Klassementen - FAQ

De tornooien die doorgaan tijdens de klassementsberekening zal je nog spelen met je oude klassement. Voor de tornooien die je speelt met je nieuwe klassement kan je je pas inschrijven ná de klassementsberekening. Dit zal duidelijk aangegeven staan bij de tornooi-info. Opgelet: voor sommige tornooien die kort na de berekening starten heb je dus minder tijd om je in te schrijven.
Spelers met een klassement 95 punten en hoger krijgen een rangnummer. Dit nummer bepaalt je plaats op de Belgische ranglijst. De plaatsing van reekshoofden voor Heren en Dames 1 gebeurt op basis van dit rangnummer.
Speel je minstens 2 enkelmatchen gedurende 2 opeenvolgende periodes (= 1 jaar), dan krijg je een berekening. Met 2 opeenvolgende periodes bedoelen we vanaf ‘november tot eind mei' en van ‘begin juni tot oktober' (of vice versa). We doen namelijk 2 berekeningen per jaar, nl. in juni en oktober. De eerste maal dat we een berekening gaan doen in juni, zal pas in juni 2020 zijn.
 • Speel je minder dan 2 enkelmatchen over 2 afgelopen periodes (= 1 jaar), dan krijg je geen berekening en behou je je klassement (spelers met een rangnummer behouden nog 1 jaar hun klassement en worden laatste gerangschikt met vermelding BIS).
 • Blijf je verder (= langer dan 2 voorgaande periodes) inactief, dan
  • daal je 1 klassement na 18 maanden (spelers met rangnummer dalen 1 klassement en worden als laatste BIS genummerd van dat klassement)
  • daal je vervolgens 1 klassement na elke daaropvolgende 18 maanden.
 • Tot het jaar waarin je 34 jaar wordt is de daling beperkt tot max. 4 klassementen. Vanaf 35 jaar kan je verder onbeperkt dalen (max. 1 klassement per 18 maanden).
 • Van zodra een speler ooit als minstens 5 punten geklasseerd werd, kan ie nooit dalen naar 3 punten.
Het klassement dat je behaalt in juni telt enkel voor de daaropvolgende tornooien. In juni tot september speel je verder interclub met het klassement dat je behaalde in oktober.
Na de berekening in juni dien je de daaropvolgende tornooien te spelen in de reeks waartoe je behoort volgens je nieuwe klassement.
Er wordt inderdaad minder competitie gespeeld in de winter dan in de zomer. Om dit op te vangen nemen we per berekening de punten van de afgelopen 2 periodes (= 1 jaar). Bepaalde resultaten kunnen dus 2 x meetellen.
 • Voorbeeld: je speelt 11 tornooien in juli/augustus, 1 tornooi in kerstvakantie.
  • => berekening in juni gebeurt op basis van de beste 8 resultaten uit deze 12.
  • In de daaropvolgende berekening in oktober kan het zijn dat het resultaat van kerstvakantie meetelt voor zover het tot de beste 8 resultaten behoort.

Heb je niet zo'n goed seizoen achter de rug, dan nog zal je met een positief saldo eindigen. Er zijn immers geen minpunten meer te verdienen. De betere spelers zullen automatisch meer punten verzameld hebben en komen daardoor hoger uit in de piramide. Op basis van je totaal behaalde punten, krijg jij een plaats binnen de piramide.

Jazeker! Resultaten behaald in ITF Junior (U18) of Tennis Europe (U12, U14, U16) tellen mee in de berekening. Hiervoor werden ook puntenschalen uitgewerkt. Deze resultaten worden mee opgenomen bij de Belgische resultaten en bepalen zo mee de beste 6 resultaten.

De spelers met minstens 10 ATP/WTA-punten worden als 115 punten (het vroegere A Internationaal) geklasseerd en dit in volgorde van hun ATP/WTA-ranking.

 • Geef je walkover, dan krijg je de punten van de ronde waarin je walkover geeft (behalve indien je walkover geeft in je eerste match), ongeacht de walkover gewettigd (WO) of ongewettigd (Forfait) is.
 • Je krijgt hierbij geen minpunten voor je klassement, maar je wordt wel gesanctioneerd via het Huishoudelijk Reglement:
  • Geef je ongewettigd walkover, dan krijg je 5 strafpunten (a rato van 1 per week).
  • Geef je gewettigd walkover, dan is krijg je de eerste 2 overtredingen (a rato van 1 per week) geen strafpunten, vanaf de derde week dat je gewettigd walkover geeft, krijg je 3 strafpunten.
 • Strafpunten door WO en FF worden 24 maand bijgehouden en vervallen 2 jaar na datum.
 • Totaliseer je 10 strafpunten, dan word je 2 weken geschorst.
Win je de match met walkover, dan krijg je minstens de punten voor de ronde die je behaalde door die walkover. Het enige verschil met een normaal gewonnen match is dat je voor die match geen extra bonuspunten krijgt.

Infotheek