Bijscholingen

Bekijk de foto's van de inspiratiedagen

Infotheek Clubbestuurders

Inspiratiedagen voor clubbestuurders

Presentaties Inspiratiedagen 2017

Uurschema      
9u00-9u30 Welkomstkoffie
9u30-9u45

Tennis Vlaanderen, een organisatie in evolutie
We hebben het voorbije 1,5 jaar met de Raad van Bestuur hard gewerkt om Tennis Vlaanderen naar een hoger professioneel niveau te tillen. Op basis van een grondige doorlichting hebben we geopteerd voor een reorganisatie van onze Raad van Bestuur, het landelijk tennisbestuur, de adviserende commissies en de gewestwerking, kortom: een vernieuwde en toekomstklare organisatiestructuur. En dit alles om onze clubs en leden beter te helpen. Maar hoe zal dat precies in de praktijk werken? Je ontdekt het in deze sessie.
Dirk De Maeseneer,
voorzitter Tennis Vlaanderen

Download de presentatie

9u50-10u30

Haal meer uit Elit


 

Haal jij vandaag al alles uit Elit?
Gebruik  jij:

1) De abonnementenmodule om de jaarlijkse administratie te verwerken en je leden extra service te bieden (denk maar aan een attest voor de mutualiteit, opvolging van de spelers, enz.)?

2) De tennisschoolmodule om met gemak lessen, stages of kampen te organiseren die door trainers en deelnemers vlot geraadpleegd kunnen worden?

3) Het reserveringssysteem  om je courts optimaal te bezetten en in te spelen op de tendensen binnen je eigen club? Nog niet? Neem deel aan deze sessie en verspil in de toekomst minder tijd aan administratie.

Sascha Van Itterbeeck,
automatisatie Tennis Vlaanderen

Download de presentatie

Nieuwe klassementsberekening en interclubformat
 

De huidige klassementsberekeningen zorgen vaak voor teleurstellingen bij onze spelers. Hoe motiveren we hen om (opnieuw) de mooiste competitiesport te spelen? Ontdek hoe de nieuwe berekening er vanaf 2019 zal uitzien.

In 2018 starten we alvast met een nieuwe interclubformat om de competitiekriebel aan te wakkeren bij (nieuwe) spelers. Kom er hier alles over te weten.

Steven De Smet,
competitie Tennis Vlaanderen


Download de presentatie

Een (nieuw)bouwproject op de club: van droom tot werkelijkheid
 

Droom je van een eigen indoorzaal, een uitnodigend nieuw clubhuis, flashy padelcourts of vlekkeloos vernieuwde outdoorterreinen? En wil je graag weten wat er bij zo'n nieuwbouwproject komt kijken? Of het haalbaar is? Hoe je het als vzw gefinancierd krijgt en hoe je de gemeente overtuigt? Hier leer je hoe het kan.

Dirk Deldaele,
clubmanagement Tennis Vlaanderen

Download de presentatie

10u45-11u25

Ontdek ons social media clubplatform
 

Sinds februari gebruikt Tennis Vlaanderen het online platform Content Stadium om in een handomdraai professionele visuele content voor sociale media te maken. 
Vanaf vandaag willen we onze kennis én onze tools openstellen zodat ook clubs hun leden op een leuke en efficiënte manier kunnen bereiken via social. Wij zijn alsmaar vaker online, en sociale media is dan ook het gedroomde verlengstuk van traditionele promotie via print. Maar hoe bereik je mensen nu precies met sociale media? En hoe past het verhaal bij onze Elit-database? Leer er hier alles over.

Wouter Jonckheere, Socios
Vanessa De Ruyver, communicatie Tennis Vlaanderen

Download de presentatie

Strategie voor een optimale en sportieve clubwerking

Tennisclubs zijn in continue ontwikkeling. Ga de uitdaging aan om jullie sportieve clubwerking (lessen, reservaties, leden, interclub, infrastructuur,...) tijdens deze sessie via zelfevaluatie te screenen. Zo sta je in de toekomst sterker om je leden een optimale beleving te serveren. 
We zetten je alvast op weg met een handige documentenbundel vol best practices en originele ideeën.

Valentijn Pattyn,
clubwerking Tennis Vlaanderen

Download de presentatie

Is mijn tennisclub voldoende verzekerd?
 

Administratie en verzekering, het is allemaal nog zo eenvoudig niet. Ken je primaire, secundaire en tertiaire verzekeringen? Weet je wat er zoals gedekt wordt door de polis van Tennis Vlaanderen en wat niet? Weet je welke optionele verzekeringen je kan nemen en welke je zeker moét hebben? Ethias zet de musts en de opties op heldere wijze voor je op een rijtje, zodat ook jouw club optimaal gedekt wordt.

