Padel

Padel @ Thermae Sports

Padel met Leconte en Malisse

Tennis Vlaanderen start Padelwerking in 2017

Padel is een opkomende, trendy racketsport die elementen uit tennis en squash combineert. Een toffe en coole variant voor tennisspelers! Leden van Tennis Vlaanderen zijn automatisch verzekerd voor Padel op de tennisclub. Kijk hieronder op welke tennisclubs je al Padel kan spelen in Vlaanderen!

Waarom is deze sport zo populair?

Eerst en vooral is het heel gemakkelijk om aan te leren. Als je ooit een racketsport hebt beoefend, kan je bij je eerste kennismaking met Padel al een degelijk niveau halen. Maar zelfs voor spelers die deze ervaring niet hebben, is het veel makkelijker om aan te leren dan bvb. tennis, dat veel meer technische vaardigheden eist. Zo moet je bijvoorbeeld bij Padel onderhands opslaan.

De sport is ook gezellig. De afstanden tussen de verschillende spelers is kleiner, wat betekent dat het makkelijker communiceren is tussen rallys door, zelfs met de tegenstanders. Daarom is de sport heel populair bij zakenpartners of collega's.

Padel is fysiek minder zwaar dan tennis of squash, en vergt minder technische vaardigheden. Tactiek en strategie zijn belangrijker dan kracht. Dankzij de glazen achterwand blijft de bal langer in het spel en heb je dus langere rally's en meer spelplezier. Spelers die kampen met hardnekkige blessures of senioren, kunnen in Padel terecht eenmaal tennis te veel inspanning vergt. Padel is ook heel populair bij vrouwen en kinderen. Het leuke aan Padel is dat je zelf het niveau van de inspanning bepaalt. Degenen die een fysieke uitdaging willen kunnen altijd de intensiteit verhogen.

Zin om Padel uit te proberen? Contacteer deze Padelclubs!

Tennisclub      Meer info Aantal Padel-terreinen
Padel Club Grand Slam Tienen
Tennisstraat 3
3300 Tienen
www.grandslampadel.be
info@grandslampadel.be
016/82.51.65
3 dubbelterreinen overdekt
Thermae Sports Merchtem
Kwekelaarstraat 4
1785 Merchtem
www.sportsmerchtem.thermae.com
sportsmerchtem@thermae.com
02/305.43.04
3 dubbelterreinen (2 overdekt)
TC De Hasselt
G. Gezellelaan 40
2870 Puurs
www.tcdehasselt.be
info@tcdehasselt.be
03/889.08.09
1 terrein
TC Panorama
Hengstenberg 77
3090 Overijse
www.tennispanorama.be/clubpadel.html
montoisy.laurent@gmail.com
02/687.55.33
2 dubbelterreinen
Herentalse Tennisclub Ter Heyde - Padel
Lichtaartseweg 216/1
2200 Herentals
www.htc-terheyde.be/padel-tennis
info@htc-terheyde.be
014/22.16.22
2 terreinen
TC Topspin / Topspin Tennis Centrum Padel
Lange Akker 12
9240 Zele
www.topspin.vlaanderen/padel
topspinzele@telenet.be
052/45.09.79
3 dubbelterreinen
KTC St. Georges Kortrijk
Doorniksewijk 1
8500 Kortrijk
www.saint-georges.be/nl/Tennis/Padel/
jean.vanderborght@telenet.be
056/22.93.97 of 056/22.20.08
1 terrein
Ostend Tennis en Padel Club
Koninginnelaan 83
8400 Oostende
www.ostendpadel.be
info@ostendpadel.be
059/70.21.70
4 terreinen
Loonse T.C.
Ervaert 9
3840 Borgloon
www.loonsetc.be
loonsetc@loonsetc.be
012/74.11.01
2 terreinen

 

 

Accordeon Padel

Serveren

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De bal moet zoals bij squash, tennis en badminton steeds diagonaal gegeven worden. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenstander(s) en mag daarna de rastering niet raken, het glas of de muur wel. Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een service het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenstander(s) landt, geldt dit niet als een poging, maar wordt de service opnieuw genomen. De serveerder begint eerst rechts om nadien telkens te wisselen van zijde. De opslag wisselt per game. Bij dubbel is het afwisselend iemand van het ene team en iemand van het andere team. Dit blijft wel steeds dezelfde volgorde. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat deze eventueel de zij- of achterwand raakt. De return mag niet bovenhands gespeeld worden. Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Spelverloop

De bal mag slechts eenmaal botsen op de grond. De bal mag gespeeld worden voor of na de bots, eventueel na contact met de wand. De bal mag de wand of de rastering van de tegenstander(s) niet rechtstreeks raken. Wel mag er tegen de eigen wand gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen. Tegen de eigen rastering spelen is fout. Als de bal via het speelveld over de wanden wordt geslagen is het punt voor de aanvallende ploeg. Spelers mogen echter het speelveld verlaten om de bal te gaan halen en zo de bal over de wanden terug op het veld van hun tegenstander(s) te slaan. Dit wordt echter zelden vertoond. Na een oneven aantal games wisselen de spelers van kant.

Puntentelling

De puntentelling gebeurt zoals in tennis: 15, 30, 40, (voordeel indien nodig), game, set, match. 6 winnende games per set, vanaf 5-5 speelt men echter tot 7. Wordt het 6-6, dan volgt er een tiebreak. In de tiebreak wint degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van 2 punten. De opslag wisselt dan anders, om de 2 punten is het aan de tegenpartij. Afhankelijk van de competitieformule speelt men naar 2 of 3 gewonnen sets.

Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 10 op 20 meter, bij enkelspel is dit 6 op 20 meter. Dit terrein wordt door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: een achtervlak en 2 voorvlakken (servicevlakken). De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de basislijn, vaak ook baseline genoemd. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. Terreinen hebben 3 meter hoge betonnen of glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan beide laterale zijden is er een 6 meter lange rastering (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden.
De ondergrond waarop gespeeld wordt, bestaat meestal uit ingezand kunstgras, maar er kan ook op beton of gravel gespeeld worden.
Kidstennis lessen voor kleuren wit, blauw en rood kunnen op een Padel terrein doorgaan. Een padel terrein kan ook gebruikt worden voor conditietraining.

Padel wordt gespeeld met een bal, gelijkend op die van tennis. Hij mag iets kleiner zijn dan de reguliere tennisbal. Hij moet goed botsen: 135 tot 145 centimeter hoog na een val vanaf 2.54 meter hoogte op een harde ondergrond. De interne druk ligt tamelijk hoog.
Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet. Sommige rackets kunnen ook gemaakt zijn van carbon of fiber. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het racket heeft een maximale lengte van 45.5 centimeter en een maximale breedte van 24 centimeter. Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en basismateriaal. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kan men bepalen welk racket iemand het best past. Er zijn 3 basisvormen:
  • Diamantvorm: voor gevorderde spelers.
  • Traanvorm: voor medium tot gevorderde spelers.
  • Rond: voor beginnende spelers.
Zoals in tennis en squash speelt gewicht ook een rol. Padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram. De lichtere rackets zijn meer geschikt voor beginners omdat ze beter te hanteren zijn. Een racket is meestal tussen de 36 en 38 millimeter dik. Met een dikker racket kan je de bal harder raken.