Gevolgen van Covid-19 voor de competitie

Update 14/08

 • De dubbelpartner (tennis of padel) moet niet meegeteld worden in de sociale bubbel van 5 personen, in tegenstelling tot wat wij eerder stelden, mits aanwezigheid van een toezichthouder, meerderjarige trainer of begeleider. Dit geldt zowel voor recreatief als competitief tennis en padel. De Vlaamse Sportfederatie (VSF) is hierover zeer duidelijk. Activiteiten kunnen doorgaan op een club tot 50 personen als er een toezichthouder, meerderjarige trainer of begeleider aanwezig is. Als dit voor 50 personen kan, is dit zeker mogelijk voor 4 personen. De toezichthouder staat wel in voor de naleving van de social distancing. In elk geval dringen we erop aan het aantal verschillende speelpartners te beperken.
 • Clubs die hun gepland Ethias Tour, Criterium, Padel Tour of Belgian Circuit tornooi willen verderzetten, en vanuit de lokale overheid geen verbod gekregen hebben, kunnen hun tornooi organiseren mits inachtname van de geldende protocollen. We dringen er wel op aan dit protocol zeer strikt toe te passen zodat de veiligheid gegarandeerd blijft. We zijn blij vast te stellen dat tal van tornooien bewijzen dat dit op een heel correcte manier kan. Let op, de Sunweb Kids Toer werd afgelast (zie verder).
 • Toeschouwers zijn nog steeds toegelaten met een maximum aantal personen van 100 personen indoor en 200 personen outdoor. Hou wél rekening met de eerder gecommuniceerde publieksregels op 20/07, zoals bv. het dragen van een mondmasker. Lees de meest recente mail hierover.

Wens je als club liever zelf jullie tornooi te annuleren? Stuur dan een mailtje naar elit@tennisvlaanderen.be. We helpen jullie graag verder.

 

Maatregelen voor provincie Antwerpen

 • Waar in andere provincies officials op het terrein geen mondmasker moeten dragen, is dat in de provincie Antwerpen wel verplicht. De verplichting geldt voor en na de officialactiviteit en wanneer de spelers naderen op kortere afstand tijdens de officialactiviteit.
   
 • Waar in andere provincies trainers op het terrein geen mondmasker moeten dragen, gelden in de provincie Antwerpen extra verplichtingen. Lesgevers hebben mondmaskerplicht, behalve tijdens het lesgeven zelf en als er voldoende afstand gegarandeerd kan worden, zodat zij hun opdracht ter dege kunnen vervullen. Voor en na de les, en wanneer lesgevers de lesvolger benaderen op kortere afstand, dragen de lesgevers wel een mondmasker.
   
 • In de provincie Antwerpen gelden enkele bijkomende regels voor horeca:
  • De registratieplicht in horeca wordt verlengd tot 4 weken, in andere provincies bedraagt dit slechts 14 dagen.
  • Er mogen max. 10 personen per tafel zitten. Het gezelschap aan een tafel kan bestaan uit de personen die behoren tot eenzelfde gezin en de maximum 5 vaste contacten van het gezin.
  • Het verplichte sluitingsuur is 01u00.
 • Welke tornooien mogen nog doorgaan?
  Het is de lokale overheid die beslist of dit nog mag of niet en onder welke voorwaarden. Bepaalde tornooien in de minder getroffen zones kunnen wellicht dus nog steeds doorgaan. In de meest getroffen zones gelden extra beperkingen. We raden aan je lokale overheid te contacteren om een duidelijk antwoord te hebben wat wel/niet toegelaten is, zowel wat de tornooi-organisatie als publiek betreft. 
   
 • We krijgen vaak de vraag of Antwerpse spelers nog steeds welkom zijn op andere tornooien? Het antwoord is als volgt: Antwerpse spelers zijn nog welkom op andere tornooien maar de spelers moeten rekening houden met de nachtklok en tijdig terug thuis geraken. We vragen aan de wedstrijdleiders om hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. Is dit niet mogelijk? Dan zullen de spelers hun individuele verantwoordelijkheid moeten nemen en zich uitschrijven of WO of FF moeten geven. Het spreekt voor zich dat aan deze WO of FF geen andere gevolgen verbonden zijn.

Beslissingen organisaties Tennis Vlaanderen

Voor bovenlokale organisaties waarbij spelers uit verschillende regio's zich verplaatsen en samenkomen, moeten we vanuit Tennis Vlaanderen zelf onze verantwoordelijkheid nemen en beslissen welke organisaties in de huidige context nog kunnen doorgaan. Een aantal geplande organisaties zijn spijtig genoeg niet langer verantwoord. Daarom nemen we, met spijt in het hart, de volgende beslissingen:
 • De interclub tennis (volwassenen en jeugd) wordt geschrapt. Bij interclub staat het sociale aspect centraal. Dat is nu net datgene dat nu niet wenselijk is. Ook de aan interclub gelinkte groepsverplaatsingen stemmen niet overeen met wat de overheid wil bereiken.
 • De Sunweb Kids Toer wordt afgelast.
 • Eerder kondigden we al aan dat heel wat activiteiten op het Feest van de Jeugd in Wommelgem, niet doorgaan. Naar aanleiding van de huidige situatie wordt ook het Vlaams Kampioenschap geschrapt.
 • De VE-tennistornooien worden afgelast.

