Programma kaderdagen

Uurschema Competitietennis Breedtetennis Clubwerking Conditietraining
9u45-10u45 Transitioning to the net & net play skills Starten van het punt in KidsTennis Rood  "Teens don't play and we don't care" Conditiespeeltuin voor KidsTennis Oranje/Groen
Simon Wheatley (LTA) - terrein 4
Doelgroep: Competitietrainer, Trainer B&A, KDT & JDT-trainer
Ruben Neyens - terrein 1
Doelgroep: KidsTennisverantwoordelijke, Initiator & Instructeur B
Valentijn Pattyn - theorie (boven)
Doelgroep: Initiator & Instructeur B, KidsTennisverantwoordelijke, Tienerverantwoordelijke
Nick Maes & Bram Beynen - sportzaal
Doelgroep: Conditietrainer, KidsTennisverantwoordelijke
In deze sessie gaan we dieper in op kernvaardigheden die spelers nodig hebben om kwaliteitsvol op te komen naar het net en effectief te zijn bij het volleren. Tactisch positiespel en speelpatronen staan centraal naast het ontwikkelen van technische vaardigheden i.f.v. neutraal vs. offensief en defensief netspel. Het starten van het punt is een vaardigheid die noodzakelijk is om wedstrijden te spelen. Vele kinderen (in Oranje) hebben moeite om deze vaardigheid onder te knie te krijgen en vinden de opslag (en terugslag) daarom vaak niet leuk. Om onze spelers vaardiger te maken in het starten van het punt is het belangrijk dat we op jonge leeftijd starten en het regelmatig oefenen op een speelse manier. Tijdens deze sessie vertrekken we vanuit het concept om steeds de opslag en de terugslag samen te oefenen. Met behulp van het principe van de "stimulerende leeromgeving" creëren we uitdagende partneroefeningen. We hebben KidsTennis, competitieteams, Start to Tennis, Tennis Work Out,... allemaal mooie en waardevolle projecten. Tegelijkertijd moeten we toezien hoe de terugloop van tennisspelers in de tienerjaren jaar na jaar toeneemt... teens don't play and we don't care... Het lijkt erop dat we machteloos toekijken langs de zijlijn. Toch is er de overtuiging dat met de juiste `product placement'
tennis voor tieners een succesverhaal kan zijn. Nieuw project voor 2018...!
(deze sessie sluit aan bij de praktijksessie "Kwalitatieve tennistraining, de coach als DJ")
Meer en meer clubs bieden conditie- en coördinatietraining aan voor hun KidsTennisspelers. Vanaf Oranje (8-9 jaar) kan worden gestart met "leren trainen aangezien spelers rijp zijn om individueel en complexer te werken. In deze sessie krijg je oefenstof en tips om een conditionele speeltuin (fun, fit en fijn) te creëren. 
 

Simon is verantwoordelijke voor de High Performance trainersbegeleiding binnen LTA British Tennis. Hij is een ervaren spreker op tal van internationale topcongressen zoals Australian Open, World Wide Coaches Conference, Baltic Coaches Conference,... daarnaast is hij ook een erkende ITF Tennis iCoach Expert. 

Ruben is sporttechnisch verantwoordelijke binnen het departement Clubwerking. Hij staat in voor projecten zoals KidsTennis, Start to Tennis, Tennis Work Out. Sinds 10 jaar is ook docent bij de Vlaamse Trainersschool. Daarnaast is hij conditietrainer op het Topsportcentrum en de manager van de conditieopleidingen binnen Tennis Vlaanderen.  Valentijn is hoofd van Clubwerking en staat in voor de ondersteuning van clubs i.f.v. een kwaliteitsvolle werking. Hij runt de dagelijkse werking binnen het team van Clubwerking: Jeugdfonds, trainersopleidingen, Padel,...  Nick is conditietrainer Performance en actief op TC Beckhand en TC Brughia. Daarnaast is hij ook bewegingscoach bij Intelligent Motion en Multi SkillZ coach.
Bram bezig met de opleiding conditietrainer Performance en actief bij KTC Diest. Hij heeft ook ervaring binnen KidsTennis en is een M-coach. 
 