Bart Hannes,
Ethias

Download de presentatie

11u40-12u20

De nieuwe club app
 

Op de roadshows in 2016 reeds aangekondigd, maar nu is hij er echt: de Tennis Vlaanderen Clubapp.
Krijg de functionaliteiten van de eerste release live te zien en leer hoe je er als club voordeel uit haalt. Communiceren met je leden, terreinen reserveren, tennispartners zoeken: vanaf komend seizoen kan het allemaal via de app.

Lisa, automatiseringspartner Tennis Vlaanderen

Download de presentatie

Het clubbestuur van de toekomst

Het is vandaag een echte uitdaging geworden om vrijwilligers aan te trekken, en nog meer om hen te behouden. Hoe prikkel je mensen om zich in te zetten voor jouw club? En hoe blijf je hen jaar na jaar motiveren? Hoe geef je mensen goesting, nee, honger, voor vrijwilligerswerk? In deze infosessie nemen we hedendaags vrijwilligerswerk onder de loep en laten we je kennismaken met de mogelijkheden om gedreven mensen te worden binnen een aantrekkelijke organisatie, met aandacht voor de behoeften van elk individu.

Koen Vermeulen

Download de presentatie

Energiezuinige Tennisclub
 

Je energiefactuur neemt elk jaar opnieuw een enorme hap uit je clubbudget. Tennis Vlaanderen wil elke club helpen om haar energiefactuur naar omlaag te krijgen, zodat er meer middelen overblijven voor leukere initiatieven. Leer meer over ons actieplan voor indoorterreinen, outdoorclubs met verlichte terreinen en meer.

Dirk Deldaele, clubmanagement Tennis Vlaanderen & Jan Viroux, Ensys

Download de presentatie

12u20-13u15 Receptie    

 

Begeleidingstraject: een vrijwilligersvriendelijke sportclub anno 2018

Hoe is het traject opgebouwd?

Het traject bestaat uit vijf workshops van telkens 3u waaraan telkens 2 dezelfde personen uit  de club deelnemen. Tijdens elke workshop wordt een nieuwe tool geïntroduceerd, die de deelnemers de eerstvolgende weken toepassen in hun club.

Locatie

Je kan je club kandidaat stellen voor één van volgende trajecten. Kies het traject dat het dichtst bij je club in de buurt plaatsvindt:

  • Roeselare
  • Ronse
  • Destelbergen
  • Rumst
  • Begijnendijk

Prijs

Het traject kost 150€ voor de club. De normale kostprijs is 310€ per deelnemende club, Tennis Vlaanderen neemt hiervan 160€ op zich.

Getuigenissen van ex-deelnemers

  • Deze workshop is zeker de moeite waard. In plaats van te klagen en te zagen zijn we bewust en gericht op zoek gegaan naar nieuwe vrijwilligers en hebben deze ook gevonden. We zijn ons meer bewust van de noodzaak om de vrijwilligers op gepaste wijze op te vangen en te begeleiden. Onze lesgever slaagde erin de materie boeiend voor te stellen en de groep deelnemers actief te laten meewerken. De hulp van de lesgever bij de organisatie van de Flexivol vergadering valt niet te onderschatten.
  • Ik ben na elke sessie met een 'goed gevoel' naar huis gereden omdat ik mijn tijd nuttig had besteed. De positieve inbreng, kennis en leuke manier van overbrengen van de lesgevers heeft daar ook duidelijk toe bijgedragen. Ik raad elke sportclub van harte aan dit project te volgen.
  • Het was een leerrijke ervaring waarvan we heel wat zaken zullen meenemen binnen de dagelijkse werking van onze club. Het is wel heel arbeidsintensief en iets waar je bewust mee bezig moet zijn.  Ik vind het voor andere clubs zeker aan te raden.
  • Alhoewel ik via mijn job (HR - verantwoordelijke) niet helemaal onbekend was met de materie, heeft mijn deelname voor mezelf toch nog een aantal "ogen" geopend en heb ik een aantal tools aangereikt gekregen die heel belangrijk zijn in de verdere uitbouw van de club. Ook de manier waarop de sessies werden gehouden met de nodige zelf activiteit was een absoluut pluspunt en ik kan elke club die zijn vrijwilligers respecteert en wil behouden zeker aanraden deel te nemen. Ook het feit dat er sportclubs aanwezig waren uit andere disciplines is een meerwaarde en iedereen leert van iedereen. Een absolute plus!!

Inschrijven of meer info?

Bekijk op de pagina van het Dynamo Project alle info over het begeleidingstraject: inhoud, voorwaarden, data en locaties.
Stel je kandidaat om dit traject te volgen via dit formulier.