Volgende zaken gaan voorlopig wel nog door:

 • Binnenkort nemen we ook een beslissing over de gewestelijke masters, Padel Masters en het Belgisch Kampioenschap, die pas later op de kalender staan.
 • Voorlopig gaan we er nog van uit dat de Volvo Padel Najaars Interclub die start op 26 september kan doorgaan.
   

Mondmaskerplicht

Een mondmasker is voortaan verplicht voor +12 jarigen, zowel indoor als outdoor, behalve:
 • als je op het terrein bent als speler, trainer of official.
 • als je iets komt eten of drinken aan een tafel in de clubbar of op het terras.

Enkele concrete voorbeelden ter verduidelijking:

 • Ben je een toeschouwer die zich op het clubterras bevindt en consumeer je daar iets? Dan moet je geen mondmasker dragen.
 • Ben je toeschouwer en ga je met je consumptie in de tribune zitten, die niet behoort tot de horeca-uitbating? Dan moet je een mondmasker dragen.
 • Ben je een speler, trainer of official die zich op het terrein bevindt ter gelegenheid van een match of training? Dan moet je geen mondmasker dragen..
 • Wil je je op de club verplaatsen? Draag in elk geval een mondmasker!
   

De voorziene klassementsberekening van juni 2020 kon helaas niet doorgaan. Voor spelers met goede resultaten die hierdoor nu niet stijgen in klassement is een alternatief voorzien. Concreet geven we aan spelers die afgelopen winterperiode (oktober '19 tot maart '20) een enkelreeks gewonnen hebben met minstens 8 deelnemers, de mogelijkheid om vanaf heden in enkel vrij in de reeks hoger te spelen voor de rest van het zomerseizoen 2020. De reeks hoger wordt bepaald door je eigen klassement (bv speel je in Heren 4 en heb je deze reeks gewonnen? Dan mag je vrij in Heren 3 spelen). Specifiek voor jeugdspelers: de reeks hoger telt alleen in de eigen leeftijdscategorie. Heb je Reeks 1 Ethias Tour gewonnen, dan mag je Belgian Junior Circuit spelen.

Hoe inschrijven? Je kan niet zelf inschrijven voor de hogere reeks zonder in eigen reeks in te schrijven. Stuur daarom een mail naar info@tennisvlaanderen.be (minstens 48 uur voor afsluiten van de inschrijvingen) met vermelding van je naam, lidnummer, reeks/tornooi dat je gewonnen hebt en reeks/tornooi waar je wil inschrijven en wij zorgen voor de inschrijving.

 • De Kids Toer wordt afgelast
 • De Kids toer festivals  (1 per gewest) worden beschouwd als evenement (en niet als competitie)  met veel deelnemers en toeschouwers en zullen daarom dit jaar niet georganiseerd worden.
 • Ook de spaarkaartactie zal er omwille van Covid-19 iets anders uitzien dan voorheen, aangezien de geschenken dit jaar niet opgehaald kunnen worden op het Feest van de jeugd of de Kids Toer festivals. We willen spelers die een volle spaarkaart hebben toch belonen met een TennisDirect waardebon van 15 EUR (zonder aankoopverplichting). De geschenken van 2020 worden meegenomen naar de spaarkaartactie van volgend jaar.
 • De  Tennis-Work-Out, die gepland stond tijdens het Feest van de Jeugd in september, wordt beschouwd als evenement (en niet als competitie) en zal omwille van het actueel verbod op evenementen helaas niet kunnen doorgaan.
 • Het Vlaams Jeugdkampioenschap op het Feest van de Jeugd gaat niet door.
 • Ook de spaarkaartactie zal er omwille van Covid-19 iets anders uitzien dan voorheen, aangezien de geschenken dit jaar niet opgehaald kunnen worden op het Feest van de jeugd of de Kids Toer festivals. We willen spelers die een volle spaarkaart hebben toch belonen met een TennisDirect waardebon van 15 EUR (zonder aankoopverplichting). De geschenken van 2020 worden meegenomen naar de spaarkaartactie van volgend jaar.
 • De nationale eindronde Criterium enkel en dubbel zal dit jaar niet georganiseerd worden. De gewestelijke eindrondes gaan wel door, de eindronde enkelspel zal opschuiven naar oktober. Er is wel mindering van prijzengeld (50%) ifv financiële ondersteuning Tennis Vlaanderen clubs. We delen de exacte data en locaties binnenkort mee.
 • Gelukkig hebben we sinds 8 juni weer groen licht om padeltornooien te spelen in een aangepast kader:
  • Clubs die een tornooi in week 25 (start op maandag 15 juni) of week 26 (start op maandag 22 juni) organiseren, hebben bericht ontvangen dat ze vrije keuze hebben om hun geplande tornooi al dan niet te laten doorgaan.
  • Clubs kunnen hun afgelaste tornooien verplaatsen op voorwaarde dat er geen (of aanvaardbare) overlap is met tornooien/reeksen in de buurt. Het einde van de Padel Tour is voorzien op 13 september.
 • De Padel Tour Masters zullen doorgaan op Padelclub Ter Eiken van 14 tot 20 september (op voorwaarde dat er geen nieuwe restricties volgen). Gezien de verkorte tornooiperiode wordt het aantal resultaten dat meetelt voor de Race to Masters verlaagd van 6 naar 3.
 • Dit jaar zouden normaal gezien de eerste Padel Addicts Masters (Masters voor veelspelers P100, P250, P500) doorgaan. Aangezien bijna de helft van de tornooiweken niet kon doorgaan omwille van het coronavirus, werd besloten de organisatie van de Addicts Masters af te gelasten voor dit jaar.