 

11u00-12u00 Lets talk about high performance tennis Rallyvaardigheden in Rood Rolstoeltennis, ook in jouw tennisclub(?) Geïntegreerde benadering van open agility en cognitieve training
Tom Devries - theorie (boven)
Doelgroep: Competitietrainer, Trainer B&A, JDT-trainer
Simon Wheatley (LTA) - terrein 4
Doelgroep: KidsTennisverantwoordelijke, Initiator & Instructeur B
Christophe Verhaeghe / Gert Vos - terrein 1
(deze sessie loopt tem 12u30!)
Doelgroep: Rolstoeltennistrainer, Initiator & Instructeur B, clubmedewerker
Bram Swinnen - conditiezaal
Doelgroep: Conditietrainer
In kleine groepjes bespreek je èn vorm je een mening over een aantal tactisch/mentale stellingen gericht op het ITF junioren circuit die finaal plenair worden besproken. Maximaal 10 groepjes van 5 personen Deze sessie geeft trainers praktische tips om tactische en technische vaardigheden te ontwikkelen bij jonge kinderen om effectief een rally te spelen. We doorlopen de leerlijn van beginnende speller in Rood tot gevorderde Rode Rallyrobot. Deze sessie is gericht op groepstraining waarbij impliciet leren centraal staat. Trainer rolstoeltennis: een nieuwe uitdaging voor menig tennisleraar. Maak kennis met de kleine verschillen om rolstoeltennissers op te leiden binnen jouw bestaande tennistraining en/of clubwerking. Tijdens deze sessie geven experts inzicht in de ontwikkelingsdomeinen van het moderne rolstoeltennis. Tennis-specifiek cognitief trainen verhoogt de capaciteit van het werkgeheugen zodat de informatie uit de omgeving en bewegingsfeedback sneller en efficiënter verwerkt kunnen worden. Tevens verhoogt de concentratie en focus door specifieke taken aan te bieden die een doorgedreven interactie tussen de linker en rechter hersenhelft vereisen. Dit alles gebeurt in een tennis-specifieke setting  en onder tijdsdruk. Tegen een goede tegenstander die aan een hoog tempo speelt wordt de mentale verwerkingssnelheid van spelers vaak overweldigd, wat resulteert in slechte tactische beslissingen. Door cognitieve tennis-specifieke training kunnen spelers informatie sneller verwerken en adequatere tactische beslissingen nemen.
  Tom is trainer op het Topsportcentrum van Tennis Vlaanderen. Daarnaast heeft hij sterke expertise opgebouwd qua TopTennis als coach van onder andere Kimmer Coppejans, Elise Mertens en Demi Schuurs.  Simon is verantwoordelijke voor de High Performance trainersbegeleiding binnen LTA British Tennis. Hij is een ervaren spreker op tal van internationale topcongressen zoals Australian Open, World Wide Coaches Conference, Baltic Coaches Conference,... daarnaast is hij ook een erkende ITF Tennis iCoach Expert. Christophe Verhaege is een expert binnen het rolstoeltennis. Hij heeft verschillende spelers begeleid op nationaal en internationaal circuit.
Gert is zelf een rolstoelatleet met ervaring op het internationale circuit. 
Bram is de high-performance specialist bij Move to Cure, waar hij verantwoordelijk is voor de sportspecifieke revalidatie en training van topatleten, waaronder een aantal tennisspelers. Hij heeft reeds meer dan 15 ervaring als kinesist en performance coach in topsport.
 
