G-tennis

Music for Life

Vragen?

Is G-tennis iets voor jou? Contacteer ons en we gaan samen op zoek naar een aangepaste club in jouw buurt.
Ben je lid van een Tennisclub en wil je graag aan competitie deelnemen? Zoek een tornooi.
Een G-werking opstarten? Wij helpen je graag verder. Via een inleidend gesprek en een beknopte handleiding zetten we je op weg.
Voor al je vragen over G-tennis contacteer: Dieter Dellaert, projectverantwoordelijke G-tennis via  dieter.dellaert@tennisvlaanderen.be of 0485/71.63.84

Infotheek

Tennis is een sport die veel mensen aanspreekt, ook mensen met een beperking. G-tennis staat als overkoepelende term voor alle handicapgroepen (sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische of een auditieve handicap) die tennis beoefenen. De meest voorkomende zijn rolstoeltennis (R-tennis) en tennis voor personen met een verstandelijke handicap (VE-tennis).

Een rolstoeltennisser (R-tennis) heeft een fysieke beperking door permanent functieverlies ter hoogte van de onderste ledematen. Dit betekent dat de speler mobiliteitsproblemen ondervindt, zoals verlamming, amputatie of een andere spier-, zenuw of beenderaandoening. De minimale handicap wordt door specialisten vastgesteld. Er zijn twee categorieën in tennis.

 • Spelers met beperkingen aan twee ledematen
 • Spelers met beperking aan drie of meerdere ledematen (`quad' categorie). In deze categorie wordt de racket meestal aan de hand getaped of wordt er getennist vanuit een elektronische rolstoel.

VE-tennis is tennis voor personen met een verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornissen. Ook mensen met een motorische beperking (niet rolstoelgebonden) kunnen op clubniveau deelnemen aan VE-tennis.
Plezier en enthousiasme staat voorop.

 • Op het Vlaamse niveau coördineert Tennis Vlaanderen samen met Parantee vzw het tennis voor personen met een handicap (G-tennis)
 • Op nationaal niveau organiseert het Belgian Paralympic Committee i.s.m. Tennis Vlaanderen en AFT jaarlijks het Belgisch kampioenschap rolstoeltennis
 • Op nationaal niveau organiseert Special Olympics Belgium jaarlijks de Nationale Spelen voor tennissers met een IQ < 75
 • De International Tennis Federation (ITF) organiseert internationale rolstoeltornooien, die vaak gekoppeld zijn aan de welgekende Australian Open, Roland Garros en Wimbledon.
 • Voor G-tennis wordt de commissie samengesteld uit een afgevaardigde per R- en/of VE- club. Clubs kunnen een vertegenwoordiger in deze commissie afvaardigen. De commissie komt één of twee keer per jaar samen en geeft advies over de organisatie van de breedtesportactiviteiten voor G-tennis. Op regelmatige tijdstippen worden er rolstoeltennis en VE-tennis criteriumtornooien georganiseerd. De dagdagelijkse coördinatie van het G-tennis wordt opgenomen door de competitiemanagers R-tennis en VE-tennis, aangeduid door Tennis Vlaanderen.
 • De Vlaamse Trainersschool (VTS) biedt specifieke trainersopleidingen- en bijscholingen aan over tennis voor personen met een handicap.
 • Ranking Criterium R-tennis

Een 200 tal G-sporters spelen momenteel in één van de clubs met een specifieke G-werking. Deze clubs hebben een specifiek aanbod om de sporters met een fysieke en/of verstandelijke beperking te integreren. Een actief aanbod met G-tennisleden is een voorwaarde om erkend te worden als tennisclub met het kenmerk G-werking. Clubs die hun G-project kenbaar maken en opstarten, krijgen ook de tijdelijke erkenning. In ruil hiervoor ontvangen de clubs financiële en/of logistieke ondersteuning van Sport Vlaanderen en Tennis Vlaanderen.

Via `Zoek een club' vind je de clubgegevens van de G-tennisclubs.

Volgende clubs hebben een actieve G-werking:

Gewest Clubs Aanbod
Antwerpen TC Borgerweert (Antwerpen) VE-tennis
  Heistse TC (Hallaar) VE-tennis
  TC Forest Wheels (Sint-Katelijne-Waver) R-tennis
  TC Spinnis R-tennis
  TC Zevenbergen (Lier) VE-tennis
  TC De Dageraad VE-tennis
Oost-Vlaanderen TC Hof ter Burst (Lebbeke) VE-tennis/R-tennis
  TK De Pinte VE-tennis
  Tennis 2000 R-tennis
  TC Racso (Destelbergen) R-tennis
  TC Standaard Wetteren VE-tennis
West-Vlaanderen L'Armorial De Panne VE-tennis/R-tennis
  TC Bloemenhof (Wevelgem) VE-tennis
  Knokke Zoute TC VE-tennis/R-tennis
  Ostend Tennis Club VE-tennis/R-tennis
  TC Rumbeke (Roeselare) VE-tennis/R-tennis
Vlaams-Brabant TC Smash Londerzeel VE-tennis
  K. Stade Leuven TC VE-tennis/R-tennis
Limburg TC Lummen VE-tennis
  vzw Tennis Paal VE-tennis
  TC Tenkie Hasselt VE-tennis
  GT Tessenderlo VE-tennis
  K. Tongerse TC (Tongeren) VE-tennis
  TC Wimbledon (Wilderen) VE-tennis/R-tennis
  TC Winterslag (Genk) VE-tennis
  TC Boneput R-tennis

 

We zoeken:
 • 5 clubs met een duurzame of opstartende G-tenniswerking voor de organisatie van een open tennisdag voor jongeren en/of volwassenen met een beperking (niet rolstoelgebonden).
  • Een open tennisdag kan enkel doorgaan tijdens schooldagen en duurt ongeveer 2 uur
  • Aanvraagmogelijkheden 2018: tussen 16/04 en 29/06 en van 11/09 tot eind december 2018
  • Stel je kandidaat via dit formulier  

Wat voorzien we?

 • Materiaal voor een speels tennisdorp met o.a. shoot out, racketvanger, led react,... Doorlopend zijn er initiatielessen.
 • Een expert VE-tennis die als coördinator de open tennisdag in goede banen leidt.
 • Promotiemateriaal (uitnodiging + promotievideo)
Wat voorziet de club?
 • Minimum 5 enthousiaste medewerkers
 • 3 banen ter beschikking gedurende 3 uren 
 • Minimum 10 deelnemers bereiken, na persoonlijk contact met een school, MPI, sportdienst,...
 • Een direct aansluitend aanbod voor de geïnteresseerde deelnemers