Instructeur B

Opleidingsbrochure trainers

Schrijf je in!

Infotheek Instructeur B

TitelPublicatiedatum
Er werden geen infotheek items gevonden

Word Instructeur B

Instructeur B is de tweede trainersgraad. Na deze opleiding ben je expert om clubspelers te vervolmaken en hen te begeleiden in competitie.

Toelatingsvoorwaarden

 • Om deel te nemen moet je houder zijn van een diploma Initiator.
 • Spelers niveau B-15 worden vrijgesteld voor de test persoonlijke techniek Instructeur B.
 • De technische test is spelen op maxitennis met demonstratieve waarde en sparringkwaliteiten tot op niveau C+30. Een richtklassement van C+15/3 (heren) en C+15 (dames) wordt vooropgesteld.
 • Volgende items komen aan bod tijdens de test: FH, BH1, BH2, FHV, BHV en vlakke O (op maxiterrein)

Module 1 verplicht volgen voor de start van de opleiding module 2&3. Bekijk of je via eerdere opleiding recht hebt op een vrijstelling.

Vakken:

 • Duiding bij de opleiding Instructeur B (0,5u)
 • Anatomie (6u)
 • Communicatie (2u)
 • Motorisch leren (6u)
 • Ontwikkelingsleer (6u)
 • Multimedia (2u)

Opleidingen 2017

Cursus/zelfstudie Locatie Startdatum - einddatum (2e zit) Inschrijven
Cursus Wilrijk 21/08 - 20/11/2017 Schrijf je in!
Cursus Brugge 02/09 - 16/12/2017 Schrijf je in!
Cursus Gent 29/08 - 21/12/2017 Schrijf je in!
Cursus Willebroek 02/09 - 16/12/2017 Schrijf je in!
Cursus Genk 24/08 - 21/12/2017 Schrijf je in!
Cursus Wilrijk 17/10 - 20/12/2017 Schrijf je in!
Zelfstudie Gent 19/01/2017 Schrijf je in!
Zelfstudie Willebroek 17/05/2017 Schrijf je in!
Zelfstudie Brussel 08/06/2017 Schrijf je in!
Zelfstudie Brussel 13/09/2017 Schrijf je in!

 

Schrijf je in!

Vakken:

 • Introductie tot de opleiding Instructeur B (1u)
 • Clubfuncties Instructeur B (2u)
 • Basistennistechnieken, -tactieken en foutenanalyse Kids Tennis (oranje/groen) (14u)
 • Materiaalkennis (4u)
 • G-Tennis (4u)
 • Talentdetectie in Tennis (3,5 u)
 • Didactische oefeningen Instructeur B (21,5 u)
Club Data Inschrijven
Indoor TC Koddaert (Torhout)

07/07 + 10 t.e.m. 16/07

Schrijf je in!
TC Heiveld 07/07 + 10 t.e.m. 16/07 Schrijf je in!
GT Tessenderlo 07/07 + 17 t.e.m. 23/07 Schrijf je in!

 

Het praktijkexamen gaat door op 17/09.
Het theoretisch examen gaat door op 29/09.

Op de Sport Vlaanderen website worden start- en einddatum van de cursus vermeld. De startdatum is de 1ste lesdag (clubfuncties) en einddatum de 2de zittijd. Klik steeds op het lessenrooster om de data te consulteren.

Onderdelen:
 • Assisteren op trainingsstage (18u) - Schrijf je in!
 • Afnemen van 10 clubtesten (2u)
Omdat ik met mijn diploma initiator nogal wat tekortkomingen voelde op het terrein, schreef ik me in voor de cursus instructeur B. Nu ik deze effectief heb gevolgd, heb ik daar absoluut geen spijt van. Na een intensieve, maar superinteressante week voel ik dat ik enorm gegroeid ben als trainer en coach. Ik kan mijn trainingen nu beter organiseren, kan beter en sneller fouten verbeteren bij mijn leerlingen en sta met dubbel zoveel zelfvertrouwen op de baan. Je krijgt een gigantische input van nieuwe inzichten die je daarna kan toepassen in de praktijk, waardoor ook je eigen tennisspel erop vooruit zal gaan. Kortom, een aanrader voor elke initiator! Op naar Trainer B :-).
Jelle Lossie (C+15/1) – Tennis 2000