12u00-13u00 Middaglunch - enkele demosessies/ trainingen
13u00-14u00 Tactische shot-keuzes Kwalitatieve tennistraining, de coach als DJ Branding, hoe maak je jouw club cool? Schouderpreventie voor de tennisatleet: from basics to essentials
Johan Van Herck - terrein 4
Doelgroep: Competitietrainer, Trainer B&A, KDT & JDT-trainer
Dominique De Boeck - terrein 1
Doelgroep: Initiator & Instructeur B, Hoofdtrainer, KidsTennisverantwoordelijke, Tienerverantwoordelijke
Verschillende sprekers/clubs - theorie (boven)
Doelgroep: Hoofdtrainer, clubmedewerker, KidsTennisverantwoordelijke
Stijn Loos - conditiezaal
Doelgroep: Conditietrainer
Eén van de belangrijkste dingen die je moet beheersen als degelijke tennisser is het vooruitdenken. Verder denken dan deze bal, een tactisch plan paraat hebben voor het hele punt, weten wat voor een bal je kan verwachten en wat jij vervolgens voor bal wil slaan en wat je daarmee weer wil bereiken. On court moet je trachten dit te vertalen voor de spelers: 1. Breng de speler in een situatie - 2. Laten ontdekken van de situatie - 3. Gerichte feedback geven i.f.v. keuzes en uitvoering. Wanneer spelers sterk worden in het benutten van de spelopportuniteiten, kan je spreken van vaardige (wedstrijd)spelers. Een goede trainer zorgt voor fun en kwaliteit. In deze on court workshop (met recreatie- en clubcompetitiespelers) gaan we aan de slag met de componenten van een kwaliteitsvolle training. Hoe kan je oefenstof aanpassen ifv technische, tactische, conditonele of mentale eigenschappen. Hoe kan je op een leuke manier opslag, terugslag, bal 3 en bal 4 trainen. Door als `DJ' de schuifbalken te verschuiven kan een oefening impliciet andere vaardigheden uitlokken. Oefenstof gevarieerd herhalen zorgt voor guided discovery op zijn best. Een must voor alle trainers en een ideale workshop om op de kalender van interne clubbijscholing op de club te plaatsen.
(deze sessie sluit aan bij de theoriesessie "Teens don't play and we don't care")
Branding zet je tennisclub op de kaart en roept bepaalde gevoelens en interesses op bij jouw doelgroep. Het draagt je identiteit uit en maakt je tot een merk. Via enkele inspirerende voorbeelden uit verschillende clubs willen we de tennistrainer en clubmedewerker prikkelen om ook jouw tennisclub nog meer in de spotlight te plaatsen. Tennis is een zeer belastende sport voor de schouder. De sport vereist meerdere herhalingen van maximale bewegingsamplitudo met grote krachten bij elke slag. Vanwege het repetitieve aspect zien we zeer regelmatig overbelastingsblessures optreden in en rond het schoudergewricht. Het doel van deze praktische sessie is om de meest voorkomende schouderblessures in tennis te bespreken. Met andere woorden: wat zijn de oorzaken, wat is het onderliggend mechanisme van de blessure en hoe kunnen we deze revalideren of nog beter, vermijden. Je zal zien dat aan de hand van enkele zeer nuttige en dynamische oefeningen en tips uit de praktijk dat schouderpreventie zeer makkelijk te implementeren is in de tennis- of conditietraining. Zo zal de kans op het ontwikkelen van overbelastingsblessures in de schouder significant verminderen.
  Johan heeft eigenlijk geen voorstelling meer nodig als onze Davis Cup kapitein. Hij behaalde net voor de 2e keer een finaleplaats met het team in en tegen Frankrijk (24-26 november). Daarnaast is Johan coach op het Topsportcentrum waar hij instaat voor de begeleiding van de Juniors en Profs. Johan zijn hoogste ATP-ranking ooit was plaats 65.  Dominique is eigenaar van TC 't Broeksken in Hamme. Daarnaast heeft hij doorheen de jaren een grote expertise opgebouwd binnen het KidsTennisverhaal als docent maar ook als spreker op verschillende congressen en workshops. Daarnaast is hij ook betrokken bij het Kids Development Team - U12.    Stijn is kiné bij Move to Cure en verbonden aan het Topsportcentrum van Tennis Vlaanderen voor de behandeling van de spelers van Tennis & Studie. 
   
