Padelklassementen

Info padelklassementen voor spelers

 • Een padelklassement geeft het niveau weer van een speler/speelster
 • Een padelklassement bepaalt in welke reeks(en) je kan spelen
  • Lees hier in welke reeksen je kan inschrijven voor tornooien
  • Lees hier in welke reeksen je kan inschrijven voor teamcompetities
 • Het klassement is een P-niveau. In totaal zijn er voor de heren 7 niveaus voor de dames 5 niveaus.
 • Bij de heren zijn de niveaus van laag naar hoog: P100 – P200 – P300 – P400 – P500 – P700 – P1000
 • Bij de dames zijn de niveaus van laag naar hoog: P50 – P100 – P200 – P300 – P500
 • Heb je geen tennisklassement en ook nog geen padelcompetitie bij Padel by Tennis Vlaanderen gespeeld? Dan word je ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames.
 • Heb je een tennisklassement? Dan word je ingeschaald op basis van je tennisklassement via de inschalingstabel tennis-padel.
 • Op basis van je behaalde resultaten in de verschillende competitieformats van Padel by Tennis Vlaanderen kan je een klassementsberekening ontvangen.
 • 2 keer per jaar berekenen we je padelklassement: in juni en in december.
 • Lees hieronder hoe je in aanmerking komt voor een klassementsberekening.
 • Heb je geen tennisklassement en ook nog geen padelcompetitie bij Padel by Tennis Vlaanderen gespeeld? Dan word je ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames. 
 • Spelers die een tennisklassement hebben worden ingeschaald op basis van hun tennisklassement via deze tabel:
Heren Dames
Punten dubbel tennis Inschaling padel Punten dubbel tennis Inschaling padel
/ / 3-15 P50
3-15 P100 20-60 P100
20-45 P200 65-75 P200
50-65 P300 80-90 P300
70-80 P400 / /
85-95 P500 95 of meer P500
100 of meer P700    
/ P1000    

 

 • Jeugdspelers U13 en jonger worden ingeschaald op basis van hun tennisklassement via deze tabel:
Jongens Meisjes
Punten dubbel tennis Inschaling padel Punten dubbel tennis Inschaling padel
/ / Alle U9 en U11 spelers
U13.3 tot U13.8
3-15
P50
Alle U9 en U11 spelers
U13.3 tot U13.8
3-15
P100 U13.1 tot U13.2
20-60
P100
U13.1 tot U13.2
20-45
P200 65-75 P200

 

 • Heb je toch al een hoger niveau vanuit andere sporten (squash, badminton, ....) of heb je andere padelervaring, ...? Meld dit dan zeker aan de Padelverantwoordelijke van je club. Die kan je meteen inschalen door een mail te sturen naar clubwerking@tennisvlaanderen.be met de naam van de speler, het padelniveau en de motivatie voor de inschaling. Houd daarbij rekening met het volgende:
  • Dit kan enkel bij een eerste inschaling
  • Een inschaling is niet meer mogelijk zodra de speler een klassementsberekening ontvangen heeft
  • Een inschaling op basis van niveau inschatting van de padelverantwoordelijke kan maximaal tot P300 niveau
 • Een verlaging op de inschalingstabel kan enkel in deze uitzonderlijke gevallen:
  • Spelers die een plotse klassementsstijging tennis kregen in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem kunnen aanvragen om op basis van hun tennisklassement 2018 ingeschaald te worden. Voorwaarden: nog geen klassementsberekening padel ontvangen hebben EN geen klassementsberekening tennis ontvangen hebben sinds 2018.
  • Spelers die omwille van medische redenen hun tennisniveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten van de voorbije jaren. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.

Zit jij in één van bovenstaande situaties? Mail dan naar info@tennisvlaanderen.be.

In alle andere gevallen is een verlaging niet mogelijk. Er worden geen verdere uitzonderingen gemaakt. Een klassement dalen kan enkel op basis van prestaties en een klassementsberekening (minstens 5 officiële padelwedstrijden in eenzelfde niveau in een berekeningsperiode). We raden dus toch aan dat je je padelklassement uitprobeert in de reeks van je klassement en voldoende wedstrijden speelt om een klassementsberekening te ontvangen.

Info klassementsberekening

Midden juni worden de nieuwe padelklassementen bekendgemaakt. Deze worden berekend op basis van alle resultaten van 3 januari tot 12 juni 2022. De nieuwe klassementen zijn geldig vanaf 4 juli. Tot 3 juli wordt dus nog met de ‘oude' klassementen verder gespeeld.