De instructeur B cursus geeft me het gevoel dat ik een trainer en een coach ben, geen lesgever.
Iemand die de kinderen naar een hoger niveau kan stuwen en ze succes kan laten beleven, elk op hun niveau,  "that is where the magic happens" ;)
Deze cursus voelt als een herlancering van mezelf als trainer!
Tim Verlinden (C+15/1) – TC Blauwe Regen

Ik vond deze opleidingsweek zeer interessante en intensief. Het heeft mij veel bijgeleerd als trainer maar ook als speler zelf en als leerkracht. Vooraf had ik tijdens mijn lesgeven vooral problemen om er de fouten bij mijn spelers uit te halen en deze op een juiste manier bij te sturen. Door deze cursus te volgen merk ik wel dat ik nu een andere kijk heb op mijn spelers en hen op een juiste manier kan bijsturen. Hierdoor haal ik nog meer voldoening uit mijn lessen.
Sam Van Reeth (C+30/2) – TC De Hasselt

Ik sta er van te kijken hoe hard het tennis is geevolueerd van toen ik de cursus initiator heb gevolgd 7 jaar geleden (2008). De cursus instructeur b was zeer intensief maar ik voel dat ik hier enorme stappen heb genomen als trainer. Wat mij het meest zal bij blijven is de grote focus op de game based approach waardoor ik nu met een andere blik kijk naar de trainingsoefeningen die ik opstel voor mijn lessen. De leuke en dynamische groepsfeer gekoppeld met het les krijgen van een topcoach maakte het voor mij een zeer leerrijke en toffe ervaring.
Raf Ceulemans (B0)– TC Putse

Voor mij was de cursus een heel goeie en vooral een leerrijke ervaring. Op voorhand had ik nooit gedacht dat er zo veel verschillende elementen werden behandeld (technisch, tactisch en mentaal tot het houden van een vergadering). Mijn eerder beperkte kennis die ik al had van vorige cursussen heb ik nu heel sterk kunnen aanvullen en daar ben ik heel blij om. Ik het het gevoel dat ik al een stuk ben geëvolueerd als trainer, maar ook dat een groot deel van die evolutie nog zal komen door gewoon veel les te geven. Ook de manier van lesgeven (vooral on court) vond ik goed. Na iedere geven les de nodige bijsturingen zonder te veel rond te pot te draaien zorgt ervoor dat je kritisch blijft kijken naar je eigen lessen, maar ook naar die van andere cursisten. Het was dus zeker een geslaagde week!

Emma Vandeputte (C+15/4) – TC Bosterhout

Wanneer je als Initiator nog meer uitdaging zoekt in het lesgeven, maak je zeker de juiste beslissing om de cursus Instructeur B te volgen. Je wordt er niet alleen een beter lesgever van, maar het maakt ook nog meer wegen open om een betere tennisspeler te worden. Ik kan iedereen aanraden om zich meteen in te schrijven, want spijt zal je er immers nooit van hebben!!
Victor De Groof- C+15/1 – TC Oase

De vernieuwde cursus Instructeur B was een enorm boeiende cursus met vele interessante en leerrijke items. De cursus zorgt voor een goede ontwikkeling voor jezelf als trainer. Dit heeft enkel positieve gevolgen voor je spelers en jezelf. Spelers kan je enorm helpen door tips te geven die je tijdens de cursus opgevangen hebt. Hierdoor zal hun niveau alleen maar verbeteren.
Door de vele dingen die ik heb bijgeleerd, heeft de cursus me ook nieuwsgierig gemaakt naar de cursussen Trainer B en A. De cursussen brengen je zoveel bij dat ik zeker wil verdergaan met volgende opleidingen.
Ben Gonnissen – C+15 – TC Boneput