14u15-15u15 Feedback internationale trainerscongressen New Drills voor de Tennis Work Out training Een actieve trainerswerking bij jou op de club!? Oog-handcoördinatie in Wit (en Lichtblauw)
Ivo Van Aken - terrein 4
Doelgroep: Competitietrainer, Trainer B&A, Hoofdtrainer
Joren Gielen - terrein 1
Doelgroep: Tennis Work Out-trainer, hoofdtrainer, Initiator & Instructeur B
Valentijn Pattyn - theorie (boven)
Doelgroep: Hoofdtrainer, clubmedewerker, KidsTennisverantwoordelijke
Lisa Decorte & Ylenia Farinelli -  sportzaal
Doelgroep : KidsTennisverantwoordelijke, Multimovebegeleider, Conditietrainer
Via deze sessie krijg je een samenvatting van de meest interessante sessies van het trainerscongres van ITF (World Wide Coaches Conference) en enkele collega-federaties: waar zijn andere landen met bezig en kunnen we hiervan leren? Je krijgt van enkele congressen een korte samenvatting die je nadien thuis verder kan analyseren en bekijken (via Tennis iCoach). Tennis Work Out is een sociale groepsactiviteit (tem 12 deelnemers per terrein) waarbij fun en bewegen centraal staan. In deze sessie reiken we vernieuwende oefenstof aan voor bestaande TWO-trainers, een variatie qua oefenstof voor tennistrainers en hopen we nieuwe trainers warm te maken voor de ééndagsopleiding TWO-trainer. Meer info: http://www.tennisvlaanderen.be/tennisworkout Een actieve tennisschool zorgt voor dynamische sportieve werking op de club. Voor veel clubs blijft het op vandaag een probleem om voldoende, goede trainers te vinden die zich willen engageren. In een aantal clubs halen bestuur/trainers ook aan dat er een spanningsveld is tussen belangen van club en tennisschool.  In deze sessie gaan we dieper in op een goede trainersaanpak. Wat mogen tennisclub en tennisschool van elkaar verwachten en hoe zorg je voor goede communicatie? Hoe zorg je voor instroom en doorstroom van trainers? Hoe kan je trainers gericht ondersteunen? Hoe betrek je trainers in de sportieve uitbouw van de club? Hoe kan je een verlonings- en eventueel bonussysteem voor trainers opmaken (diploma, anciënniteit, tennisniveau, tevredenheid, resultaten, extra taken,...)? Tijdens deze sessie zullen clubs met goed functionerende trainerswerking hun oplossingen op deze vragen formuleren. Praktisch gerichte sessie met nadruk op oefenstof en het gebruik van alternatieve materialen tijdens een les Wit/ Multimove. Oefenstof op basis van progressie met een knipoog naar tennis en focus op oog-handcoördinatie. Tips en tricks naar beleving en succeservaring bij kleuters. 
  Ivo is Technisch Directeur van Tennis Vlaanderen sinds 2016. Hij was vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van Topsport nationaal en internationaal als lid van de ITF Coaches Commissie. Daarnaast was hij ook coach van het Fed Cup Team met onder andere Sabine Appelmans, Kim Clijsters, Justine Henin, Dominique Monami,... Joren is als coach actief op TC De Krekel in Peer. Sinds de start van het Tennis Work Out project in 2015 is hij één van de toonaangevende coaches. Hij heeft veel on court expertise opgebouwd doorheen de laatste twee jaren.  Valentijn is hoofd van Clubwerking en staat in voor de ondersteuning van clubs i.f.v. een kwaliteitsvolle werking. Hij runt de dagelijkse werking binnen het team van Clubwerking: Jeugdfonds, trainersopleidingen, Padel,...  Ylenia is KidsTennisverantwoordelijke binnen K. Tennisclub Limburg-Maas. Zij staat in voor de wekelijkse KidsTennistrainingen Wit & Blauw.
Lisa is een experte Multimove door haar jaren on court ervaring met deze specifiek doelgroep. Zij is actief op KTG Houtland en is ook betrokken in het verhaal van de KidsTennis Relaunch. 
    
15u15-16u00 Afsluitende receptie en netwerkmoment