Padel is een sport in volle ontwikkeling. De klassementsberekening werkt met voortschrijdend inzicht waardoor er per klassementsperiode de tijd genomen wordt om bepaalde zaken verder te analyseren om dan bij te sturen in een volgende berekening. Hierdoor is het niet mogelijk om individuele vragen voor de berekening te beantwoorden. Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat iedereen op het juiste niveau terechtkomt. Eens de berekening definitief is, zullen we alle details communiceren op de site.

Een klassementsberekening is altijd accurater als er veel resultaten zijn, dus hoe meer wedstrijden je speelt, hoe meer kans op een correcte berekening.

Als je de ambitie hebt om te stijgen moet je wel opletten met ‘social play' waarbij de kans op verliesmatchen groter is dan een partner met een gelijk niveau.

Volgende principes worden vooropgesteld voor de berekening van juni 2022:

 • Minstens 5 matchen op het niveau van je eigen klassement om een ratio/berekening te ontvangen in het niveau van je eigen klassement.
 • Minstens 9 matchen op niveaus hoger dan je eigen klassement om een ratio/berekening te ontvangen in een niveau dat hoger is dan je eigen klassement.
 • De correctiefactoren zullen bijgestuurd worden t.o.v. de berekening van december 2021.
 • Grenzen stijgen/behoud/dalen worden bepaald bij het afsluiten van de speelperiode o.b.v. de populatie.
 • Per klassementsberekening kan je maximaal 1 klassement dalen. Dalen kan vanaf 5 gespeelde wedstrijden in hetzelfde niveau.

Belangrijke info voor spelers en clubs

Startende spelers krijgen bij hun eerste inschrijving Padel Tour of bij het plaatsen van de speler op een interclublijst een automatisch padelklassement toegekend op basis van de inschalingstabel tennis - padel. Spelers die geen tennisklassement hebben worden ingeschaald als P100 speler bij de heren, of P50 bij de dames.

Indien je een nieuwe speler aansluit op je club (nog nooit lid geweest van Tennis Vlaanderen) of een speler hebt die reeds een padelniveau heren P200 of dames P100 of hoger heeft, kan deze rechtstreeks ingeschaald worden door de padelverantwoordelijke van de club. De padelverantwoordelijke dient een mail te versturen naar clubwerking@tennisvlaanderen.be met de naam van de speler en het padelniveau zodat deze speler meteen correct ingeschaald kan worden. Opgelet voor volgende zaken:

 • Dit kan enkel bij een eerste inschaling
 • Een inschaling is niet meer mogelijk zodra de speler een klassementsberekening ontvangen heeft
 • Een inschaling op basis van niveau inschatting van de padelverantwoordelijke kan maximaal tot P300 niveau (een hogere inschaling kan enkel op basis van gelijkschaling van padelprestaties uit bijvoorbeeld internationale tornooien, andere landen, ...). 

Er zijn 2 mogelijke redenen voor een aanvraag tot daling via de padelverantwoordelijke: 

 1. Daling o.b.v. medische redenen
 2. Daling o.b.v. inactiviteit

Daling o.b.v. medische redenen: 

Spelers die omwille van medische redenen hun niveau niet meer halen en waar dit ook duidelijk is o.b.v. resultaten. Deze vraag moet ondersteund worden door een medisch dossier en dient ook gemotiveerd te worden door de padelverantwoordelijke van de club.

Daling o.b.v. inactiviteit

Spelers die 3 klassementsperiodes (18 maanden) inactief zijn (of minder dan 5 matchen speelden) kunnen een daling aanvragen mits positief advies van de padelverantwoordelijke van de club waar je padel speelt. De padelverantwoordelijke dient dit aan te vragen via mail aan info@tennisvlaanderen.be

Aanvraag door de padelverantwoordelijke dienen te gebeuren via mail aan info@tennisvlaanderen.be

 • Verlaging t.o.v. inschalingstabel o.b.v. speelniveau is niet mogelijk (tenzij o.b.v. een medisch verslag, een klassementsberekening, of o.b.v. een plotse klassementsstijging tennis in november 2018 door de vernieuwde klassementsberekening met het piramidesysteem)
 • Extra stijging aanvragen van spelers die een berekening ontvangen hebben is niet mogelijk