Clubtesten

Infotheek clubtesten lichaamsmetingen

Infotheek clubtesten motoriek

Infotheek clubtesten tennis

TitelPublicatiedatum
Padeltrainer (Jessie Brouwers, FVDJ 2019)10/05/2021

De clubtesten zijn testen die tijdens tennislessen/stages op de club kunnen afgenomen worden door tennistrainers en die de nodige feedback geven om het niveau van de speler in te schatten. De clubtesten zijn opgebouwd uit 2 lichaamsmetingen, 4 motorische testen en 4 tennistesten.

Lichaamsmetingen bestaande uit lichaamsgewicht en de lichaamslengte geven een beeld van de huidige en toekomstige morfologie van de speler. De tennistesten zijn de clubtesten opgebouwd per kleur. Hiervoor wordt een richtleeftijd gebruikt, toch is de trainer vrij om de kleur te kiezen waarin hij de test afneemt. Per kleur moet er wel op het juiste terrein en met de correcte bal geoefend worden. De motorische testen zijn opgebouwd om een beeld te krijgen van de algemene motoriek van de speler. Via gerichte (conditie) training kan de speler zijn motoriek verbeterd worden.

We raden aan de testen te laten afnemen door een gediplomeerde trainer tijdens de tennislessen of stages en dit zoveel mogelijk te integreren in een kwalitatieve les. De testen mogen verspreid worden over verschillende lesmomenten maar moeten wel binnen een tijdspanne van 4 weken afgelegd worden. De resultaten kunnen best ingevuld worden op een invulfiche.
De testresultaten moeten door de trainer per kleur ingegeven worden in Elit. Hiervoor heb je een trainersaccount nodig.

Spelers en ouders kunnen de resultaten consulteren op de website van Tennis Vlaanderen op het spelersdashboard van de geteste speler.

Clubs en trainers kunnen deze gegevens gebruiken om:

  • Spelers op te volgen
  • Homogene groepen samen te stellen
  • Gericht te trainen en spelers naar een hoger niveau te brengen
Vaardige clubspelers zullen door Tennis Vlaanderen ondersteund worden door extra stages en consultancy voor trainers en ouders. Hiermee willen we een optimaal begeleidingsklimaat creëren voor de speler.

OSKAR, 9 JAAR
"De testjes doe ik super graag. Al mijn tennisvrienden willen dan de beste score hebben, dus het is altijd zeer spannend. Ook vind ik het leuk dat ik dan gemeten wordt, de laatste keer was ik 2 cm gegroeid, 1m37 ;).

PAPA
"De testen geven een mooi beeld van de evolutie van mijn kids. Ook krijg je een idee van het vaardigheidsniveau en de sterke en minder sterke punten. Omdat zowel mijn zoon als dochter goede testjes afleggen, volgen ze nu ook een uurtje meer training en spelen ze af en toe ook Ethias Tour."

MAMA
"Toen ik voor het eerst het `rapport' zag op de website van Tennis Vlaanderen, was ik wel onder de indruk van de professionele werking. De trainer neemt testjes af en deze verschijnen heel overzichtelijk op de site voor de ouders. Echt leuk voor ouders om te volgen en het helpt om mijn kinderen te motiveren voor hun favoriete sport." 

HOOFDTRAINER
"Wij nemen de testjes af in de eerste lessenreeks en daarna 2x per jaar (winter/ lente). De eerste test bij de initiatie lessenreeks geeft ons een idee van het motorisch potentieel van de spelers. Daarna zijn de testjes een service voor de spelers en ouders, controle of de spelers voldoende evolueren en check om door te gaan naar een volgend kleur. Ook gebruik ik de testresultaten soms om ouders te motiveren om hun speler een extra uur te laten tennissen".