Kids Development Team (7-12 jaar)

Infotheek

TitelPublicatiedatum
Kids Development Team 2018-201925/09/2018

Ethias Tour Reeks 1 Plus tornooien

StartdatumClub
Er werden geen tornooien gevonden

Ethias Tour Reeks 1 tornooien

StartdatumClub
Er werden geen tornooien gevonden

Vlaams Jeugdkampioenschap

Het Jeugdkampioenschap gaat door tijdens het Feest van de Jeugd!

BK Jeugd en Volwassenen

Memorial Vandewiele

Lees meer over dit de Memorial Vandewiele, de intergewestelijke teamcompetitie voor de beste Vlaamse spelers onder 12 jaar

Vragen?

Secretariaat Topsportcentrum: topsportcentrum@tennisvlaanderen.be

Volg het centrum en topsportresultaten op Facebook!

 
 

Het `Kids Development Team' is een project van Tennis Vlaanderen voor spelers van 7 tot 12 jaar met als doel jonge competitieve spelers te identificeren en maximaal te laten ontwikkelen.

Visie?

De visie voor "KDT" is het vormen van tennisatleten in al zijn facetten.
Dit betekent:
 1. Het detecteren van talent
 2. Het ontplooien van zijn/haar atletenpersoonlijkheid
 3. Het optimaal ontwikkelen van zijn/haar algemene en specifieke motorische vaardigheden

Om dit te bereiken staan volgende drijfveren centraal:

 1. Gediplomeerde (minimaal Trainer B) en sterk gemotiveerde jeugdtrainers laten werken met geselecteerde talenten
 2. Het ontwikkelen van een sterke winnaarsmentaliteit in een gezonde leeromgeving die jongeren stimuleert om op de weg naar het toptennis te komen en te blijven
 3. Het optimaal technisch en praktisch ondersteunen en adviseren van alle betrokkenen op de meest toegankelijke manier

Ondersteuning KDT

Voor het schooljaar 2018-2019 zal de focus van het Kids Development Team (in vergelijking met de voorbije schooljaren) meer liggen op de begeleiding van trainers en ouders, bovenop een wekelijkse training voor de spelers. Via intensievere individuele contacten is het de bedoeling om de ontwikkeling van de spelers op een doeltreffende manier de juiste richting te geven.

Daarom zal elke leeftijdsgroep begeleid worden door een afzonderlijke KDT-coördinator die in regelmatig overleg met de trainer en als duidelijk aanspreekpunt voor de ouders, elke speler kan laten ontwikkelen op de vooropgestelde KDT ontwikkelingslijn.

Kunnen trainen met sterke leeftijdsgenoten zorgt dat het niveau van elke speler grote stappen voorwaarts zet. Via een wekelijkse tennis- en conditietraining wordt zeer gericht getraind aan de opportuniteiten die zich per leeftijd voordoen. Alle spelers krijgen een brief van de federatie om afwezigheden op school te rechtvaardigen. Eén overkoepelende training geeft trainers en clubs de kans om hun spelers te integreren in sterke groepen op de eigen club. Initiatieven om spelers van verschillende clubs samen te brengen in een regionale training, juichen wij zeker toe en we kunnen deze trainingen zeker ondersteunen via onze ontwikkelingsvisie en uitgeschreven trainingsplanningen.

Het opleiden van een talentvolle speler gaat gepaard met het werken naar doelstellingen en het evalueren van deze doelstellingen. Via overleg tussen de betrokken trainers (KDT en persoonlijke trainer) is het de bedoeling om deze doelstellingen zo concreet mogelijk te maken en ze te plaatsen binnen een lange termijnontwikkeling. Daarom worden, verspreid over het schooljaar, stagedagen georganiseerd waar naast een normale tennistraining ook consultancymomenten (overleg met de tennis- en conditie coördinatoren KDT) voor de persoonlijke tennistrainer worden georganiseerd. Om de kansen op ontplooiing van de speler optimaal te houden, raden we sterk aan dat een persoonlijke trainer 3 consultancymomenten per jaar bijwoont. Dit wordt meegenomen in de erkenning van KDT trainers.

Voor de spelers worden tijdens de stagedagen ook Be Player sessies georganiseerd. Dit zijn workshops waar ze meer inzicht krijgen en kennis verwerven in tennistactische situaties, mentale ontwikkeling, gezonde voeding,¿

Naast de tennisconsultancy wordt ook overleg op conditioneel gebied georganiseerd. Voor deze conditieconsultancy wordt zowel de persoonlijke tennis- als conditietrainer uitgenodigd.

Om het maximale te halen uit het begeleiden van spelers is een sterke persoonlijke trainer (gediplomeerd en met de nodige ervaring) essentieel. Het Kids Development Team investeert daarom mee in het voortdurend verder ontwikkelen van de omkadering van de spelers. Via Be Coach-opleidingen worden de trainers geholpen in het opdoen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om talentvolle spelers onder 12 jaar te begeleiden. Daarnaast zullen ze hulpmiddelen (opvolgsysteem PROTENNISDATA voor het opstellen van doelstellingen, maken van trainingsplanningen, technische en tactische tools) krijgen om de juiste profilering en evaluaties van spelers te kunnen maken. Via tussentijdse opvolging (communicatie via telefoon en email, overleg tijdens tornooien,¿) kan de ontwikkeling van de speler verder worden besproken en doelstellingen, waar nodig, worden bijgestuurd.

De ouders van geselecteerde KDT spelers krijgen advies in Coach de ouder-bijeenkomsten waar er dieper wordt ingegaan op alle facetten van het optimaal begeleiden van jonge spelers door ouders. Naast de coach de ouder- infosessie trachten we het contact tussen ouders en KDT-coördinatoren te stimuleren via open trainingen (ouders worden uitgenodigd op de tennisbaan, 2x per jaar) en contactmomenten (ouders kunnen individueel gesprek vragen met KDT-coördinator, 2x per jaar). De KDT-verantwoordelijke per leeftijdsgroep is een permanent aanspreekpunt gedurende het KDT seizoen.

Bij de start van het winterseizoen krijgen de ouders en trainers advies over het racket en de snaren van de speler. De rackets worden opgemeten door Dieter Calle tijdens de infosessie (verder informatie volgt later) en geanalyseerd door Walter Van Den Brandt. Gedurende het schooljaar kan met Walter contact worden opgenomen om racketveranderingen te bespreken.

De KDT spelers worden bij de start van het schooljaar en tijdens de stagedagen gescreend door de kinesist, verbonden aan Tennis Vlaanderen. Deze screening heeft meerdere doelen:

 • preventief op zoek gaan naar de zwakkere schakels in het lichaam om zodoende letsels te voorkomen (blessurepreventie)
 • gerichte invulling van de conditietrainingen
 • lichamelijk mogelijk maken om tennistechnische aanpassingen te doen.

Op basis van deze screening wordt een advies gegeven, waarmee de persoonlijke tennis- en/ of conditietrainer aan het werk kan. Op vraag van de ouders en persoonlijke trainers kunnen we jullie in contact brengen met onze kinesist, om op eigen initiatief verdere opvolging te bespreken.

Verantwoordelijken?

Verantwoordelijke KDT Laurence Courtois (laurence.courtois@tennisvlaanderen.be)
KDT tennis- coördinatoren
 • Kristof Van Deun
 • Dominique De Boeck
 • Frederik Mertens
KDT conditie-coördinatoren
 • Ruben Neyens
 • Stijn Loos

 

Kids Development Team '18-'19

Bekijk hier de lijst van de geselecteerden voor het schooljaar 2018-2019.