Rolstoel en VE Tennis

Foto's Rolstoel en VE-Tennis

Vragen?

Tennis is een sport die veel mensen aanspreekt, ook mensen met een beperking. G-tennis staat als overkoepelende term voor alle handicapgroepen (sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische of een auditieve handicap) die tennis beoefenen. De meest voorkomende zijn rolstoeltennis (R-tennis) en tennis voor personen met een verstandelijke handicap (VE-tennis).

 • Een rolstoeltennisser (R-tennis) heeft een fysieke beperking door permanent functieverlies ter hoogte van de onderste ledematen. Dit betekent dat de speler mobiliteitsproblemen ondervindt, zoals verlamming, amputatie of een andere spier-, zenuw of beenderaandoening. De minimale handicap wordt door specialisten vastgesteld. Er zijn twee categorieën in tennis.
  • Spelers met beperkingen aan twee ledematen
  • Spelers met beperking aan drie of meerdere ledematen (‘quad' categorie). In deze categorie wordt de racket meestal aan de hand getaped of wordt er getennist vanuit een elektronische rolstoel.
 • VE-Tennis is tennis voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij plezier en enthousiasme voorop staan. Het is goed voor de conditie en het verder ontwikkelen van motorische en sociale vaardigheden.
 • Op het Vlaamse niveau coördineert Tennis Vlaanderen samen met Parantee vzw het tennis voor personen met een handicap (G-tennis)
 • Op nationaal niveau organiseert het Belgian Paralympic Committee jaarlijks het Belgisch kampioenschap rolstoeltennis
 • Op nationaal niveau organiseert Special Olympics Belgium jaarlijks de Nationale Spelen voor tennissers met een IQ < 75
 • De International Tennis Federation (ITF) organiseert internationale rolstoeltornooien, die vaak gekoppeld zijn aan de welgekende Australian Open, Roland Garros en Wimbledon.
 • Voor G-tennis wordt de commissie samengesteld uit een afgevaardigde per R- en/of VE- club. Zowel de Paranteeclubs als de clubs kunnen een vertegenwoordiger in deze commissie afvaardigen. De commissie komt één of twee keer per jaar samen en geeft advies over de organisatie van de breedtesportactiviteiten voor G-tennis. Op regelmatige tijdstippen worden er rolstoeltennis en VE-tennis criteriumtornooien georganiseerd. De dagdagelijkse coördinatie van het G-tennis wordt opgenomen door de competitiemanagers R-tennis en VE-tennis, aangeduid door Parantee in overleg met Tennis Vlaanderen.
 • Parantee stelt tevens sportrolstoelen ter beschikking en organiseert, samen met de commissie(s), open trainingen zodat rolstoeltennisspelers op geregelde tijdstippen samen kunnen trainen.
 • De Vlaamse Trainersschool (VTS) biedt specifieke trainersopleidingen- en bijscholingen aan over tennis voor personen met een handicap.

Een 250-tal sporters kunnen momenteel terecht in enkele tennisclubsvan Tennis Vlaanderen . Deze clubs leveren bijzondere inspanningen om de sporters met een motorische (R-Tennis) en/of verstandelijke beperking (VE-Tennis) op te nemen in de clubwerking. De voorwaarden om erkend te worden als aangepaste tennisclub met een G-werking zijn toegankelijkheid en de uitbouw van een actieve en geïntegreerde clubwerking. In ruil hiervoor ontvangen de clubs financiële en logistieke ondersteuning van Parantee en Tennis Vlaanderen.

Via ‘Zoek een club' vind je een club van Tennis Vlaanderen die R en/of VE Tennis aanbieden.

Ook 5 Parantee-clubs hebben een permanente R/VE-werking:

Gewest Clubs
Antwerpen vzw Forest Wheels (R-tennis) & Avalympics vzw (VE-tennis)
West-Vlaanderen /
Limburg /
Vlaams-Brabant CAS vzw (R-tennis) & G-sport Tienen
Oost-Vlaanderen KSV Surdac Gent vzw (AU-tennis)