talent Days ben je opgevallen als een `Talentvolle clubspeler'. Daarom word je door Tennis Vlaanderen uitgenodigd voor een driedaagse trainingsstage, waar je elke dag 75 minuten motorische oefeningen en anderhalf uur uitdagende tennisoefeningen krijgt voorgeschoteld. Het is verplicht om minimum 1 stage van periode 1 (augustus of herfstvakantie) en 1 stage van periode 2 (kerst of krokusvakantie) te volgen, maar wie wenst kan ook deelnemen aan 3 of 4 stages. Na periode 1 zal geen selectie gemaakt worden zodat de kinderen automatisch doorstromen naar periode 2. Na periode 2 wordt wel een selectie gemaakt om door te stromen naar de pré-identificatiestage (Paasvakantie).

Spelers van de groep U7 die niet doorstromen naar een KDT-selectie, worden in het volgende schooljaar automatisch terug opgenomen in het scoutingtraject. Op die manier willen we ‘late ontwikkelaars' toch voldoende lang blijven opvolgen.

Na elke stage wordt overleg gepleegd tussen de KDT manager Laurence Courtois/ talentscouts en de persoonlijke trainer van de jonge speler. Op die manier kunnen we de ontwikkeling van het kind (voornamelijk de technische ontwikkeling) nog beter richting geven, volgens de vooropgestelde ontwikkelingslijn.

FASE 3: Overkoepelende Pre-Identificatiestage

De `sterke clubspeler' die doorstroomt vanuit de Regionale Detectiestage krijgt een 3-daagse Pre-Identificatiestage aangeboden op het Topsportcentrum in Wilrijk. Gedurende de 3uur-durende trainingsdag werken de spelers een tennis- en een conditietraining af. Tijdens de conditietraining worden de speler onderworpen aan de motorische testbatterij van het Kids Development Team. De Pre-identificatiestage wordt georganiseerd in de Paasvakantie.

FASE 4: Overkoepelende identificatiedag

Tijdens de KDT- Identificatiedag van Tennis Vlaanderen worden de `vaardige clubspelers' van 8 tot 12 jaar onderworpen aan een tennistieke testbatterij die wordt afgenomen door KDT Coördinatoren en Talentscouts. Op basis van de selectiecriteria kunnen spelers uitgenodigd worden voor het Kids Development Team.

Verantwoordelijken en vragen?

Verantwoordelijke Scouting & KDT: Laurence Courtois -  scouting@tennisvlaanderen.be